kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Miloseviç'in şansı kalmadı
Amerika, Miloseviç'in müzakare masasındaki gücünü kırmak ve NATO'nun tüm şartlarını kabul ettirmek için onu savaş suçlusu ilan ettirdi.

UluslararasI Savaş Suçları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i ve dört üst düzey hükümet yetkilisini savaş suçlusu ilan etti. Mahkeme savcısı Louise Arbour, dün yaptığı açıklamada Kosova'daki katliamlar için Miloseviç ve dört kurmayını insanlığa karşı suç işlemekle suçladı. "Tutuklama emri tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde basılıp dağıtılacak" sözlerini kullanan Arbour'un suçlulara yönlendirdiği suçlar sadece 1999 yılına ait. Miloseviç'in dışında Sırbistan Cumhurbaşkanı Milan Milutinoviç, Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Nikola Sainovic, Yugoslav Ordusu Genelkurmay Başkanı Dragoljub Ojdanic ve İçişleri Bakanı Vlacko Stojilikoviç, Kosova'dan 740 bin sivilin sınırdışı edilmesi ile 340 Kosovalı Arnavut'un öldürülmesiyle suçlanıyorlar.

Tutuklanacak
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmak üzere teslim olması öngörülen söz konusu savaş suçluları, aksi takdirde görüldükleri yerde tutuklanacaklar. Ancak merkezi Lahey'de olan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin tutuklama yetkisi yok.

Miloseviç'in Sırbistan dışına çıkmadığı sürece tutuklanması zayıf bir ihtimal olarak görünüyor. NATO'nun da tek başına hareket ederek Miloseviç'i tutuklamak gibi bir planı yok. Amerika da aynı şekilde Miloseviç'in savaş suçlusu ilan edilmesi sürecinde kendisini geri planda tuttuğu açıkça görüldü. Çünkü Miloseviç'i istenilen şartlara razı edip masaya oturtmak için müzakere kapasitesinin düşürülmesi gerekiyordu.

Amerika'nın baskısı
İşte Amerika bu nedenle resmen savaş suçlusu ilan etme sürecine katılmadı ancak bu konuda Lahey'a baskı yaptı.

Miloseviç'e karşı yapılan suçlamalar tanık ifadeleri, yazılı kaynaklar ve istihbarat kaynaklarına dayanıyor. Arbour, suçluların suçu kanıtlanana kadar masum olma hakkını koruduklarını belirtti.

Miloseviç'in mahkemeye çıksa bile, ona yüklenen suçlardan muhkum olmasının zor olduğu belirtiliyor. Çünkü, kendisine atfedilen, cinayet, yağmalama, tecavüz gibi suçları ile Miloseviç arasındaki direkt ve güvenilir bir bağlantı kurmak en başta gelen zorluk olarak göze çarpıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır