kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Başarının anahtarı Eğitim ve disiplin
İnsanın ilkeleriyle de bir yerlere gelebileceğini gösterdi bize Berna Laçin. Onun zirve yolu iş dünyası ile bire bir örtüşüyor

AÇIL SEZEN

Her daim güleryüzlü, her daim sıcak ve her daim yoğun... İşte Berna Laçin'in "özetle" tanımı. Berna Laçin, insanların çalışma hayatında ilkelerini sonuna kadar koruyarak, disiplinli davranarak zirveye çıkabileceği görüşünde.

Bulunduğu noktaya gelene kadar yaptıkları iş dünyasında başarı için gerekenlerle örtüşüyor. Öncelikle çalışmaktan yılmıyor. Sağlam, ama yeri geldiğinde risk alabilecek bir yapıya sahip. Kamera karşısında tamamen doğaçlama konuşuyor. Yani kendi inisiyatifini kullanıyor. Berna Laçin, başarıya giderken izlediği yolu ve attığı adımları anlattı...

İş dünyası ile paralellik gösteren özellikleriniz var mı? Yani mimar olsaydınız şu anki özelliklerinizden hangisi sizi başarıya götürürdü?

Hangi işi yaparsam yapayım disipline, eğitimime ve içgüdülerime güvenirim. İyi bir eğitim aldığıma inanıyorum ve hayatımın her döneminde onun faydasını gördüm.

İş hayatınızın anayasası ve değiştirilemez maddeleri neler?

Test usulü yanıt vereyim: a) Disiplin b) Eğitim C) Yetenek d) Doğru zamanda doğru yerde olmak.

İş hayatında ağır ama emin adımları mı, yoksa hızlı gitmek için riskleri mi tercih edersiniz?

Her ikisinin de ortasında olmak gerektiğine inanıyorum. Benim için denge önemli. Ne çok ağır, ne de çok riskli. Her zaman dengeli.

Yaptığınız programları eskimeden bırakmak gibi bir yaklaşımınız var. Sizce bu iş dünyasına da uyarlanabilir bir özellik mi?

Bunun doğru olacağından çok emin değilim. İş dünyasında belki de tuttuğum bir şeyi sonuna kadar götürmek daha iyi olabilir. Ama kimi işlerde de sürekli trendi yakalamak gerekir. Tıpkı bizde olduğu gibi. Onun için bazı şeyleri deneyerek görmek daha faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Kurduğunuz reklam ajansı neden başarılı olamadı?

İşin aslı, ajansı bir arkadaşım istediği için kurmuştum. Zaten benim ek bir işte çalışacak yeterli vaktim yoktu. İşin başında o duracaktı, sonra vazgeçti. Ben de ilgilenmek istemedim.

Neden?

Hiçbir işte üzerine düşmediğiniz zaman başarılı olamazsınız. Ben de üzerine düşemeyeceğimi bildiğim için işe hiç girmemeyi tercih ettim ve vazgeçtim.

Ticaret açısından kendinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ticaretle hiç uğraşmadım aslında. Doğrusu biraz korkuyorum galiba. Hiçbir şeyi ticari olarak düşünemediğim için çok başarılı olacağımı sanmıyorum.

Tiyatro ve televizyon dünyasına girmek isteyen gençlerin dikkat etmesi gereken noktalar neler sizce?

Televizyon işi de bütün diğer meslekler gibi sadece iş. Gençlere bu işe girerken olaya bir meslek gözüyle bakmaları ve çok da fazla gözlerinde büyütmemeleri gerekir. Şan, şöhret ve para uğruna namuslarını satan insanların birgün mutlaka hakettikleri yeri bulacağını unutmasınlar. Bunun örneklerini görüyoruz. Çalışkan, disiplinli ve yetenekli herkes eninde sonunda bir gün başarılı olur.

Kamera karşısında spontan, ama normal hayatta disiplinli bir karakteriniz olduğunu söylüyorsunuz. Bu nasıl bir karakter bileşimi?

İnsan kuralcı ama esnek, disiplinli ama pratik olabilir. En önemli özelliğim disiplinli olmam. Bu bana çok artı puan kazandırıyor.

Türkeye'de sizin yaptığınız işi yapan ya da taklit eden birçok insan var. Sizi farklı kılan artı değeriniz nedir?

Bence ben farklı kılan, doğal sıcaklığım ve inandığım bir işi yapmaktır. Taklit dediğiniz zaman, özgün olmayan insanlar zaten kısa süre içinde yokolup gidiyor.

İlkeli davranış
İnsanların ilkelerine bağlı kalarak, yozlaşmadan iyi yerlere gelebileceğini ispat ettiniz. Kafanızdaki tüm ilkeleri bu dünyaya bire bir uygulayabildiniz mi?

Benim bu meslekteki değil, hayattaki hedefimdi. Her ne işte olursa olsun, hatta özel hayatta ve evlilikte de gerçek namusun, dürüstlüğün ve alın terinin kazanacağına inandım. Kazanamasaydım da canım sağolsun derdim. İnsanlığım ve namusumu, dürüstlüğümü kaybetmekten iyidir, diye düşünürdüm hep. Benim için saygın olmak zengin ve şöhretli olmaktan çok değerli. Ama tanrı yardım etti ve şu anda hepsine sahibim. Bence bunu herkes yapabilir. Örnek gösterilmek benim için büyük onur.

Mesleğinizde zirveye ulaşmak için neler yaptınız? Sizi zirveye taşıdığına inandığınız özellikleriniz nelerdir?

Her zaman her yerde söylediğim gibi sağlığa çok önem veriyorum. Her şeyin de eğitime bağlı olduğuna inanıyorum. Başarımda, aldığım eğitimin önemi çok büyük. Özellikle tiyatro konusunda aldığım eğitim televizyondaki başarımda çok etkili oldu.

Sanat hayatına atılırken hedefleriniz nelerdi?

Her zaman hangi meslek olursa olsun yaptığım işi yapabileceğim en iyi şekilde yapmak hedefim oldu. Eğer biçki-dikiş ustası olsaydım işimi layıkıyla yapabilmek için çabalardım. Tiyatroya atılırken de hedefim aynıydı. Yeteneğim el verdiği ölçüde hep daha iyisi için çabaladım. En iyilerden biri olmak büyük bir şans. Sadece kendimle yarıştığım için çok fazla hayal kurmadım. Bu yüzden şu anda bulunduğum yerin tadını çıkarıyorum.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır