kapat

20.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İçtikleri 'ateş' yedikleri zehir
Avrupalı'nın ağzının tadı kaçtı. Undan süte, sütten yumurtaya, yumurtadan tavuk ve domuz etine... Son bir ayda hemen bütün temel gıda maddelerinin çeşitli zehirler içerdiği anlaşıldı.

Son birbuçuk aydır gün geçmiyor ki, Avrupa'nın bir yerinde bir gıda maddesinin zehirli, sağlığa zararlı maddeler ihtiva ettiği ortaya çıkmasın. İki yıl önce ortaya çıkan 'deli dana' krizinden beri, insanların doğal besinlerine kuşkuyla yaklaşmasını gerektiren bu kadar olay arka arkaya gelmemişti. Son bir ay içinde Avrupa'nın pek çok ülkesinde süt ürünlerinden kümes ürünlerine bir çok hayvansal gıdanın satışına yasaklamalar getirildi.

Örneğin Belçika'da dioksin ihtiva eden tavuk yemi yüzünden, tavuk eti ve yumurtalardaki dioksin oranının aşırı yüksek çıkması üzerine ülkede geniş çaplı bir tavuk ve yumurta imhasına girişilmiş, olay hükümetin karışmasına neden olmuştu. Ama Belçikalılar dioksinli yumurta krizini henüz atlatmışlardı ki, bu kez de Belçika kökenli Coca-Cola'ların dioksin ihtiva ettiği ortaya çıktı. Belçika, Hollanda ve Fransa'da Coca Cola'nın satışı durduruldu. Bir çok ülkede Coca-Cola ve aynı şirketin diğer meşrubat ürünleri inceleme altına alındı. En azından Belçika meşeli Coca-Colalar toplatıldı.

Özellikle dioksin adı verilen toksik maddenin, Cola'dan sonra, süt ürünlerinde ve unda bulunmasından sonra, Avrupa'daki 'besin paranoyası' gittikçe büyüyor. Dioksin skandalı en çok Fransa, Belçika, Hollanda ve Almanya'yı vurdu. Bu ülkelerde, neredeyse süt ve peynirle yaşayan vatandaşlar, alınan yeni önlemlerden sonra, diyetlerini değiştirmek zorunda kalacak.

AFP


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır