kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Katil mafya ya da Sırplar
İngiltere'nin en sevilen televizyon yıldızlarından Jill Dando'nun cinayetini aydınlatmak için bütün İngiliz emniyeti seferber. Polis her ihtimalin üzerinde dikkatle duruyor

EYÜP TOGAN (LONDRA)

İngiltere'nin en sevilen televizyon yıldızlarından olan ve geçen pazartesi günü evinin önünde şakağına sıkılan tek kurşunla yaşamını kaybeden Jill Dando'nun öldürülmesi konusunda dört teori ağırlık kazandı. İngiliz polisi Jill'in bir aşk cinayetine kurban gittiği ya da çılgın bir hayranı tarafından bir tutku kurşununa kurban gittiği ihtimalleri üzerinde duruyor. Bir diğer teori ise Yugoslavya'nın bombalanmasına misilleme olarak Sırpların Jill'i öldürerek, toplumsal terör yoluyla intikam aldığı. En güçlü ihtimallerden biri de televizyon da çözümlenmemiş cinayetlerin aydınlatılmasını teşvik eden ve halkın soruşturmalara katılımını sağlayan 'Crimewatch' adlı bir televizyon programı sunan Jill'in bir caninin veya yeraltı dünyasının damarına basmış olması.

Kilit tanık 10 yaşında çocuk
İngiliz polisi 10 yaşındaki bir çocuğa kendi kalemiyle katilin temsili resmini çizdirdi. Olay günü annesiyle yürüyen çocuğun adamı eliyle işaret ederek, 'Anne şu adama bak. Ne tuhaf adam' dediği açıklandı. Küçük tanık, caddede aşağı yukarı yürüyen kara gözlüklü ve biraz eski moda giyinen katilin Bugsy Malone'a (Batıda popüler bir çizgi roman kahramanı) benzediğini söyledi. Tanık ifadelerine göre, katil bir numara büyük eğreti bir siyah gözlük takıyordu.

Emniyet teyakkuzda
Jill Dando'nun katilini bulmak için İngiliz polisi bütün olanaklarını seferber etti. Katil için 40 özel dedektif görev başında. Dedektifler Sherlock Holmes'a taş çıkaracak kadar ince ayrıntılar üzerinde iz sürüyor. Londra'da katili bulmak çin 4000'e yakın polis seferber oldu.

Jill Dando hazırladığı turizm belgeselleri ve 'Crimewatch' programıyla izleyicilerin gönlünde taht kurmuştu. 38 yaşındaki Jill eylül ayında jinekolog Alan Farthing ile dünya evine girmeye hazırlanıyordu. İngilizler, Diana gibi onun da gerçek sevgiyi bulmuşken göçüp gitmesine çok üzüldü.

Kendi programına konu olacak
Jill Dando'nun sunduğu 'Crimewatch' programı devam edecek. Aylık program, seyircilerin de katılımını sağlayarak bugüne kadar bir çok çözülmemiş cinayeti aydınlatmış, yasadışı girişimlerin faillerinin yakalanmasını sağlamıştı. BBC yetkilileri, Crimewatch'un mayıs bölümünde, Jill Dando vakasının masaya yatırılacağını açıkladılar. Açıklamada, 'Jill Dando'nun çalışma arkadaşları bunu Jill'e borçlu olduklarını düşünüyorlar' dendi. Jill'in cinayetindeki sis perdesinin aralanmaya çalışılacağı programı Nick Ross sunacak.

Böyle seferberlik görülmedi!
Cinayeti büyük bir soğukkanlılıkla işleyen katilin kiralık olma ihtimali ağırlık kazandı. Polis istihbarat için Londra'daki bilinen 20 kiralık katille dolaylı yoldan irtibat kurmaya çalışıyor.

Jill'in eski sevgilileri sorguda. Jill'in özel yaşamındaki herhangi bir pürüzün cinayet ile ilgisinin olup olmadığı araştırılıyor. Polisin eski sevgilileri sorguda çok sıkıştırdığı, özel hayatlarını didik didik ettiği biliniyor.

Polis, cinayetin işlendiği sokakta ev ev dolaşarak mahalle halkı ile yüzyüze görüşmelerde son günlerde mahallede şüpheli bir olaya rastlayıp rastlamadıklarını sordu.

Dedektifler halka çağrıda bulunurak temsili resmi çizilen katile benzeyen kişinin iş yerinden kısa bir süre için ayrılmış olabileceğini düşündü. İşinden aynı saatlerde şüpheli biçimde ayrılan kişiler ile ilgili bilgi vermek isteyenler için özel telefon hattı açıldı.

Jill'in sunduğu 'Crimewatch-Suç Dosyası' programının bütün bantları incelemeye alındı.

Jill'in televizyon için ayrıca yaptığı seyahat belgesellerinde uyuşturucu kaçakçılarını rahatsız etmiş olabileceği ihtimali ortaya atıldı. Cinayette kiralık katil ve susturuculu silah kullanılması uyuşturucu mafyasının infaz usullerini hatırlatıyor.

Katilin silahı yeraltından temin etmiş olacağı düşünülerek, yeraltı dünyasına, silahı temin edenlerin gizli istihbarat vermeleri çağrısında bulunuldu.

Jill'e hayran olan ve özel mektup gönderen izleyicilerin listesi çıkartıldı. Listesi çıkarılan hayranların evlerine gidilerek cinayet ile ilgili tek tek görüşleri alındı ve şüpheli hareket edenler dikkatle izlemeye alındı.

Jill'in son günlerde alışveriş yaptığı işyerleri çalışanları ile görüşüldü ve cinayeti çözmeye yardım edecek en küçük bir detay için iz sürüldü.

Katilin cinayeti işlerken evin önünde iz bırakabileceği ihtimali ile ev izole edildi ve çatısı dahil kanıt arandı. Çevre sokaklar ve araçlar polis ekiplerince santimetre santimetre kare tarandı.

BBC, internette Jill için özel mesaj sayfası açtı. Polis bu sayfayı inceleyerek ipucu olabilecek ifadeler üzerinde kafa yoruyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır