kapat

03.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDA KAYA GÜLER

Kredi kartı

Kimi konularda son derece ön yargılıyız. Örneğin banka ve otomobil deyince akla hemen erkeklerin, ev işi ve yemek deyince de kadınların gelmesi gibi.

Evet, yüzyıllardır bu işler veya sözünü ettiklerimiz belirli cinslerin tekelinde olmuş ama dünya değişiyor, değişti bile...

Nasıl ki ev işleri ve yemekle ilgilenen pek çok erkek varsa, otomobil ve bankayla meşgul olan kadınlar da var. Otomobil kullanan, otomobiline erkekler kadar olmasa da tutkuyla bağlanan kadınlar var. Modellerini kendileri seçiyorlar, teknik donanımı hakkında yeterli bilgiye sahipler, sürücülük konusunda da iddialılar.

Ama otomobil tanıtımı, reklamı yapılırken akla hâlâ erkekler geliyor. Örneğin kadınlara seslenen dergilere reklam vermek yerine tercih, erkek dergileri oluyor.

Bunun gibi bankaların da reklam verirken ilk tercihi erkek dergileri veya programları oluyor genellikle. Oysa alışveriş deyince akla gelen kadınlar. Birçok evde alışveriş kadınların üstünde değil mi? Üstelik kadınlar, erkeklere oranla daha çok severler alışveriş yapmayı. Para harcamaktan çok hoşlanırlar. Ama müsrif olduklarını düşünmeyin. İçlerinde vardır parayı har vurup harman savunanlar da, çoğu son derece idarelidir.

Nereden ne alınacağını, paranın nerelere harcanacağını iyi bilirler. Öyle olmasa kocalarının verdikleri paralarla hem evi geçindirip, hem çocukların, hem kendilerinin ihtiyaçlarını giderebilirler miydi?

Annemden bilirim; babam maaşını getirip anneme verirdi, annem de ev kirasını, taksitleri öder, okul masraflarımızı çıkarır, evin giderlerini karşılar, istediklerimizi alırdı. Ay sonuna da biraz para biriktirir, zengin akrabalarımıza ay sonunda borç verirdi.

Artık biliyorsunuz alışverişler kartla yapılıyor. Her bankanın kartı değişik avantajlar sunuyor tüketiciye. Ama yine seslenilen kitle erkekler. Oysa yapılan araştırmalar en çok kredi kartı kullananların kadınlar olduğunu gösteriyor. Hem de en iyi tüketici. Yani hem kartları kullanıyorlar, hem de ödemelerini zamanında yapıyorlar. Fazla borç takmıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Bayan Sabah'ta sözettik, buna rağmen kadınlar gerçek kart değil, ek kart kullanıyorlar. Yani kocalarının kartını. Dolayısıyla limiti kocalar belirliyor, onlar izin verirse kullanılabiliyor. Klasik durum söz konusu; işe gelince evde kadınların sözü geçer, denir ama yasalar önünde erkeğin. İşte ev kadını olduğu için kredi kartı vermiyor bankalar.

Düne kadar böyleydi. Ama artık kadınları yok saymayan, onların kıymetini bilen bir banka ve yöneticileri var. Bu yöneticiler de kadınlara özel bir kart çıkarıyorlar. İlanlarını görüyorsunuz gazetelerde, Etibank Lady's Card'ın. Ne kefil isteniyor, ne kocanın izni. Bankada bir hesabınız varsa veya üzerinize kayıtlı bir mal, kartınızı alabiliyorsunuz.

Güzel şeyler oluyor bazen...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır