kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Adalar bizim!"
Yunanistan'ın tırmandırdığı ada krizine Dışişleri Bakanı Cem son noktayı koydu

Yunanistan'ın bir süredir kaşıdığı ada krizi konusunda Dışişleri Bakanı İsmail Cem dün sert bir açıklama yaparak son noktayı koldu. "Ege'deki adalar bize Osmanlı İmparatorluğu'ndan devredilmiştir" diyen Cem, "Aidiyeti belli olmayan ve gri bölge kapsamındaki adalarda kimse bugün veya gelecekte hak iddia edemez" uyarısını yaptı.

Cem, Yunanistan Dışişleri Bakanı George Papandreu'ya 26 Mayıs'ta bir mektup gönderdiğini belirterek Yunanistan'la ilişkilerde uzlaşmacı bir tutum içinde olduklarını vurguladı. "Yunanistan'la ilişkilerimizde terör başlıca konudur" diyen Cem, "mektupta da Yunanistan'ın terör örgütleriyle arasında sistemli bir destek ilişkisi olduğunu belirttik ve bundan kurtulmasını beklediğimiz belirttik" dedi. Cem, mektubuna henüz bir cevap alamadığını söyledi.

Bayrak dikmekle olmaz
Bayrak dikme gibi girişimlerin hukuki değer taşımadığını da belirten Cem, "Gereken her türlü hukuki önlemi alıyoruz. Anında hukuki cevapları veriyoruz. O yüzden bu hareketler hiçbir anlam taşımaz. 'Biz bayrak dikdik, burası bizimdir' gibi bir iddiada bulunamazlar" dedi.

Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu da Yunanistan'ı ada kriziyle ilgili olarak uyararak, "Türkiye'yi mecbur ettikleri takdirde, daha önce benzeri Kardak kayalıklarında yaşananlar olduğu gibi tekrarlanabilir" dedi.

Küstahlığın böylesi
Eşek adasına (Angathonisi) geçen Pazartesi günü bir Yunan vatandaşının 40 metrekare büyüklüğünde bir Yunan bayrağı dikmesiyle tırmanan ada krizinde Yunanistan küstahlığı elden bırakmıyor. Türkiye'den gelen sert tepkiye aldırmayan Atina, Türk Sahil Koruma gemilerinin Eşek adası civarında "Yunan karasularını ihlal ettikleri" gerekçesiyle sözlü protesto girişiminde bulunmaya kalktı.Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Şefi Büyükelçi Kostas Gerokostopulos, önceki gün Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı Tacanİldem'i bakanlığa davet etti. Gerokostopulos, İldem'e Atina'nın Türk sahil güvenlik gemilerinin Eşek adası civarında Yunan karasularına girdiği gerekçesiyle hazırlanan sözlü protestosunu iletti, ancak İldem, protestoyu reddetti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır