kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsayı Bloomberg çarptı
Bankalar hakkında çıkan dedikodular, dün borsada satışa bahane olarak kullanıldı. Endeks 5000 puanın altına indi

Deniz BAYRAMOĞLU

SİYASİ beklentilerin sona ermesiyle düşüşe geçen borsada dün korkulan gerçekleşti ve endeks günü 5000 puanın altında kapattı. Yabancı bir haber ajansında "10 bankanın Hazine denetimine alınabileceği" yönünde bir haberin çıkması ikinci seansta borsanın yönünü net olarak aşağı çevirdi. Güne 5126 puandan başlayan borsa yüzde 3.17 değer yitirerek 4923 puandan kapandı.

Borsa dünkü düşüşü ile 20 Mayıs'ta seans içinde gördüğü 5887 puanlık zirvesinden yüzde 19.5 değer yitirerek 20 Nisan'dan önceki seviyelerine geriledi. İşlem hacmi ise bir önceki güne oranla yüzde 45 artarak 115 trilyona yükseldi.

Borsada dün sabah saatlerinde yatay bir hareket beklentisi hakimdi. Borsacılar bu durumun nedenini hükümetin kurulması ile borsada yakın vadede satın alıncak bir olayın kalmaması ve herkesin temel ekonomik gelişmelere endekslenmesi olarak açıklıyordu.

Fakat öğlen saatlerinde piyasada elden ele dolaşmaya başlayan Bloomberg kaynaklı bir haber ortalığı karıştırdı. Haberde Merkez Bankası'nın 10 bankayı incelemeye aldığı ve 11 Haziran'dan önce bunları denetimi altına alıp almamayı tartıştığı belirtiliyordu. Haber hemen Merkez Bankası yetkilileri tarafından yalanlandı ama bu açıklamalar, hızlı satışları durdurmaya yetmedi.

Faiz yüzde 103'ün üzerinde
Borsa düşüşünde bono faizlerindeki yükselişin de etkisi oldu. En çok işlem gören 17 Nisan 2000 vadeli tahvilin faizi son bir haftada 10 puan kadar yükselerek yüzde 103'e kadar çıktı. Dünkü 1 puanlık faiz yükselişinde de banka dedikodusu bahane olarak kullanıldı. Hazine'nin bugün yapacağı bir yıl vadeli tahvil ihalesi piyasalar için önem taşıyor. 7 Haziran 2000'e yeniden açılan ihalede Hazine 300 ile 450 trilyon aralığında borç almayı hedefliyor. İtfa miktarı ise 328 trilyon seviyesinde.

Tuborg'da yönetim tartışması
TÜRK Tuborg'un yüzde 17.2'sinin sahibi Quantum Emerging Growth Partner ile Yaşar Grubu arasında yönetim tartışması yaşanıyor. Quantum yetkilileri, yöneticileri Tuborg'un performansını düşürmekle suçlarken, Yaşar Holding yetkilileri de QEG'in tutumunu kınadılar. QEG'in avukatları yöneticilerin genel kurul toplantısında şirketle ilgili sorulanlara net yanıt vermediğini öne sürdüler.Yaşar Grubu'ndan yapılan açıklamada ise QEG'in gerçek dışı suçlamalarda bulunduğunu belirtilerek, şöyle denildi: "10 Mayıs'ta yapılan genel kurul toplantısında, QEG temsilcileri açıklanmalara fırsat dahi verilmeden, bilanço ve diğer hususları yeterince inceleyemedikleri gerekçesiyle 1 ay süreyle ertelettti. Halbuki, faaliyet raporunda, konuya ilişkin bilgiler yer almaktaydı."

Dolar 10 yıllık zirvede
Alman Markı karşısında 1.8880 seviyesine kadar yükselen dolar son 10 yılın en yüksek seviyelerinde dolaşıyor. Bu kazanca paralel olarak euro da ABD doları karşısında 1.035 ile yeni bir dip daha yaptı. Euro kullanılmaya 4 Ocak 1999'dan bu yana yüzde 13 değer yitirdi. Doların bu yükselişi ABD Merkez Bankası'nin faiz artıracağı beklentisinden kaynaklanıyor. Bu endişe, dün New York Borsası'nın da güne yüzde 1'i aşan düşüşle başlamasına neden oldu. Wall Street, Avrupa Borsaları'nı da alaşağı etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır