kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye'nin en genç tıp profesörü
Prof. Dr. Hilal Mocan'ın adını, 1988'te "Türkiye'nin en genç Tıp Profesörü" olarak duymuştuk. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Mocan, sürekli kendini geliştiren ve hastalarına "önce insan" olarak yaklaşan bir doktor.

Prof. Dr. Hilal Mocan'ın mesleki hırsı ona "önce insan" olduğunu asla unutturmuyor. Mesleki başarılarının yanında, gurur duyulacak çocuklar yetiştiren bir anne olan Mocan, dahiliye profesörü eşiyle son derece mutlu bir evlilik sürdürüyor.

1969'da, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü'nün açtığı sınavı birincilikle kazanıp ihtisasa başlayan Mocan, o dönemde evlenip doğum yapmış. Yaşadığı zorlukları ise şöyle anlatıyor: "Tek istediğim branş 'çocuk'tu. Çocuk ihtisası yaparken adayların özellikle hamile olmaması ya da çok küçük çocuğunun olmaması gibi şartlar arayabiliyorlar. Buna rağmen, gün aşırı nöbetleri de göze alarak, birincilikle girdim. 36 saat hastanedesiniz, ikinci günün akşamı eve gidiyorsunuz. O yoğun dönemde eşimin her açıdan çok yardımı oldu."

Prof. Dr. Hilal Mocan, üniversitede kariyere başladığı andan itibaren dünya çapında adını duyurmayı başarmış.

Türk doktorların çok daha akıllı, azimli ve çalışkan olduğunu düşünen Mocan, "Fırsat ve kendini kanıtlama meselesi bu. Bir de kredili araştırmalar yapılırsa, bunların mutlaka yurtdışında yayınlanması gerekir," diyerek, meslektaşlarının da, yaptıkları önemli çalışmaları uluslararası platformda duyurmaları istiyor.

400 araştırma ve makale
Tıpta yenilik olarak değerlendirilebilecek birçok çalışma, Hilal Mocan'ın imzasını taşıyor. İlk kez onun tanımladığı bir takım hastalıklar da, Tıp Literatürü'nde, kendi adıyla yer alıyor. Yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan birçok kitabı bulunan Mocan'ın, dünyadaki popüler tıp dergilerinde 400'e yakın yayınlanmış araştırma ve makalesi var.

"Kendi çocuğum gibi"
Prof. Dr. Mocan, "Bir çocuk doktoru olarak, hastaya kendi çocuğunuz gibi yaklaşırsanız, problemin yüzde 50'sini çözümlenmiş oluyor. Ben bunu yapıyorum. Kendi çocuğuma uygulamayacağım bir tedaviyi asla bir hastama uygulamıyorum. Bir çocuğun ateşi 38'e çıktığında annesinin neler hissedebileceğini düşünerek yaklaşıyorum," diyerek, bir doktorun ailenin ne hissettiğini düşünebilmesi, bunu da göz önüne alarak güçlü, kararlı, bilinçli bir tedavi uygulaması gerektiğine değiniyor.

Prof. Dr. Mocan'ın, tinerci çocukların rehabilitasyonu ve sokak çocuklarıyla ilgili çalışmaları da var. Bunları da şöyle özetliyor: "Tinerci çocukların vücutlarından tinerin atılabilmesi için gittikleri bir merkez var. Fakat bu çocukların uzun süreli rehabilitasyonu önemli. Türkiye'de böyle bir sistem yok. Bu çocukların 2 sene kadar rehabilite edilmesi sonunda bir meslek öğretilebiliyor. Bu çocukların karnını doyurabileceği, banyo yapabileceği, belli zamanlarda yatabileceği bir yer olması için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi bina arıyoruz."

'Çocuk Kliniği' ve 'Çocuk Hastanesi'
Mocan'ın ileriye dönük projeleri arasında, çok iyi bir çocuk kliniğinin ve çok iyi bir çocuk hastanesinin kurulması yer alıyor.

Prof. Dr. Mocan, bu kadar yoğun bir tempo içinde kendine, özel hayatına da zaman ayırıyor. Piyano ve gitar çalmayı çok seven Mocan, hem iyi bir müzisyen hem de iyi bir müzik dinleyicisi. Okul yıllarından beri bu iki enstrümanı çaldığı gibi yüzme, koşu, bisiklet gibi sporlara da zaman ayırıyor.

Prof. Dr. Hilal Mocan Kimdir?
1969'da, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne giren Mocan, 75'te aynı fakültenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü'nce açılan sınavı birincilikle kazandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nı kurdu. 1984'te, İngiltere'ye gitti. "General Medical Council" ve "Medical Defence Union"a kayıtlı olarak Galsgow University Royal Hospital for Sick Children Böbrek Ünitesi'nde doktorluk yaptı, ders verdi, araştırma projeleri yürüttü.

European Society for Pediatric Nephrology kuruluşuna, uluslararası düzeyde aday gösterilerek, bu kuruluşta ilk seçilmiş üye olarak Türkiye'yi temsil etti.

1990'da, "Çocuklarda AIDS Projesi"ni oluşturmak üzere Afrika'ya gidip, bilimsel çalışmalarda bulundu.

Aynı yıl ABD Texas Tech University Medical School'da "Visiting Professor" olarak çalışmalar yaptı.

1991'de Türkiye Milli Pediatri Derneği, Trabzon Şubesi'ni kuran Dr. Hilal Mocan, 4 yıl süreyle bu derneğin başkanlığını yürüttü.

"Çocuk Neroloğu" olan Mocan, Nişantaşı'ndaki Jinemed'de ve Amerikan Hastanesi'nde çalışıyor.

ESRA ÖZ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır