kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DGM'yi sivilleştiren iki ayrı taslak hazır
Adalet Bakanlığı DGM'deki askeri hakim ve savcıyı kaldıran iki ayrı taslak hazırladı

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü, DGM'lerin sivilleştirilmesi amacıyla iki ayrı taslak hazırladı. Anayasa'nın 143'üncü maddesinde değişiklik yapılmasını öngören taslaklardan hangisinin Meclis'e sevk edileceğine Başbakan Bülent Ecevit karar verecek. Taslaklarda öngörülen Anayasa değişikliği Meclis'te kabul edilirse, DGM'lerde görev alan askeri hakim ve savcıların görevleri sona erecek ve DGM'ler sivilleşecek.

Anayasa'daki değişikliğe paralel olarak 2845 sayılı DGM Yasası'nda da değişiklik yapılacak. Yasadaki askeri hakimle ilgili ifadeler ayıklanacak ve mahkeme heyetinin tamamının sivil hakimlerden oluşması sağlanacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğine ilişkin taslaklar özetle şöyle:

Birinci alternatif
Anayasa'nın 143'üncü maddesinin, 2,3,4,5,6 ve 7'inci fıkraları yürürlükten kaldırılacak. Sadece 1'inci fıkra yürürlükte kalacak ve 143'üncü maddeye şu iki fıkra eklenecek:

1- DGM'lerin kuruluş ve işleyişi, görev ve yetkileri ve yargılama usulleri ile diğer hükümler özel kanunla gösterilir.

2- Sıkıyönetim ve savaş haline ilişkin hükümler saklıdır.

İkinci alternatif
Anayasa'nın 143'üncü maddesinin birinci fıkrasına "Ancak sıkıyönetim ve savaş haline ilişkin hükümler saklıdır" cümlesi eklenecek.

İkinci fıkra, "DGM'de bir başkan, iki asıl ve bir yedek üye ile Cumhuriyet Başsavcısı ve yeteri kadar Cumhuriyet Savcısı bulunur. Başkan, iki asıl ve bir yedek üye ve Cumhuriyet Başsavcısı, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve Cumhuriyet Savcıları arasından; Cumhuriyet Savcıları ise diğer Cumhuriyet Savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Özel Kanunu'nda gösterilen usule göre 4 yıl için atanırlar; süresi bitenler yeniden atanabilirler" diye yeniden düzenlenecek.

Üçüncü ve dördüncü fıkra, birleştirilip bir fıkra olarak yeniden düzenlenecek ve son fıkra yürürlükten kalkacak.

Başsavcı, Bakan'la aynı fikirde değil
Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Cevdet Volkan, dün bir basın toplantısı düzenledi. Volkan, Apo davasının davanın ertelenip ertelenmemesi konusunda şunları söyledi:

"Duruşma daha önceden ilan edildiği gibi 31 Mayıs 1999 Pazartesi günü başlayacak. Davanın esasını ilgilendirir boyutta gelişmeler yaşanırsa, mahkeme bunları değerlendirir ve kararını verir. DGM'lerin sivilleştirilmesi çalışmaları bana göre davanın sonucunu etkiler niteliktedir. Ancak mahkemenin bunu nasıl değerlendireceği konusunda bir şey söyleyemem."

Başsavcı Volkan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın DGM'lerin sivilleştirilmesi yönündeki beyanlarının hatırlatılması üzerine de, "Bu tür irade beyanları, davanın ertelenmesi için yeterli değil" dedi.

Toplam 132 kişi
Volkan, İmralı Adası'na gidecekleri gerekli işlemleri zamanında tamamlamaları konusunda uyardı. Duruşmalara mahkeme heyeti dışında, müdahil, izleyici, avukat ve basın mensubu olmak üzere 132 kişinin katılacağını belirten Volkan, adaya gideceklere "işlemlerinizi bir gün önceden yaptırın" uyarısında bulundu.

Başsavcı Cevdet Volkan, deniz otobüsünün Gemlik'ten sabah saat 05.20'de, Mudanya'dan ise saat 07.40'da hareket edeceğini açıkladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır