kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En çok Ecevit mavisi gömlekler satılıyor
Günde 22 bin gömlek üreten Abbate'nin Koordinatörü Mehmet Ayar, en çok satılanın "Ecevit mavisi" olduğunu söylüyor

Mine ŞENOCAKLI

Ecevİt, sandıktan sonra gömleğe de damgasını vurdu. Günde 22 bin gömlek üreten Öztay Tekstil'in Genel Koordinatörü Mehmet Ayar, en çok satılanın Ecevit mavisi olduğunu söylüyor. Üstelik bu durum Ecevit'in yıldızının parlamasıyla da ilgili değil. Türkler'in klasik beğenisinde ilk sırada "mavi" geliyor. Zaten Orta Asya'dan bugüne Türkler'in milli rengi de mavi. Mehmet Ayar'a göre, mavi ile Ecevit, Türkiye'nin klasik değerlerinin bir yansıması. "Başbakan Ecevit toplumun genel beğenisini yansıtıyor. Toplumun siyasetteki genel tercihi o yönde tecelli etti zaten. En çok tercih edilen siyasetçi Ecevit oldu. Mavi rahatlatan umut veren bir renk" diyen Ayar, Ecevit'in hangi marka gömlek giydiğini bilmiyor. Ancak, iftiharla Cumhurbaşkanı Demirel'in Abbate'den giyindiğini söylüyor.

Amman'da mağaza
Tabii ki Ecevit mavisi ya da beyaz gömlekleriyle bilinmiyor Abbate. Yurtiçi ve yurtdışına yayılmış 55 mağaza ve 400 corner'da, abiyesinden sporuna onlarca çeşit gömlek satılıyor. Bayrampaşa, Bilecik, Esenler ve Ümraniye'deki 4 ayrı fabrikada 3 bin kişi, harıl harıl çalışıyor.

Mehmet Ayar, günde 25 bin gömlek üretim kapasitesine sahip olduklarını ve hemen hemen yüzde 90 kapasiteyle çalıştıklarını söylüyor. Üretimin yüzde 30'unu Abbate markasıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ayar, "Hedefimiz kapasitenin tamamını dünya pazarlarına vermek. İç piyasada oluşturduğumuz imajı dünyaya da yaymak istiyoruz" diye konuşuyor.

Bu arada, aralarında Paris gibi moda merkezlerinin de yer aldığı, Atina, Viyana, Brüksel, Azerbaycan, Sofya ve son olarak da Amman'da açılanla birlikte dünyanın pek çok büyük kentinde Abbate mağazası olduğunu söyleyen Ayar, iç piyasada değil ama yurtdışında mağazalaşmaya hız vereceklerini söylüyor. Geçtiğimiz günlerde İsveç ve Finlandiya'dan teklif geldiğini ve değerlendireceklerini de sözlerine ekliyor.

Ayar, ciro ve ihracat rakamlarıyla ilgili de şu bilgileri veriyor: "1998'de 100 milyon mark ciro yaptık. 65 milyon markı ihracattı. 1999'da 130 milyon mark seviyesinde ciro bekliyoruz. İhracat tutarı ise 85-90 milyon markı bulacak."

Demirel de Abbate giyiyor
En çok kaliteli üretim yapmakla övünüyor Mehmet Ayar. Abbate, Lorenzo Mazolli, Enzo Ferretti ve Thomas Hurd markalarıyla yaptıkları üretimin kalitesine referans olarak da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i gösteriyor. "Cumhurbaşkanı yıllardır Abbate giyer" diyen Ayar, diğer ağır müşterilerinin ise dünyaca ünlü markalar GAP ve Marks&Spencer olduğunu söylüyor. Bilecik'teki fabrikanın tümüyle bu iki marka için üretim yaptığını belirten Ayar, şöyle konuşuyor:

"En büyük müşterimiz yılda 20 milyon adet gömlek satan Amerikalı GAP. Onlar için ayda 130 bin adet gömlek üretiyoruz. 2000 yılında 280 bine çıkacak. İkinci büyük müşterimiz Mark&Spencer için de ayda 100 bin adet üretim yapıyoruz. Bu iki markanın 10'u aşkın yöneticisi Bilecik'te, tıpkı ortakmışız gibi görev yapıyor. Uzakdoğu'da da bu miktarlarda hatta daha çok üretim yapanlar var. Ama onların bu kaliteyi tutturması mümkün değil."

Ayar, Bilecik'teki fabrikanın yanında İtalyanlar'ın 400 yıllık kumaş üreticisi Albini ile ortak kumaş üretimi yapmayı planladıklarını açıklıyor. 50 milyon dolara mal olacak yatırım için ekonominin rayına oturmasının beklediklerini belirten Ayar, ayrıca, kısa süre sonra pazarda büyük boşluk olarak gördükleri 8-14 yaş çocuk ve kadın gömleği üretimine geçmenin de planları arasında olduğunu belirtiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır