kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SAİT GÜRSOY(sgursoy@sabah.com.tr )

Başaracaksınız

Bu yıl uygulanacak olan Öğrenci Seçme Sınavı'na çok az bir süre kaldı. ÖSS'ye katılacak adaylar, onların velileri oldukça heyecanlılar. Daha önce böyle bir sınav yapılmadığından, biraz gözleri kapalı bakıyorlar. Yalnız geçtiğimiz yıllarda tek basamaklı sınavın uygulanmaması adayların canını sıkmamalı. Çünkü 2 Mayıs'ta herkes eşit şartlarla sınava girecek. Alanınız ne olursa olsun, bilginizin yettiği kadar Sözel ve Sayısal bölümlerin sorularından çözmeye gayret edin.

Son hazırlıklar
Bugüne kadar elinizden geldiğince iyi çalıştınız, hazırlandınız. Bazen kendi kendinize "ben bu işi başaramayacağım" diye düşünebilirsiniz. Sınav saati yaklaştıkça bu doğaldır. Böyle zamanlarda, insan hep kendisini olumsuz ortamda görür. Hele bir sınava girin. Soruları şöyle bir gözden geçirdikten sonra, boş yere üzüldüğünüzü göreceksiniz. Bilginiz tam, başaracaksınız.

Artık öğrenmeyle ilgili hazırlıklarınızı bitirin. Sınav öncesi bedeninize, beslenmenize ve uykunuza özel önem gösterin. Bugünlerde gününüzü dinlenerek sakin şekilde geçirin. Sınavla ilgili hazırlıklarınızı tamamladığınızı ve "bu sınavı başarmak istediğinizi" düşünün. Yeteri kadar hazır olmadığınızı düşünüyorsanız bile, kendinizle hesaplaşmayı sınav sonuna bırakın. Sınavdan bir gün önce sınav salonunuzu görün ve kullanacağınız araçlarınızı; belgelerinizi hazırlayın. 2 Mayıs'ta sınava yarım saat önce gidin.

Sınav günü
Sınavda adaylara on farklı türde soru kitapçığı dağıtılacak. Sorular aynı, ancak yerleri değişik olacak. Her soru kitapçığının cevap anahtarı farklı olacağından, soru kitapçığının türünü, cevap kağıdına doğru kodlayın. Soru kitapçığı üzerindeki, ad-soyad, ÖSYM numarası, sınav salonu numarasını yazmayı unutmayın. Cevap kağıtları dağıtıldığında; ad-soyad ve ÖSYM numaranızı kontrol edin.

Sınav zili çaldığında, mesleğinizi belirleyecek olan zaman periyoduna gireceksiniz. İlk önceleri biraz heyecan duyacaksınız. Daha sonra yavaş yavaş sorularla iç içe olmaya başlayacaksınız. Bir de bakacaksınız ki, soru tipleri sizlerin daha önce çalıştığınız sorulara benziyor. Heyecanınız geçecek ve başlayacaksınız rahatlıkla soruları çözmeye. Sizler akıllı insanlarsınız. Hangi puan türünden tercih yapacaksanız, ona puan getiren bölümden başlayın. Hatta zamanın fazlasını bu bölüme ayırın. Kuvvetli olduğunuz bölüme, zaman ayırmanız, size yüksek puan getirecektir.

Veliler dikkat!
Şimdi sıra siz velilerimize geldi. Gençlerimiz üç saatlik sınavdan tüm performanslarını harcayarak çıkacaklar. Eve geldiklerinde, bir anda "ne yaptın, ne oldu?" diye sormayın. Tüm güçlerini sınavda harcayan gençler son derece sinirli olacaklardır. Ayrıca bu cümleden de nefret ediyorlar. Bırakın biraz dinlensinler, televizyonda soruları ve cevaplarını görsünler. Bir süre sonra rahatlayınca sizlere sınavın analizini yapacaklardır.

Öyle ya da böyle sınav günü iyice yaklaştı. Sizler imkanlarınız dahilinde en iyi şekilde hazırlandınız. Evet... Siz bu sınavı başaracaksınız.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır