kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Politikalara aynen devam
Hazine Müsteşarlığına atanan Demiralp sürdürülen politikaların aynen devam edeceğini söyledi

Hazine Müsteşarlığı'na ataması dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Selçuk Demiralp mevcut politikaların aynen sürececeğini söyledi. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini yürütürken 4 Mayıs'ta istifa eden Yener Dinçmen'in yerine atanan Demiralp, "Türkiye'nin bugünkü koşullarının ne kadar zor olduğunu biliyorum" dedi.

IMF ile görüşmelerin Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda devam edeceğini söyleyen Demiralp, göreve atanmasının ardından geldiği Hazine Müsteşarlığı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugün zor şartlar içinde bulunduğunu, ekonominin şartlarının herkes tarafından bilindiğini, bu sorunların çözümü için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti. Hazine'nin politikasının, geçen dönemde olduğu gibi bugün de değişmeden devam edeceğini belirten Demiralp, sorunların çözümü konusunda Hazine'nin birikmiş deneyimlerinden faydalanacağını ifade etti. Demiralp, hükümetin programının belli olduğunu ve bu program çerçevesinde çalışmalarına, hükümetle uzlaşma içinde devam edeceklerini de belirtti.

Müsteşar Demiralp, bir soruya karşılık, IMF belgelerinin sızdırılması konusunda basında çıkan haberlerle ilgili herhangi bir şey söyleyemeyeceğini belirtirken, göreve yeni başladığını vurguladı. Demiralp, "Ama ben arkadaşlarımı ve bu kurumu tanıyorum. Ona göre değerlendireceğim. Ben, açık ve şeffaf çalışmayı seven bir insanım" şeklinde konuştu.

Sel'in istifası
Demiralp bu arada, Hazine Müsteşar Yardımcısı Cüneyt Sel'in istifa etme yönünde niyetini beyan ettiğini, Sel'i bu konuda kararlı gördüğünü ve alacağı kararı saygıyla karşılayacağını bildirdi. Demiralp saat 11.30'da geldiği Hazine Müsteşarlığı'nda, Müsteşar Yardımcısı Sel ile yaklaşık 1 saat görüştü. Demiralp, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Cüneyt Sel'in istifa etme niyetinde olduğunu belirtirken, 20 yıldır tanıdığı Sel'i istifada kararlı gördüğünü söyledi. Demiralp, hükümetin programının belli olduğunu, programa uyumlu çalışmaya çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Cüneyt Sel istifa etti
BazI gazetelerde yer alan ve hükümet yetkilileri tarafından yalanlanan bilgi sızdırma iddialarının kendisini ve Hazine'yi yıprattığını belirten Sel, istifasını dün yeni atanan Müsteşar Selçuk Demiralp'e sundu.

Hazine yetkilileri, Cüneyt Sel'in geçen hafta Cuma günü ve bu hafta Pazartesi günü olmak üzere iki defa istifa talebini Hazine'den sorumlu devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'a ilettiğini, ancak bu taleplerin Uluğbay tarafından kabul edilmediğini belirtiyorlar. Hazine'den ayrılma kararını Haziran başında alan Sel, bu kararını 15 Haziran'da başlayacak olan IMF görüşmeleri nedeniyle erteledi. IMF heyetinin görüşmelerini tamamlamasının ardından Cuma günü istifasını Uluğbay'a sunan Sel'in talebi geri çevrildi.

Bedeli Sel ödedi
Cuma günü görevi sürdürmesi istenen Sel'in hafta sonu bazı gazetelerde ve bir televizyon kanalında çıkan haberler üzerine Pazartesi günü istifa isteğini yinelediği ancak Uluğbay'ın bu talebi dün tekrar geri çevirdiği belirtildi.

IMF belgesinin sızdırılmasına ilişkin iddiaların bedelini Cüneyt Sel ve Hazine ödedi. Dün Mesut Yılmaz'ın belgelerin Hikmet Uluğbay'dan aldığını açıklaması Sel'i aklarken, tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Hazine yetkilileri son günlerdeki tartışmalardan 1994'ten bu yana kriz ve politik istikrarsızlık ortamına rağmen iç ve dış borçlanmayı bir bunalıma yol açmadan yürüterek olumlu bir imaj kazanan kurumun önemli ölçüde zarar gördüğünü söylediler.

Cüneyt Sel ise yaptığı açıklamada, "Geçmişime yönelik veremeyeceğim hiç bir hesabım yok. Bilgisi ve belgesi olan mertçe gelsin, yargı önünde hesaplaşalım" dedi. Sel, mahkemeye başvuracağını ve kendisine yönelik iddialarda bulunanlarla yargıda hesaplaşacağını söyledi. Bazı gazetelerin kendisiyle ilgili yayınlarda isim verme yürekliliğini gösterdiklerini ve bunları saygıyla karşıladığını anlatan Cüneyt Sel, "İsim verme yürekliliği gösterenlerle yargı önünde hesaplaşacağız. Ama isim vermeden yayın yapanlara da yapacak bir şeyim yok" dedi. İstifasında, gazetelerde hakkında çıkan haberlerin etkili olup olmadığı yolundaki soruya karşılık Sel, şöyle konuştu:

"Direkt bir ilgisi yok, kısmen. Hazine'nin çalışma tarzını bilenler, kişisel olarak bir şey yapılamayacağını bilirler. Hazine'de bir şey yapıldı ise bu ortaklaşa yapılan bir şeydir. Bana yönelik iddialar, kişisel pay sağladığım şeklinde. İddialar gerçekse; tek başına yapabileceğim şeyler değil. Bundan bütün kurum şaibe altında bırakılıyor. Kurum yıpratılıyor. Son derece rahatsızım. Çünkü bu kuruma yıllarımı verdim."

Sel, daha sonra yayımladığı veda mesajında Nazım Hikmet'ten bir şiire yer verdi. Sel'in mesajı şöyle: "2 Şubat 1979 tarihinde o zamanki adıyla Hazine Genel Müdürlüğü Milletlerarası İktisadi İşbirliği Teşkilatı'nda (MİİT) başladığım devlet memuriyeti yaşantımı, 23 Aralık 1994 tarihinde atandığım Hazine Müsteşar yardımcılığı görevi ile sona erdirmiş bulunuyorum."

Nazım'lı veda
Sel, mesajın sonuna Nazım Hikmet'in şu dizelerini ekledi:

"Başladım işe bitirdim işi...

Yine görüşürüz dostlarım benim.

Yine görüşürüz,

Beraber güneşe güler,

Beraber döğüşürüz, elveda"

Yılmaz yargıya gidiyor
ANKARA- ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, IMF belgelerini Hazine'den üst düzey bir bürokrattan alarak borsada manipülasyon yaptığı iddialarına yanıt verdi. Yılmaz, IMF belgesini bir bürokrattan değil, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'dan aldığını açıkladı. İddialar için "Hikayenin temeli sakattır" diyen Yılmaz, yargı yoluyla "hesap soracağını" söyledi.

Yılmaz, dün partisinin Meclis Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, "Beni ilgilendiren bir iddia var" diyerek şu açıklamayı yaptı:

"Bu belge bana bir bürokrat veya eski bir bakandan değil doğrudan doğruya Hazine'den sorumlu bakan tarafından verilmiştir. Böyle bir iddiayı düşünebilmek, başlıbaşına gaflettir, delalettir.

Ben 3 yıl başbakanlık yapmış birisiyim. 10 trilyon liralık örtülü ödenek bana emanet edildi. Bunun hesabı kitabı da yoktur, tamamen başbakanın sütüne emanet edilmiştir. Başbakan olarak borsada manipülasyon yaratma imkanlarım vardı. Biz ne yaptık? Serbest piyasa kuralları içinde piyasaları disipline etmeye çalıştık. Şimdi kalkıp bunları söylemek aklın alacağı bir iş değildir.

Ama bildiğim bir iş var ki, insanlara iftira etmenin bedeli bu kadar düşük olmamalıdır. O bedel de mutlaka ödenmelidir. Yargı yoluyla hesabı soracağım."

Haziran ayı enflasyon rakamlarının enflasyonun yeniden tırmanma eğilimine girdiği yolunda işaretler verdiğini belirten Yılmaz, Temmuz'da bu eğilimi tersine çevirmek gerektiğini anlattı ve bu çerçevede öncelikli yasaların acil olarak Meclis'ten geçirilmesi için milletvekillerinden meclis çalışmalarına eksiksiz katılmalarını istedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır