kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

MP3 sonunda kazandı
Müzik endüstrisinin devleri akıntıya karşı kürek çekmektense yaygınlaşan MP3 gerçeğini kabul etmek zorunda kaldı

Aylardır müzik cephesinde pek hoş sayılamayacak gelişmeler, hatta davalaşmalar ve polemikler yaşanıyordu. Bütün bu hır gürün arkasında yatan neden, MP3 adlı müzik dosyası sıkıştırma teknolojisinin gelmesiyle birlikte şarkıların kolaylıkla kopyalanması ve Web'den sevabına dağıtılması yüzünden çiğnenen telif hakları idi.

Korsanlığa son
Bir taraftan donanım üreticileri MP3 çalan cep cihazları, arabaya takılan MP3 cihazları gibi yeni oyuncaklar üretmeye devam ediyordu diğer taraftan on binlerce korsan Web sitesi evde kaydedilmiş MP3'leri dağıtıyordu, ve bunlara karşı tek yapılabilen şey eğer yasal formaliteler telif hakkı sahibinin gözünü korkutmazsa Web sitesinin kapatılması oluyordu.

Yaklaşık yüz tane müzik, elektronik ve ileri teknoloji şirketi bir araya gelerek Güvenli Dijital Müzik İnisiyatifi (SDMI) adlı bir çalışma grubu oluşturmuştu. Bu grubun çalışmaları sonunda taşınabilir MP3 cihazlarının yasaklanması ve toplatılması ya da MP3 formatının kullanılmamaya zorlanması gibi radikal kararların çıkması da ihtimallerden biriydi. PC Magazine dergisinin geçen sayısında konuyu inceleyen Özden Özdemir, MP3'ün yasal bir standart olduğunu, kopyalamanın yasa dışı olduğunu, dolayısıyla teknolojinin cezalandırılmasının söz konusu olamayacağını ve eninde sonunda bu teknolojinin geliştirilerek kopyalamanın önleneceğini yazmıştı.

Gerçekten de müzik şirketleri, kriptolu kayıt yöntemiyle hem ele avuca sığmaz MP3'ü kontrol altına aldılar hem de avantajlarından yararlanmaya başladılar. Normal bir parçanın diskte kapladığı yerin yaklaşık 12'de birini kaplayan ve bu yüzden elektronik ortamda taşınması çok kolay olan bu format İnternet üzerinden yasal müzik alış verişine de büyük bir hız kazandıracak.

Birkaç ay önce cepte taşınan ve MP3 çalan Rio adlı cihazı ürettiği için Diamond şirketini mahkemeye verenler ise çoktan pişman oldular. Diamond hem mahkemeyi kazandı hem de mahkeme sürerken ve Rio'nun istikbali meçhulken bile 100 bin cihaz sattı. Bu arada sekiz on donanım şirketi daha kaşla göz arasında Rio'ya benzeyen cep cihazları üretti.

İş tatlıya bağlandı
MP3 formatı aykırı ve alternatif müzik yapan tanınmamış grupların da Web'de dinleyici kitlesi bulmalarına yardımcı oluyor. Artık herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir konu var: MP3 yasaldır, vardır ve olmaya devam edecektir. Dijital olarak korsanlık yapılmasının önüne teknolojik imkanlarla geçilecektir ve bu 18 ay içinde tamamlanacaktır.

Sonuç hepimiz için hayırlı olsun. Ama heyecan daha bitmedi. Çünkü sırada dijital olarak korsanlığı yapılan sinema filmlerinin korunması var!

Müzik cihazları
Sadece kulaklıktan ibaret bir MP3 cihazı ya da arabaya konulan bir başkası üretildi. Daha da yüzlerce yeni cihaz her an çıkabilir. Bugün en yaygın müzik cihazları arasında CD kayıt cihazı, Mini Disk çalma cihazı ve Rio MP3 cihazı sayılabilir.

Dün: Bozulan kopya
YIllarca müzik analog formatta kaydedildi, mikrofondan giren ses dalgaları elektriksel dalgalara dönüştürülüyordu.

Analog dalga
Bu analog dalgalar teyp bandı üzerine manyetik olarak yazılıyordu. Her kopyada ses kalitesinin bozulmasına yol açacak şekilde manyetik izler zarar görürdü.

Bugün: Harika kopya
Bugün müzik dijital formatta kaydediliyor. Bilgisayarlar ses dalgalarını 0 ve 1'lerden oluşan bir dizi rakama dönüştürüyor.

Sayısal kod
Bu rakamlar CD yüzeyine lazer başlığının okuyabileceği çukurlar şeklinde yazılıyor. CD'deki dijital veriler kalitesi hemen hemen hiç bozulmadan MP3 olarak sıkıştırılıyor ve sonsuz kere kopyalanıyor.

Yarın: Sınırlı kopya
ArtIk formata gömülmüş gizli bir program kodu kopyalamayı sınırlayacak.

Kriptolu kod
Bu kriptolu gizli kod her bir şarkının içine dijital olarak gizlenmiş olacak. Kayıt cihazları içinde kriptolu kod olan şarkıyı belli bir sayıda kopyalayacak ve daha fazlasına izin vermeyecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır