kapat

20.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karapınar'ın bahtı kara
Çölleşmeyle mücadelede dünyanın en önemli projesinin uygulandığı Karapınar, işsizlikle yüzyüzeRüzgarın taşıdığı kumlar, simsiyah bir örtü serdi hayatlarına. Fırtına çıktığında kapılarını, pencerelerini kapatıp başlarını yataklarına gömerlerdi. Kayıplar da verdiler fırtınaya. En acı kayıpları ise toprakları oldu.

Prof. Dr. Bahri Çevik'e göre, Karapınar toprağındaki rüzgar erozyonu 1950'li yıllardaki tarımsal kalkınma çerçevesinde mera alanlarının tarıma açılması ve yanlış arazi kullanımıyla hızlandı. Endüstri yatırımının olmadığı bölgede, tarımdan da umut kesilince göç başladı.

İşte Konya'ya 97 kilometre uzaklığındaki Karapınar ilçesinin öyküsü böyle başladı. Ve devlet elini uzattı Karapınarlılar'a. Hayrettin Karaca'nın deyimiyle 75 sente muhtaç olduğumuz yıllarda dünyanın en önemli on projesi arasında yeralabilecek proje, Konya Toprak Su 6. Bölge Müdürlüğü'nce etüd edildi, kapsamlı planlaması yapılarak uygulamaya geçildi. Projeyle amaçlanan, topraklara yeniden hayat kazandırılmasıydı. 13 bin hektarı kapsayan proje alanı tel çitle çevrildi. 34 adet derin kuyu açılarak sulama suyu çıkarıldı. 200 dekarlık parsellerde sulu tarımla bağ, sebze, meyve ve bazı tarla ürünlerinin yetiştirilmesi sağlandı. Kumul alanlar tespit edilerek rüzgar yönüne dik olacak şekilde kamış perdeler dikildi. Perdelerin arası otlandırıldı, ağaçlandırıldı. Erozyona duyarlı 3 bin 200 hektar arazide şeritsel ekimle üretime geçildi. Kayalık arazide uygun ağaçlandırma yapıldı, ağırlıklı olarak badem yetiştirildi.

Sahip çıkılmamış
Projenin büyüklüğü ve ilçeye kazandırdıklarına karşın, Karapınar halkıyla yaptığımız röportajlar, ilçede yeniden eski sıkıntılara dönüş sinyallerinin verilmeye başlandığını gösteriyor. Bölgede Köy Hizmetleri bünyesinde çalışan elemanların sayısı, 600'lerden 36'ya düşmüş. Arazide sulamaya ilişkin sıkıntılar başgöstermiş. Açılan kuyulardan yalnızca 5'i çalışır durumda. Erkekler için bölgedeki iş alanları, esnaflık, Köy Hizmetleri'nde ya da tek fabrika olan Karyem'de çalışmak. Mevsimlik işçilerden Cevat Sayar, Ahmet Dirdi, Şenel Öztürk ve Mehmet Ekenoğlu, kuruma 20 yıldır kadro alınmadığını söylüyor. Topraktaki verimin düştüğü, 2 yıl önce üretilen domatesin kalmadığı, meyve ağaçlarının bakımsızlıktan kurtlandığı anlatılanlar arasında. Bütün bunlar dikkatlerin bölgeye çevrilmesi ve koruma çalışmalarının arttırılması gerektiğine işaret ediyor.

10 yıl sonra gelen bayram"Toprağımızı yele sele vermeyiz"
Projeyle hayat bulan ilçede 10 yıl öncesine kadar her yıl "Çölleşmeyle Mücadele Bayramı" kutlanırdı. Projenin yeniden gündeme getirilmesi amacıyla 10 yıl aradan sonra bayram, anasponsor Endüstri Holding'in desteği ve TEMA'nın girişimiyle kutlandı. Kutlamaya Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı bakanlarla TEMA üyeleri de katıldı. Karapınar Belediye Başkanı Kamil Bülbül Okuyucu'nun asıl erozyonun işsizlik olduğunu belirttiği açış konuşmasından sonra kürsüye gelen Demirel projeye desteğini şu sözlerle belirtti: "Bu mukaddes topraklar, bizim vatanımızdır. Başka gidecek yerimiz yok. Kuş uçurtmayız evvelallah. Her karış toprağı sele karşı yele karşı her türlü kötülüğe karşı korumalıyız. İhtiyaçları duyduk. Bunlar bizim bir kulağımızdan girip, öbüründen çıkmış değil. Hayalinizdeki günler gelecek, bu topraklar yeşerecek."

Çölleşme nedenleri
Meraların tarıma açılması

Toprağı ufalayan diskli pulluk ve tırmıkların kullanılması

Kapasitenin üzerinde hayvan otlatılması

Mera bitkilerinin yakıt ve hayvan yemi yapmak için kökünden sökülmesi

Arazilerin toplu nadasa bırakılması

1950'li yılların öyküsü
Kötü kullanım ve rüzgarın yardımıyla toprak kayboldu

Tarımsal faaliyetler geriledi

Rüzgarla gelen kum fırtınaları yaşamı zorlaştırdı

Konya- Adana yolu sık sık trafiğe kapandı, sosyal ve ekonomik yaşam geriledi

İşsizlik bel verdi, halkı göçe zorladı

Zeynep KURTBAY


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır