kapat

28.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MP3 ü' kimse tutamaz
MP3 teknolojisi bir taraftan telif hakları tartışması yaratıyor; ama yeni MP3 cihazları da birbirini izliyor

Önümüzdeki günlerde, dağıtım kanallarından pazarlama biçimlerine, medyadan elektronik alet üretimine kadar, müzik endüstrisiyle ilgili her alanda köklü bir değişime tanık olacağız. Ünlü İngiliz rock yıldızı David Bowie, müzik endüstrisinin geleceğini İnternet'te gördüğünü söylüyor. Bowie, "İnsanlar İnternet'in müzik endüstrisi açısından o kadar da önemli olmadığını düşünüyorlar. Durum ne olursa olsun, CD'mizi gene gidip mağazadan alacağız diyorlar. Benimse farklı bir teorim var" diyor. "Şirketlerin sanıldığı gibi MPEG'le mücadeleyi sürdüreceğini sanmıyorum. Dağıtım açısından İnternet öylesine ucuz ve etkili bir araç ki, bence şirketler mevcut dağıtım sistemlerini gözden geçirip değiştirmek durumunda kalacaklar. Parçaları mağazalara ISDN hatları ve kablo aracılığıyla basmaya başlayacaklar... Ne yapacak yani, sonsuza kadar mücadele mi edecekler? Gerçekten MPEG'i ortadan kaldıracaklarını mı düşünüyorlar? Saçmalık; MPEG bu!.."

Bu ses nereden geliyor?
MP3 teknolojisi donanımcılar için çok bereketli ve bakir bir pazar yarattı. Bütün büyük şirketler yemeyip içmeyip yeni MP3 çalan cihazlar üretiyorlar. MP3 yeni bir sayısal müzik sıkıştırma formatı. Normal bir CD'de yaklaşık 40 MB yer kaplayan bir şarkı MP3 olduğunda ses kalitesinden hemen hemen hiçbir şey kaybetmeden 3-4 MB'a kadar düşebiliyor. Böylece makul büyüklüğe inmiş olan dosya İnternet üzerinden yüklenebilir hale geliyor. Son zamanlarda telif haklarını aklına bile getirmeyen bir çok korsan Web sitesi popüler şarkıları MP3 formatına çevirip, Web üzerinden sebilullah dağıtmaya başladı. Plakçılar bu gelişmelere çok bozulup bir araya gelerek güvenli sayısal müzik için çareler düşünmeye başladılar. İlk iş olarak ürettikleri CD'leri kopyalanamaz hale getirecekler. Ayrıca üzerinde uzlaşabildikleri bir dijital format seçip, yeni üretilen cihazların bunun dışındaki formatları çalıştırmaması için üreticilere baskı yapacaklar.

Birkaç ay önce üretilen ve epey ses getiren walkman'e benzer Rio adlı MP3 çalma cihazı aleyhine açtıkları dava hala sürüyor. Mahkeme sonuçlandığında belki Rio yasaklanacak veya müzik üreticilerinin öngördüğü formatın dışındaki şarkıları çalamaz hale getirilecek ama bir yandan da alternatif cihazlar hızla üretiliyor.

Bunlardan biri birkaç gün önce tanıttığımız arabalarda MP3 çalan ve tam yedi bin şarkıyı depolayabilen cihaz. Henüz o bile piyasaya çıkmadan yenilerinin adları duyulmaya başlandı. Texas Instruments firması epey sükseli bir işe kalkıştı. Henüz prototipi bile üretilmemiş olan bu cihaz bitirildiğinde sadece kulaklıklardan ibaret olacak. Belinize hiçbir şey takmanız gerekmeyecek. Dışarıdan bakıldığında bu ses yoksa gaipten mi geliyor hissini yaşatacak.

MP3 uyumlu cihazlar aldı başını gidiyor. Kopyalama önlenirse bu teknolojiden müzik şirketleri de, müziksever de kazançlı çıkacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır