kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sivil DGM'ler için iki seçenek
Sivil DGM için hazırlanan iki seçenekli Anayasa değişikliği teklifine Ecevit karar verecek

ADALET Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü, DGM'lerin sivilleştirilmesi amacıyla iki ayrı taslak hazırladı. Anayasa'nın 143'üncü maddesinde değişiklik yapılmasını öngören taslaklardan hangisinin TBMM'ye sevk edileceğine Başbakan Bülent Ecevit karar verecek.

Taslaklarda öngörülen Anayasa değişikliği TBMM'de kabul edilirse, DGM'lerde görev alan askeri hakim ve savcıların görevleri sona erecek ve DGM'ler sivilleşecek. Anayasa'daki değişikliğe paralel olarak 2845 sayılı DGM Yasası'nda da değişiklik yapılacak. Yasadaki askeri hakimle ilgili ifadeler ayıklanacak ve mahkeme heyetinin tamamının sivil hakimlerden oluşması sağlanacak. Yasanın, mahkemelerin kuruluşu, özlük hakları gibi hükümlerinde de bu doğrultuda değişiklikler yapılacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğine ilişkin taslaklar özetle şöyle:

İki alternatif
Birinci alternatife göre; Anayasa'nın 143'üncü maddesinin, 2,3,4,5,6 ve 7'inci fıkraları yürürlükten kaldırılacak. Sadece 1'inci fıkra yürürlükte kalacak ve 143'üncü maddeye şu iki fıkra eklenecek:

- DGM'lerin kuruluş ve işleyişi, görev ve yetkileri ve yargılama usulleri ile diğer hükümler özel kanunla gösterilir.

- Sıkıyönetim ve savaş haline ilişkin hükümler saklıdır.

İkinci alternatifte ise, Anayasa'nın 143'üncü maddesinin birinci fıkrasına "Ancak sıkıyönetim ve savaş haline ilişkin hükümler saklıdır" cümlesi eklenecek.

- İkinci fıkra, "DGM'de bir Başkan, iki asıl ve bir yedek üye ile Cumhuriyet Başsavcısı ve yeteri kadar Cumhuriyet Savcısı bulunur. Başkan, iki asıl ve bir yedek üye ve Cumhuriyet Başsavcısı, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve Cumhuriyet Savcıları arasından; Cumhuriyet Savcıları ise diğer Cumhuriyet Savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Özel Kanunu'nda gösterilen usule göre 4 yıl için atanırlar; süresi bitenler yeniden atanabilirler" diye yeniden düzenlenecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır