kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bunlar da Türk icatları
Türk insanı damak tadına çok düşkün. Zengin bir mutfak kültürüne sahibiz. Ancak bilinçli ve sağlıklı gıda tüketimi için bunun zevkten öteye ciddi bir şekilde ele alınıp incelenmesi gerekiyor.

Tübitak Marmara Araştırma Merkezi'ne yaptığımız gezi sırasında Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, sağlık nedeniyle olsa gerek çok ilgimizi çekti.

Gıda sanayinin teknolojik yönden gelişmesi ve güvenliği sağlamaya yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gösteren bu bölümde, herkesin ilgisini çekecek bir çok yeni ürünün ve teknolojik gelişimin izine rastladık. Diyet fındık, vitaminli ekmek ya da alabalık salamı gibi.

Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Gün'ün verdiği bilgiler hem iştahımızı kabarttı hem de bilinçlendirdi. Gün, tarımsal açıdan büyük potansiyele sahip olan Türkiye'nin bu potansiyeli sanayileştirmesi için ar-ge çalışmalarına ihtiyacı olduğunu ifade etti. İşte enstitünün geliştirdiği ürün ve teknolojilerden seçmeler...

Her derde deva
"6 yıl önce Türk-Alman İşbirliği Teşkilatı ile ortaklaşa ihraç ürünlerimizin kalitesinin artırılması ile ilgili bir çalışma başlattık. Amaç kayısı, fındık, incir gibi ana ihraç ürünlerimizin Avrupa'dan geri dönmeyecek biçimde kalitelerini yükseltmekti. Fındıkta kurutma problemi vardı. Geleneksel yöntemde fındıklar asfaltlara seriliyor ve kurutulması çok uzun sürüyor. Bu üreticiye büyük külfet getiriyordu. Bir makine geliştirdik ve kullanması için özel sektöre verdik. Bu makine ile fındık kısa sürede kurutuluyor.

Bir başka gelişme diyet fındık üretimi. Özünü alma yöntemini sağlayan bir cihaz var. Bununla herhangi bir gıdanın içinden tüm yağını ve aromasını almanız mümkün. Biz de fındıkların yağını alma çalışması yaptık ve başarı sağladık. Böylece yağsız yani diyet fındık ürettik. Şu anda hem cihaz biraz pahalı olduğu için hem de diyet olayı daha yeni yeni pazar yarattığı için talep fazla değil. Ama çok yakında büyük ilgi göreceğine inanıyoruz."

Kükürt problemi bitti
"KayIsI için de yine ihraç kalitesini artırma yönünde çalışmalar yaptık. Burada en önemli problem kükürt olayı. Koruma amaçlı bir kükürtlenme sözkonusu. Geleneksel yöntemlerle yapıldığında kükürt kalıntısı yüksek oluyor ve ürünler yurt dışından geri dönüyordu. Kayısıda kükürtü azaltan bir teknoloji geliştirdik. Çok pratik ve üreticiye maddi açıdan yük getirmeyen bir teknoloji. Yine kayısının da kurutma problemi vardı. Bunu da güneş kollektörlü kurutucu geliştirerek çözdük. Daha sağlıklı ve temiz ürünler elde edildi."

Körili konserve midye
"DumanlanmIŞ midye konservesi çalışmamız oldu. Özel sektör için yapıldı. Türkiye'de kara midyesinin bir potansiyeli var. Yurtdışında çok çeşitleri ve konservesi yapılıyor. Ancak damak tadımıza uymuyor. Bunun ekonomik olarak değerlendirilmesini düşünen bir firma bize geldi. Biz de geliştirdik. Üç farklı sosla denedik. Biri zeytinyağlı, diğeri domates soslu ve üçüncüsü köri soslu. Şu an üretim aşamasında bu firma. Konserve halinde ilk kez midye sunulacak Türk pazarına."

Alabalık salamı
"AlabalIk üzerine çalışmalarımız oldu. Alabalık köftesi, salamı, hamburgeri, salatası ve marinatı üretildi. Bir de lakerdası. Lakerda genelde palamuttan yapılır ama biz alabalıktan da yaptık. Şu anda bu projeyi vereceğimiz bir firma arıyoruz."

Bitkisel yağlı margarin
"Malezya palm yağı konusunda oldukça ileri. Palm yağı araştırma merkezi ile margarin formülasyonu geliştirildi. Bu, ülkedeki yağ tohumlarının değerlendirilip, ekonomiye kazandırılması açısından çok önemli. Palm yağı bitkisel bir yağ. Margarin imajı çok farklı Türkiye'de. Ancak palm yağı ile geliştirilen formülde doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek, kalp ve damar problemine yol açmayan margarinler elde edildi. Yeni katı ve sıvı yağ formülasyonları üzerine çalışıyoruz. Yemeklik ve kızartmalık yağlarda palm ve ayçiçek yağı kullanım olanakları ile ilgili çalışmalarımız var."

2 yıl dayanan yemek
Türk Silahlı Kuvvetleri ile 1997'de bir projemiz oldu. Uzun süre dayanabilen ve yemeye hazır rasyon paketleri hazırlamaya yönelikti. Ar-ge'si yapıldı. Bunun piyasada üretilmesi için Silahlı Kuvvetler ihale aşamasında. Böylece bir askerin günde yiyebileceği miktarda rasyon paketleri hazırlandı. 2 yıl ortam koşullarına dayanıklı, askerlerin hareket kabiliyetini artırıcı ve direkt poşetlenmiş yiyecekler bunlar. Köfte, zeytinyağlı bezelye, rosto, tatlı, fındık, kayısı, çikolata, çorba, hepsi var içinde.

"Şu anda bir firmayla temasta olduğumuz çözünebilir çay çalışmamız var. Neskafe gibi olacak. Bardağa bir kaşık çay, üzerine de su ekleyeceksiniz yetecek. Bunu geliştirdik. Çaykur'la görüşmelerimiz oldu ancak daha sonra Çaykur yatırımdan vazgeçti. Şimdi özel sektörden bir firma ile görüşüyoruz."

"Türkİye'de yapılan tarama çalışmalarında mineral ve vitamin eksiklikleri olduğu görüldü. Bunun üstesinden ya eğitimle ya da gıdaların zenginleştirilmesiyle gelinebilir. Türkiye'de kişi başına 400 gr. ekmek tüketiliyor. Bunu düşünerek içindeki B grubu vitamini, demir ve kalsiyumu zenginleştirerek ekmeği yeniden geliştirdik."

"TÜrkİye'nİn ilk küf koleksiyonunu oluşturduk. 200'ün üzerinde küf çeşidimiz var. Bunlar Türkiye'den elde edilen küfler. Sanayinin yararlanılabilmesi için bir katolog oluşturuyoruz. Bu küflerden enzim üretiliyor. Sanayinin kullandığı enzimler bunlar. Küflü peynir, antibiyotik gibi ürünlerde küften yararlanılıyor."

"1991 yılında Amasya Valiliği ile projeler paketimiz oldu. Amasya elmasının depolama koşullarının iyileştirilmesi, soğan depolama koşullarının iyileştirilmesi ve kirazın raf ömrünü artıracak çalışmalardı bunlar. Normalde kirazı en fazla 2 hafta saklayabilirsiniz, geliştirdiğimiz yöntemle 6 haftaya çıkıyor. Ya da biber normalde 6 hafta saklanabilirken ömrü 12 haftaya kadar çıktı. Modifiye atmosfer sistemi dediğimiz bir yöntemle bir çok ürünün raf ömrünü yüzde 50, 100, 200 artırdık. Yine kontrollü atmosferde elma ve limon için çalışıyoruz. Amasya'da çalışırken düşük kalitede kullanılmayan kirazları ne yapalım dediler, biz de kiraz likörü yapabiliriz diyerek bunu geliştirdik. Yine fındıkta neden yapmayalım dedik ve fındık likörü ürettik. Belki bunu Tekel'e vereceğiz."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır