kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2001 sonunda enflasyon tek hane
IMF ve Dünya Bankası yönetimleriyle yaptığı temasları sonuçlandıran Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, yeni hükümetin en geç Mayıs sonunda kurulabileceğini söyledi.

MHP ile koalisyon olasılığını dikkate aldığı ve uluslararası kuruluşlardaki endişeleri giderme gayretinde olduğu dikkati çeken Uluğbay, 5 gün süren görüşmelerin ardından SABAH'ın sorularını yanıtladı:

* Gerek IMF, gerekse Dünya Bankası'yla gerçekleşen temasların ortak paydası nedir?

Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte yaşama geçirmeyi düşündüğümüz Fon Destekli Enflasyonla Mücadele Programı'nın teknik detaylarını tamamlamayı hedefledik. 2001 yılı sonunda enflasyonu yüzde 10'un altına indirecek bir program çerçevesinde görüştük.

* ABD yönetiminde MHP belirsizliği var. Aynı havanın IMF ve Dünya Bankası'nda da olduğu gözleniyor. Bu kuruluşları ikna edebildiniz mi?

Görüşmelerimizde partilerin düşünceleri üzerinde özel konuşmalara girmedik. Sadece yeni hükümetin kuruluş sürecinin ne kadar zaman alabileceğini, çalışmaların ne zaman tamamlanabileceğini içeren tahminlerimi anlattım. Mayıs'ın ikinci yarısında ya da en geç sonuna doğru hükümet kurma çalışmalarının tamamlanabileceğini ifade ettim.

* IMF'den orta dönemli bir program istediğimize göre, Türkiye'deki siyasi yapıya ilişkin soru işaretleri ön plana çıkmıyor mu?

Herhalde 2-3 haneli enflasyonla yaşamak, hiçbir partinin gündeminde değil. Aynı şekilde Türkiye'nin istikrar içinde sürdürülebilir bir büyümeyi sağlaması ve bunu enflasyonu düşürerek başarması herkesin beklentisi hatta umudu. Dolayısıyla bütün bunların nasıl ve hangi araçlarla yapılabileceği belli.

Türkiye'ye övgü
Öte yandan, IMF ve Dünya Bankası, Kosova krizinden etkilenen Balkan ülkelerine yönelik yeni bir ekonomik paket açıyor. Düzenlenen Kosova'ya Yardım Toplantısı'nın gözde ülkesi Türkiye oldu. Yeni yardım programının en büyük destekçisi konumundaki Türkiye, Dünya Bankası Başkanı J.Wolfensohn'dan da "Harika, gerçekten harika" sözleriyle övgü aldı.

OKAN MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır