kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şair kovboylar
Sert erkekler, ince ruhlar, ulvi duygular Amerika-Nevada'da, Elko kasabasında bir araya geliyor. 'Kovboy aşıklar' burada 14 yıldır karşılıklı şiir okumak için buluşuyor...

Amerika'nın 'en sert erkekler'i her yıl Nevada eyaletinin ücra bir köşesinde, 14 bin 500 nüfuslu Elko kasabasında buluşuyor, 'sert kabukları'nın altındaki ince, zarif, duygulu kişiliklerini ortaya seriyor. Elko'da 1985'ten beri bir 'Cowboy Poetry Gathering-Kovboy Şairler Buluşması' gerçekleşiyor.

Şiirin yeni dalı
'Kovboy Şiiri,' edebiyatın yeni bir dalı, ilk kez 'kovboy şiiri' diye ayrı bir şiir dalından söz edilmesi 14 yıl öncesine, yaşadıkları zor hayatın güzelliklerinden söz etmeye meraklı bir kaç kovboyun Elko'da ilk kez bir araya gelmesine dayanıyor. O ilk buluşma gelenekselleşmiş, Elko'ya gelen kovboy şairlerin sayısı her yıl biraz artmış, etkinliğin popülaritesi yükselmiş. Geçen mart sonu gerçekleşen 14'üncü buluşmaya 150 şair kovboy katılmış. 60'ı resmi davetli, diğerleri ise masraflarını kendileri karşılayarak, Elko buluşmasının popülaritesinden nasiplenmek için gelmiş. Çünkü Elko buluşmasını izlemek, kovboy şairleri dinlemek için her yıl 10 bin meraklı Elko'ya doluşuyor.

Amerika'da bugün en fazla 2 bin kadar gerçek anlamda kovboy olmasına ve bu sayının giderek azalmasına rağmen, Elko her yıl daha da kalabalıklaşıyor. Elko buluşmasının fikir babalarından Waddie Mitchel, 'Gerçek kovboyların sayısı azaldıkça, şair kovboyların sayısı artıyor' diye yorumluyor bu gelişmeyi. Gerçekten de, Elko'da buluşan şair kovboyların çok azı, yarım düzine kitabı ve 5 CD'si olan Waddie Mitchel gibi hayatını kovboy şiiri yazarak ya da sadece kovboyluk yaparak kazanıyor. Çoğunluğu, geçen buluşmaya 'gelenekleri yaşatmak' adına 500 kilometreyi at üzerinde aşarak gelen Paul Bliss ve Tom Park gibiler oluşturuyor. Bliss elektrik teknisyeni; Park ise inşaatçı... Onlar için bir 'hobi' bu iş. Kovboy şiirinin bir kaç yıldızından biri de Buster McLaury. McLaury kovboy! şiirinin yıldızlarından biri. 'nin hayranları, ünlü şairin peşinden bir an olsun ayrılmıyor, hatta bir rock yıldızıymışcasına bir çok hayranı da onunla yatmak istiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır