kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rusya'da her an darbe olabilir
CIA'nın elde ettiği gizli raporlara göre Rus ordusu artık Başkanları Yeltsin'i takmıyor. CIA'ye göre bunun sonu "darbe"

Uzun bir süreden bu yana Rusya'daki gelişmeleri gizliden gizliye inceleyen Amerika, ülkede yaşananları "endişe verici" olarak görüyor. Washington Times gazetesinde yer alan habere göre, Amerikan Merkezi Haberalma Dairesi (CIA) Rus ordusu ve Devlet Başkanı Boris Yeltsin arasında tıkanan ilişkileri konu alan bir rapor dahi hazırladı. Bir yandan da önlem almak için kolları sıvayan Amerikan yönetimi, Kremlin üzerinde dolaşan kara bulutları, durumun ciddiyetini Kosova krizinde fark etti. Amerikan istihbarat raporlarına göre, Rusya'da askerler artık sivil yönetimden emir almıyor ve sivil yönetimin emirlerine uymuyor.

Kosova'daki kriz
Raporun sonuna eklenen cümle, bölgedeki istikrarın düşebileceği tehlikesini açıkça gözler önüne seriyor: Herhangi bir zorlama durumunda ülkede bir askeri darbeye kadar gidebilir...

Askerle Yeltsin'in arası uzun bir süreden bu yana bozuktu. Başkanın hastalığı sırasında gizlice devam eden bu durum son olarak Kosova'daki Priştine Havaalanı olayında su yüzüne çıktı. Gazetedeki habere göre Amerikalı yetkililer, krizin çözümü için Dışişleri Bakanı ve bizzat Yeltsin ile görüşmelere başlamıştı. Ancak Priştine Havaalanı'na Rus askeri sivilleri dinlemeden konuşlandırıldı...

Daha sonra da Yeltsin'in söz vermesine rağmen bu birlikler havaalanından çekilmedi. Yeltsin'le sorunun çözülemeyeceğini anlayan Amerika, sivil yönetimle yürüttükleri dialoğu keserek doğrudan askerlerle ve savunma bakanıyla görüşmelere başladı. Sonuç: Anlaşma sağlandı!

Yarbaya sınırdışı
CIA, gelişmeleri "darbeye ilk adım" olarak algılarken, Ruslar hafta sonunda Moskova'daki Amerikan Büyükelçiliği'nde görevli Amerikan Kara Ataşe Yardımcısı Yarbay Peter Hoffman'ı "istenmeyen adam" ilan ederek sınırdışı etti. İki taraf da sınırdışı konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.

Savaş SÜZAL (WASHINGTON)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır