kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrol 18 doları da geçti
OPEC üyelerinin üretimi kısmadaki kararlılığı nedeniyle petrol kritik bir sınır olan 18 doları aştı. Petrol fiyatları yılbaşından beri yüzde 86 artarken, Türkiye'de akaryakıta yüzde 76 zam yapıldı

Soluksuz bir şekilde yükselen petrol fiyatları varil başına 18 dolar seviyesini de geçti. İngiltere'nin Kuzey Denizi Brent petrolü Aralık 1997'den bu yana ilk kez önemli bir sınır olan 18 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Önceki gün Londra'da varil başına 18.18 dolardan kapanan Brent petrolü dün de 18.12 dolardan işlem gördü.

Şubat ayında başında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 'üretimde kısıntı' anlaşmasıyla yükselişe geçen petrol fiyatları, en düşük seviyesine indiği günden beri yüzde yüzde 86.4 değer kazandı. Brent petrolü Şubat başında tarihin en düşük noktası olan 9.75 doları görmüştü. Bilindiği gibi, OPEC üyesi 10 ülke ile üye olmayan 3 ülke Nisan ayından itibaren günde toplam 1.7 milyon varil üretim kısıntısına başlamışlardı. OPEC, petrol piyasasında yakından izlenen Brent petrolünün varilini 18-20 dolar aralığında tutmayı hedefliyor.

Yüzde 76 zam geldi
Petroldeki hızlı yükseliş, büyük ölçüde ithalat yapan Türkiye'nin bütçe dengesini zorladığı gibi, enflasyonist baskıya da neden oluyor. OPEC üyeleri, Şubat ayında fiyatları 18 dolara tırmandırmak hedefiyle anlaştıkları dönemde, Hazine'den bir yetkili, 1999'da hesabın 14 dolara göre yapıldığını belirterek, "18 dolara çıkarsa işimiz zor. Bu yüksek maliyet getirebilir" demişti.

Ham petroldeki hızlı yükseliş, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına da ardarda zam yapılmasına neden oldu. İstanbul'da yılbaşında 207 bin liradan satılan kurşunsuz benzinin fiyatı son olarak 1 Temmuz'da yapılan zamla 365 bin 900 liraya çıkarak yüzde 76.7 oranında zam görmüş oldu.

Üreticiler kararlı
Haziran sonunda 16 dolar seviyesinde seyreden petrolün yeniden atağa kalkmasında en önemli neden olarak, üretim kısma konusundaki disiplinler gösteriliyor. Anlaşmanın öncülüğünü yapan dünyanın en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın 'yüksek fiyatlara rağmen üreticilerin anlaşmayı bozmayacağından emin olduğu' yolundaki haberler fiyatların yükselmesine neden oluyor.

OPEC'in Eylül ayında yapacağı toplantıda 'mevcut üretim kotalarını' 2000 Manrt'ına kadar koruma kararı alacağı belirtiliyor. Anlaşmaya uyulmasından epey memnun olan OPEC yöneticileri de, dün yaptığı açıklamada kısıntıya uyma hedefinin yüzde 93 başarıyla sürdüğünü ve günlük petrol üretiminin 4.3 milyon varile düştüğünü belirttiler. Gözlemciler, Batılı ülkelerin uzun süredir ellerindeki stokları harcadığını belirterek, yeni bir ithalat dalgasıyla petrol fiyatlarının daha fazla ihtimalinin olduğunu savunuyor.

Asya'daki canlanma
Ayrıca, krizden çıkma belirtileri gösteren Asya 'kaplanlarının' petrol talebinin büyüyeceği tahminleri de fiyatları artırıyor. Asya'da 1997-98 yıllarında yaşanan mali kriz sırasında, bölgeden gelen petrol talebi 'kuruma' derecesinde azalmıştı. Buna karşılık, ABD'den gelen son rakamlarda, dünyada ham petrol ve ayakyakıt talebinin tahmin edilenden hızlı arttığı vurgulandı.

Fahd: Üretim kısmaya devam
Suudİ Arabistan Kralı Fahd, dünyanın en büyük petrol üreticisi durumunda bulunan ülkesinin, petrol piyasalarının istikrara kavuşturulması amacıyla, diğer ülkelerle çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Kral Fahd, danışma niteliğindeki Şura Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Petrol piyasalarının, üreticiler ve tüketicilerin yararına olacak şekilde bir dengeye ulaşması için kararlılığımızı defalarca ifade ettik" dedi.

Fahd, "Krallık, son aylarda durumu geliştirmek için yaptığı çalışmalarda başarı elde etti. Krallık, dost üretici ve ihracatçı ülkelerle, petrol piyasalarının ve fiyatlarının istikrara kavuşturulması için, hakkaniyetli kota uygulamasından vazgeçmeden, işbirliği politikalarını sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır