kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonomide dönüm noktası
Merkez Bankası Başkanı Erçel, ekonomik sorunların ciddiyetini koruduğunu ve Türkiye'nin bir kaç ay içinde yönünü çizmek zorunda olduğunu belirtti

Ankara- Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, ekonomideki sorunların ciddiyetini koruduğu uyarısını yaptı. Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri Sendikası'nın düzenlediği öğle yemeğine katılan Erçel, "Türkiye, ekonomide dönüm noktasında. Bir iki ay içinde kararını vermek zorunda" dedi.

Erçel, iş dünyasının temsilcilerine yeni hükümetin kurulması aşamasında şu mesajları verdi:

* Türkiye, mutlaka IMF ile anlaşmalı. Böyle bir anlaşmayı sadece parasal katkısı boyutuyla değil, uygulanacak programın kredibilitesi ve ekonomi yönetiminin motivasyonu açısından da gerekli görüyoruz.

* Rusya krizinden sonra Türkiye'den 7 milyar dolar sermaye çıkışı oldu. Bu miktar Türkiye'nin genel ekonomik büyüklüğü içinde çok önemli boyutta değil. Neticede, her yıl sosyal güvenlik açıklarının finansmanı için 7 milyar dolar harcanıyor.

* Yapısal reformlar, mali disiplin ve bu temel üzerine kurulan sıkı para programı çok önemli. Eğer, kamu açıkları böyle giderse GSMH ile borçlanma oranı birebir olur ve bu sorunu çözmek de bir 10 yıl alır.

Kaynak girişi durdu
* Döviz kredisi faizlerinin yükselme nedenlerini iyi biliyoruz. Dışardan kaynak girişi durdu. Bu nedenle bir Türk firması kreditör kuruluşa gidiyor örneğin LİBOR+15'le kredi istiyor. Yarın bir başkası gidiyor ben 16'ya razıyım diyor. Türk firmaları kendi kendilerini baltalıyor.

* Ekonomide 4 olumlu nokta var. Döviz sorumuz yok. Ödemeler dengesi sağlıklı. Tasarruf oranlarındaki artış ve serbest piyasa ekonomisi kurallarının benimsenmiş olması kazancımız. Ancak enflasyon yüksek, bütçe delik ve siyasi belirsizlik yaşıyoruz.

Kamu harcamaları
* Üretimi arttırmanın 4 temel yolu var. Ya kamu harcamalarını ya tüketim harcamalarını ya yatırım harcamalarını ya da ihracatı arttırırsınız. Kamu harcamalarının arttırılmasına karşıyız. Tüketim harcamalarındaki artışların enflasyonist etkisi sözkonusu. İhracatı krısa dönemde arttırmak kolay deiğil. Geriye yatırım harcamalarının arttırılması kalıyor ama orada da kaynakları devlet kullanıyor.

* Türkiye enflasyonu düşürmek ve mutlaka yüzde 12 reel faizi yakalamak zorunda. 4 Haziran'da hazinenin 1 katrilyon liralık itfası var. Ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır