kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'in yoksulları
Birleşmiş Milletler yetkililerine göre, "gelişmekte olan ülkeler"in büyük bir bölümü, 2000 yılına uyumsuz yazılımlardan dolayı dış ticaret işlemlerinde ve gümrüklerinde baş edilmesi zor sorunlar yaşayacak.

Birleşmiş Milletler'e bağlı UNCTAD (BM Ticaret ve Gelişme Konferansı) yetkililerinden Jean Gurunlian'ın örgüte sunduğu rapor/metne göre, gelişmekte olan ülkelerin önemli bir bölümü, 2000 yılında dış ticaret ve gümrük sorunları yaşayacak.

Gurunlian'ın geçen haftasonu örgüte sundupu rapora göre, UNCTAD'ın isteyen ülkelere bir çözüm olarak sunduğu gümrük yazılımı ASYCUDA'nın (Automated System for Customs Data and Management) eski sürümleri, 2000 yılı sorunuyla uyumsuz. Kısacası, bu sürümler, yılları iki basamaklı olarak hesapladıkları için, 2000 yılını yanlışlıkla 1900 yılı sanabiliyorlar.

Bu eski sürümleri kullanan ülke sayısının 35-40 arasında olduğunu ve bu ülkelerin haftalarca hatta "aylarca" dış ticaret işlemlerinden yoksun kalacağını öngören Gurunlian, raporunu Dünya Gümrük Örgütü WCO'ya da sundu. Örgütün 80'lerde geliştirilen ve 2000 sorunun üstesinden gelmek için güncellenen ASYCUDA gümrük yazılmı, 75 ülke tarafından kullanılıyor. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve Gurunlian'ın metnini görnmek için ASYCUDA'nın Web sitesini (http://www.asycuda.org/) ziyaret edebilirsiniz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır