kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her konuşulan dil bayrak olamaz
Harp Akademileri Komutanlığı'nda "Dünya ve Türkiye" konulu bir konuşma yapan Demirel tarihi gerçekler ışığı altında bugünü değerlendirdi

Beyhan TOLAN (SHA)

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bir yandan ada krizi bir yandan devam eden Apo davası nedeniyle tüm dünyanın gözü Türkiye'nin üzerindeyken anlamlı bir tarih yorumu yaptı. Harp Akademileri Komutanlığı'nda, "1999 Haziranı'nda Dünya ve Türkiye" konulu bir konuşma yapan Demirel konuşmasında Türkiye'nin bağımsızlığının ve gücünün altını çizdi.

Demirel, Harp Akademileri Komutanlığı'na gelişinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen tarafından askeri törenle karşılandı.

Konuşmasına, "Türk ordusunun subaylarına 1993'ten bu yana 7. kez böyle bir konuşma yaptığını" hatırlatarak başlayan Demirel, dünyada konuşulan her dilin ayrı bayrak ve ayrı devlet altında toplanamayacağı uyarısını yaptı.

Demirel'in mesajları şöyle oldu:
*20. asrın sonuna gelinen şu günlerde, dünyayı daha çok birbirine yaklaştıran, halkları, kişileri, milletleri pek çok konuda müşterek davranmaya mecbur kılan gelişmeler söz konusu. Kapanan yüzyılda çok önemli olaylar yaşandı. Yüzyılın başında ileriye bakanların hiçbiri ne olacağını tahmin edemedi.Yüzyılın başında var olan imparatorluklar yüzyılın sonunda silindi ve yerini pek çok bağımsız devlet aldı. Son 50 yılda da önemli olaylar yaşandı. Tüm gerginliklere rağmen yeni bir dünya savaşına gidilmemesi başarısı gösterildi.

*Yüzyıl içinde büyük ideolojik hareketler de yaşandı. Demokrasi, komünizm ve faşizm gibi üç büyük cereyan meydana geldi. Faşizm yüzyılın ortalarında tasfiye olurken komünizm 10 yıl önce SSCB'nin dağılmasıyla varlığını yitirdi. Çin'de halen komünizm var ancak bu "Çin usulü komünizm."

*BM'nin, son 50 yılda 50 olan bağımsız ülke sayısı 185'e çıktı. 2000'li yıllara girerken dünya bağımsızlık mücadelesi vermekten daha çok dünyada mevcut olan 6 bin dil ve inancın politize olmasıyla meşgul oldu. Ancak her konuşulan dilin bayrak ve bir bağımsız devlet olması için yeryüzünde yeteri kadar toprak yok. Sancılı bir dünyada "mikro milliyetçilik" ve "aşırı milliyetçilik" konuları ülkeleri meşgul ediyor.

Nükleer kabus
*Dünya 40 yılı aşan süre nükleer tehlike, nükleer kabus gibi bir tehditle karşı karşıya kaldı. SSCB'nin kendiliğinden dağılması nükleer kabusu önemli şekilde ortadan kaldırdı. Ancak tümüyle ortadan kaldırmış değil. Kitle imha silahları asrın en önemli meselesi. Çünkü bunların birtakım sorumsuz ellere geçmesi karşısında meydana gelebilecek tehdit ve tehlikeler bugün uygar dünyayı ziyadesiyle rahatsız etmektedir. "Ruj devletler" diye tabir edilen bu devletler hiçbir kayıt tanımadan istedikleri bir yerde bu silahları kullanabilirler.

*1945 sonrasında herkes hep birden düşünmüştür, 'Dünyada barışı nasıl koruyabiliriz?' diye. İki büyük savaşı da Avrupa çıkarmıştır. Avrupa savaş çıkaran bir yöre olmaktan çıkarılmalıdır. Avrupa'nın yüksek medeni değerlere alışık olmasına rağmen birbirlerini kırıp geçirmede de fevkalade hünerli. Avrupa'nın bu çalkantıdan kurtulması gerekir. Şimdi birleşmiş Avrupa fikri hakimdir. Ve sanıyorum ki geçen 4-5 sene zarfında bu konuda önemli gelişmeler olmuştur. Türkiye olarak biz bu gelişmelerin hepsinin içindeyiz. Avrupa'nın mimarisi, siyasi mimarisi, ekonomik ve güvenlik mimarisinin yeniden kuruluşu gibi sorunlar 20. yüzyıl biterken 21. yüzyıla devreden önemli konular.

*Yeni bir yüzyıla girerken dünya bunlardan önemli dersler çıkarmaya başladı. En önemli 3 ders demokrasi, insan hakları ve piyasa ekonomisi oldu. Hiçbir ülke bu üç kavramın dışında kalamayacağını anladı.

* İnsanoğlu bu hızla çoğalmaya devam ederse, belki önümüzdeki 30-40 yıl içinde 10-12 milyar nüfusa erişecektir. Yeni bir çağa girerken nüfus zorlamasıyla karşı karşıyayız. Türkiye de bunun dışında değil. .

Sancak teslimi
Demirel daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'na gitti. Demirel, burada, 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'nın sancağını, Alay Komutanı Albay Hamza Özerkan'a törenle teslim etti. Türk ordusunun, tarihi boyunca dünyaya örnek olacak şekilde sancağını koruduğunu, onu yüceltip uğrunda severek şehit olduğunu belirterek, "Bu sancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şeref timsalidir" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır