kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Laboratuvarda el yetiştiriyorlar
Organ bağışı yakında tarih olacak. Bilimadamları dış organ 'imalinde' başarı sağladı. Sıra iç organlarda...

BİlİmadamlarI ilk defa insan yapımı el üretmeye soyunuyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT)'den bir grup doktor ve biyo-mühendis, kavanoz içerisinde kıkırdaktan bir burun 'yetiştirmeyi' başarmıştı. Şimdi de insan elini oluşturan parçaları; parmakları, derisini ürettiler, yıl sonuna kadar 'elin yapımının' tamamlanacağını müjdeliyorlar.

Özel bir polimer köpüğünün, canlı hücrelerin büyümesine olanak sağladığını; böylece projenin hayata geçirilebildiğini açıklayan bilimadamları, kullandıkları yöntem hakkında pek ipucu vermek istemiyor. Ancak gelecek yıl, metodları yayımlanınca işin sırrına diğer bilimadamları da vakıf olabilecek. Şimdilik sadece yöntemin canlı hücrelerin gelişmesine olanak tanıyan süngersi yapılarla ilgili olduğu biliniyor.

Bir gecede burun
Aynı ekip şimdi de laboratuarlarına kapanmış, çok daha karmaşık bir organ olan eli üretmeye çabalıyor. Ancak bu kez, deri, kas ve kıkırdak dokusu için farklı niteliklerde hücre kullanıyorlar. Shastri, çalışmaları hakkında şu bilgileri vermekle yetiniyor: "Parmaklar normal insan elindeki kadar elastiki olmayabilir, ama derisi ve görüntüsü aynı olacak. Kulaktan kıkırdak hücresi alarak parmakların temel yapısını oluşturacağız. Eklemleri de naylon bir iskelet üzerinde birleştireceğiz. Kasları ve damarları da üstüne 'inşa ettikten' sonra, alından alınan deri hücrelerini kullanarak -bunlar en saf hücrelerdir- elimizi bir eldiven giydirir gibi kaplayacağız..."

Shastri, başarılı olacaklarından emin. Deri mühendisliğinin en gelişmiş dallardan biri olduğu düşünülürse, yakında iç organların 'imaline' de geçilecek demektir. Bilimadamları böylece insandan veya hayvandan yapılan organ bağışının, yakında tarihe karışacağını söylüyor. (The Sunday Times)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır