kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bölücübaşı listeyi verdi
Apo, Ankara DGM Savcıları'na, PKK'ya yardım eden işadamlarının adlarını verdi. Bunlar arasında Halis Toprak, Ceylan Holding ve Meclis'in en yaşlı üyesi A. Rıza Septioğlu var

Ankara DGM Başsavcılığı'nın, PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan hakkında, "vatan hainliği yaptığı, devletin ülkesine ve egemenliğine karşı suç işlediği" gerekçesiyle hazırladığı iddianame tamamlandı. Savcılar Apo için idam istedi.

İdam istemli iddianamede yer alan ifadesinde Öcalan, PKK'ya yardım eden işadamları olarak Halis Toprak, Ceylan Holding ve Meclis'in en yaşlı üyesi Ali Rıza Septioğlu'nun adını verdi. Apo, Ankara DGM savcılarına, "Halis Toprak fabrika yapımına başlayınca bizimkiler bir bedel istemiş ve almışlardır. Ceylan Holding'ten de bölgesel birimlerimiz para tahsil etmişlerdir" dedi. Apo, "En yaşlı milletvekili" sıfatıyla Pazar günü Meclis'in ilk birleşimini yönetecek olan DYP'li Ali Rıza Septioğlu'nun işlettiği taş ocağından haraç alındığını açıkladı.

Ankara DGM Cumhuriyet savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel ve Hamza Keleş'in imzasını taşıyan 139 sayfalık iddianame, 6 bölümden oluşuyor. İddianame, PKK'nın 27 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı "Ziyaret" köyünde yapılan kongrede kurulduğu ve Apo'nun genel başkan seçildiği belirtiliyor.

Din istismarı
İddianamede, örgütün amacının "Kürdistan üzerindeki sömürgeci egemenliğe ve gerisindeki emperyalizmin etkilerine son vermek, Kürdistan'daki çağdışı kalıntıları tasfiye etmek, bağımsız birleşik Kürdistan'da demokratik bir halk yönetimi kurmak, ilerici insanlığın bir parçası olarak sınıfsız topluma doğru ilerlemek" olarak belirtildiği ifade edildi. Örgütün parti üyeliği, yapısı ve iç işleyişi hakkında bilgi verilen iddianamede, örgütün cephe faaliyetlerini yürüten Kürdistan Ulusal Kurtuluş Cephesi (ERNK) ile Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu (ARGK) hakkında açıklamalarda bulunuldu. PKK'nın yurtiçi faaliyetlerini başta HADEP olmak üzere, legal sendika, dernek ve benzeri kuruluşlar içinde kamufle ettiği ifade edilen iddianamede, ERNK'nın din ve mezhep istismarına dayalı faaliyetlerini Kürdistan İslam Hareketi, Kürdistan Aleviler Birliği, Kürdistan Ulusal Meclisi ve sözde Sürgünde Kürdistan Parlamentosu ile yürüttüğü anlatıldı.

İddianamede, PKK'nın 1. Kuruluş Kongresi'ne, Öcalan'ın genel sekreter, Cemil Bayık'ın genel sekreter yardımcısı seçildiği, diğer örgüt sorumlularının 1979'da çeşitli illerin bölge temsilciliklerine getirildikleri kaydedildi. İddianamede, sanık Öcalan'ın Türkiye'de barınamayacağını anlayarak 1979'un Haziran ayında illegal yollardan sınırı aşarak Suriye'ye geçtiği ifade edilerek, daha sonra faaliyetlerini yurtdışında sürdürdüğü belirtildi.

"HADEP ERNK oldu"
PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan hakkında hazırlanan iddianamede, Apo'nun talimatıyla HADEP'in, ERNK'ın fonksiyonlarını üstlendiği, il ve ilçe teşkilatlaryla, örgüte lojistik destek sağladığı, dağ kadrosuna terörist temin ettiği bildirildi.

İddianamede, PKK'nın kongreleri ve konferanslarında alınan kararlar, Körfez Krizi'nin örgüte sağladığı faydalar, 1992 Nevruz olayları, Kürdistan Ulusal Meclisi (KUM), Ekim 1992'deki Kuzey Irak Harekatı, 20 Mart 1993'teki tek taraflı sözde ateşkes ve sözde barış girişimleriyle ilgili detaylı bilgiler verildi.

İddianamede, 1994'de DEP ile Özgür Gündem Gazetesi'nin kapatılması üzerine, örgütün bunları değişik isimler altında yeniden devam ettirmeye çalıştığı ifade edilerek, yasal propaganda araçlarının en etkilisinin siyasi partiler olması nedeniyle kapatılan DEP'in yerine HADEP'in kurulduğu belirtildi.

İntihar saldırıları
İddianamede, planlanan hedeflere ulaşılması için Hamas türü intihar saldırıları dahil, her türlü eylemin denenmesinin kararlaştırıldığı, 1996 yılının Mart ayından itibaren intihar eylemlerinin hazırlıklarının yapılması için örgüt kadrolarına talimat verildiği kaydedildi.

İntihar eylemlerinin, Tunceli ve kırsalında faaliyet gösteren örgüt sorumlularınca planlandığı belirtilerek, eylemlerde genelde örgüt tarafından gözden çıkarılmış, örgütün güvenini kaybetmiş kişilerin seçildiği ifade edildi. İlk eylemin 30 Haziran 1996'da hamile görünümü vererek bando takımı ve tören mangasına yaklaşan Zeynep Kınacı'nın yüklendiği patlayıcının infilak etmesi sonucu gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu eylemde 6 er şehit oldu, 31 kişi de yaralandı. İddinamade, örgütün Adana, Sivas ve Diyarbakır'daki intihar eylemlerine de yer verilerek, bu eylemlerde 5 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin de yaralandığı belirtildi.

HADEP'ın olaylı kongresi
HADEP'in 23 Haziran 1996 günü Ankara'da gerçekleştirilen kongresinde, genel başkanlığa ve yönetime kimlerin seçileceğine PKK'nın karar verdiği ifade edilen iddianemede, PKK'nın HADEP'i bu kadar yakından takip etmesinin kongrenin atmosferini de etkileyerek kongre sırasında Türk bayrağının yere atıldığı hatırlatıldı. İddianamede, örgütün cezaevi faaliyetleri, 1997 yılı hedefleri, Barış Treni ve barış şenlikleri, 1997 yılı sınır ötesi silahlı faaliyetleri, Kuzey ve Batı'ya açılım faaliyetleri, 1998 yılı hedefleri hakkında anlatımlarda bulunuldu.

Sinevizyonlu Apo duruşması
Ankara- Bebek katili Abdullah Öcalan'ın, 5 Mayıs'ta İmralı Adası'nda başlayacak yargılanmasında, PKK katliamlarının korkunç yüzü sinevizyonla gözler önüne serilecek.

Amerika mahkemelerinde sıkca rastlanan ancak Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan "sinevizyonlu yargılama", duruşma salonuna getirilecek olan yaklaşık 2 metre çapındaki dev ekranla gerçekleştirilecek. Sinevizyon ekranı Öcalan'ın da rahatlıkla izleyebileceği bir konuma yerleştirilecek.

İddianamede yer alan belgeler ve PKK'nın gerçekleştirdiği katliamlar, iddianamenin DGM savcıları tarafından okunması sırasında sinevizyon aracılığı ile anında ekrana yansıtılacak.

Terör mağdurları izleyecek
Yargılamaya müdahil olarak katılacakların büyük bölümünü sakat kalan askerler oluşturacak. Koltuk değnekleri, protez kol ve bacakları ile duruşmaya gelecek olan terör kurbanlarını, Öcalan da sanık sandalyesinde görebilecek. Duruşmayı izleyecek olan müdahille!r ve müdahil avukatları ile Öcalan'ın yakınları ve avukatları duruşma salonunda, ayrı ayrı bölümlere yerleştirilecekler ve yan yana gelmelerine izin verilmeyecek. Duruşma salonunun inşaat çalışmaları ise 5 Mayıs'a kadar tamamlanacak. Yabancılar duruşmayı simultane çeviri için yerleştirilecek kulaklıklarla izleyecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır