kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Jetmobil yolda
Dünyanın ilk uçan otomobili hazır. Skycar adı verilen araç saatte 600 kilometre hızla uçacak ama bir otomobilden çok daha az "yakacak"

Kule, burası 34 TZV 456... İşe gitmek için kalkış izni istiyorum." Belki size şaka gibi gelebilir ama yakın gelecekte kendinizi kalkış izni isterken bulabilirsiniz.

Dünyanın saygın bilim dergilerinden New Scientist'in haberine göre, dünyanın ilk uçan otomobili "Skycar", birkaç hafta içinde test edilecek. En geç iki yıl içinde ilk uçan otomobil örnekleri oto dergilerinde boy gösterecek, 5 yıl içinde de seri üretime geçilecek.

"Skycar" adı verilen uçan otomobil, uçak mühendisi Paul Moller'in imzasını taşıyor. Ünlü havacılık şirketi Moller International'ın sahibi olan Paul Moller, California'nın Davis kentindeki laboratuvarlarında 30 yıldır "Skycar" projesi üzerinde çalışıyor. Dergi, Moller'in devlet sırrı gibi titizlikle sakladığı ilk prototipi, birkaç hafta içinde yine "gizli" olarak deneyeceğini yazıyor.

Uçan otomobil saatte 600 kilometre hızla uçacak. İstanbul'dan kalkan biri, 40 dakika içinde Ankara'ya inecek. Uçan otomobilde, "rotary motor" denen 4 uçak motoru bulunacak. Ancak bu motorlar bilinen uçak motorlarından çok daha küçük ve hafif. En önemlisi de uçak yakıtı ile değil, bildiğimiz "süper benzinle" çalışacak. Skycar, İngiliz Harrier savaş jetleri gibi dikine iniş kalkış yapacak. Amai bir uçak gibi yolda giderken hızını arttırıp kalkabilecek.

Deposu 180 litre alacak, bir depo benzinle 1450 kilometre katedecek. 1 litre benzinle 8 kilometre "uçacak.

2 bin 500 metreye tırmanabilecek olan uçan otomobilin ağırlığı da dört kapılı sıradan bir binek otomobilinden fazla olmayacak.

Tabii en önemli konu, pilotlar bile yıllarca eğitim görürken, bu otomobilden edinenlerin nasıl direksiyon başına geçeceği... İşte burada teknoloji devreye girecek. Gelişmiş araç bilgisayarı tüm uçuşu denetleyecek. Eğer motorlardan biri veya birkaçı durursa, araç uçmaya devam edebilecek. Ancak güvenlik için yine de herşey düşünülmüş. Jetmobilde çift hava yastığının yerini çift paraşüt alacak. Uçan otomobilin trafik sorununa çözüm olacağını belirtiyor. Yapılması gereken şey, hava koridorları açılması...

Aracın ilk başta 1 milyon dolara satılacağı ama 2000'lerin ilk çeyreğine doğru fiyatın lüks bir otomobilden fazla olmayacağı belirtiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır