kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gelir Vergisi tahsilatı Mart'ta yüzde 46 azaldı
Gelir Vergisi'nin Kurban bayramı tatilinden, Katma Değer Vergisi'nin ekonomideki durgunluktan ve akaryakıt tüketim vergisinin de hampetrol fiyatlarından olumsuz etkilendiği açıklandı.

Yaklaşık 2 milyon mükellef, 1998 yılı gelirleri için beyanname verme ve verginin ilk taksidini ödeme ayı olan Mart'ta, 453 trilyon 775 milyar liralık vergi için bildirimde bulundu. Gelir vergisi tahakkukları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.9 oranında artış gösterdi.Tahakkuktaki bu artışa karşılık beyannameli mükelleflerden ay içinde tahsil edilen vergide yüzde 44.5'luk bir azalma ortaya çıktı. 1998'in Mart'ında 38.4 trilyon lira vergi ödemesinde bulunan mükelleflerinden bu yıl 21 trilyon 295 milyar lira gelir vergisi tahsil edilebildi.

Vergideki düşüşte en büyük etken, kurban bayramı tatili oldu. Mart ayının son günlerinin bayram ve hafta sonu tatiline denk gelmesi ile beyanname verme ve verginin son taksidini ödeme günü 1 Nisan'a sarktı. Çok sayıda mükellef, tahakkuk eden vergiyi son gününde ödeyince gelir vergisinin bir bölümü Nisan ayı istatistiklerine girdi. Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, gelir vergisinin Türkiye genelinde hedefin üstünde bir performans gösterildiğini belirtti.

'Mali seferberlik'
İstanbul Defterlığı vergi beyannamesi verip de ödemeyenlerin, kayıt dışı mükelleflerin, Milli Emlak arazilerini talan edenlerin peşine düşüyor. Önümüzdeki hafta vergi tahsilatı taarruzuna geçeceklerini söyleyen İstanbul Defterdar Vekili Kadir Boy, İstanbul'u dört bölgeye ayırarak tahsilat yapacaklarını açıkladı. İstanbul'da bir milyona yakın vergi mükellefi olduğunu belirten Boy, "Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Beyannamesini doldurup da ilk taksidini yatırmayanları, kayıt dışı vergi mükelleflerini ve Hazine arazilerini talan edenleri tek tek tespit edeceğiz. İşgale açık yerleri tespit ederek bilgisayara yükleyeceğiz. Kayıtlı kayıtsız ekonomiyi masaya yatıracağız" dedi.

AYLA ÖZCAN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır