kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Atina'ya tokat
Yunanistan'ın terörle mücadeleyi beceremediğini gören Amerika, Yunan Dışişleri Bakanı'na anlaşma imzalattı. Anlaşmaya göre, FBI uzmanları Atina'ya gelecek

Bölücübaşı Apo'yu saklayarak teröre destek verdiğini kanıtlayan Yunanistan, Amerika'dan terörle ilgili ikinci büyük darbeyi aldı. Washington'da iki ülke dışişleri bakanının yaptığı görüşmede Amerikalı Bakan Madeleine Albright, Kosova ağırlıklı konuşmada konuyu teröre getirdi. Atina hükümetinin terörle mücadelede oldukça başarısız olduğunu belirten Albright, Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu'ya ülkesindeki Amerikan vatandaşlarını hedef alan 17 Kasım terör örgütünü hatırlattı. 17 Kasım'ın hükümetini rahatsız ettiği anlatan Bayan Albrihgt, örgütün saldırılarına rağmen hiçbir teröristin yakalanamadığı Yunanlı bakana iletti.

PKK konusunun açılmadığı toplantı sonunda Albright ve kurmayları, uzun süredir görüştükleri "Karşılıklı Adli Yardım Antlaşması"nı Papandreu'yla imzaladı. Bu anlaşmayla birlikte Amerika, Atina'ya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) "şubesi" açacak.

Atina, hava sahasını açmıyor
Bu anlaşma, terörle mücadele konusundaki araştırma ve soruşturmalarda Amerikalı güvenlik görevlilerinin Yunanistan'da çalışmalarına olanak sağlıyor. Görüşmenin bir diğer noktası da Sırbistan'ı bombalamak için Türkiye'den kalkacak NATO uçaklarına Yunanistan'ın hava sahasını açıp açmaması tartışmasıydı. Albright kabinesinin konu hakkındaki hassasiyetinin altını çizmesine rağmen Papandreu olumlu yanıt vermedi. Yunan tarafının bombalamayı 48 saatliğine durdurmayı içeren taleplerini geri çeviren Amerikalı yetkililer, Yunan tarafının hava sahasını açmamasının bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Öte yandan Kıbrıs sorununu 18-20 Haziran tarihlerinde toplanacak G-8 toplantısına getirmeyi kararlıştırıldı.

24 yıllık bela 17 Kasım
1975 yılında ortaya çıktılar. Bu örgüt adını 17 Kasım 1973 günü ülkedeki askeri cuntanın Polyteknik Üniversitesi'ndeki öğrenci olaylarını kanlı bir şekilde bastırması üzerine aldı. Marksist-Leninist örgüt, Avrupa ve NATO düşmanı, aşırı milliyetçi. 1967-74 yılları arasında Yunanistan'daki askeri cuntayı destekleyen Amerika'ya kin besliyorlar. Şu ana kadar 22 kişiyi öldürdü. Suikaste kurban giden kişiler arasında 5 Amerikan büyükelçiliği görevlisi, 2 Yunan görevli, Yunan işadamları, polis, hakim, politikacı, yayınevi sahipleri ve Türk diplomatlar bulunuyor. En son suikastı 1998 yılının Mayıs ayında Constantinos Peratikos adındaki bir Yunanlı gemi sahibini öldürerek işlediler. 15 Kasım 1996'da Amerikan Büyükelçiliği'ne tanksavar füzesi attılar. 16 Mayıs 1999'da Atina'daki Alman büyükelçisinin evine roket atarla saldırı düzenlediler.

NATO da şikayetçi
Yunanİstan'In terörü durduramadığı ve NATO'nun da bu konudan rahatsız olduğu belgelendi. İngiliz Guardian gazetesine göre NATO Yunanistan'ın tam anlamıyla esir alındığına inanıyor. Gazete, Yunanistan'ın Amerikalı diplomatlar, işadamları ve turistler için en tehlikeli ülke konumuna geldiğini yazarken 17 Kasım'ın yeniden ortaya çıktığına dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz ay Clinton yönetimi de bir duyuru yayınlayarak Yunanistan'a gidecek Amerikalı turistleri uyarmıştı.

SAVAŞ SUZAL (WASHINGTON)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır