kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Virüs ev sahiplerini korkuttu
Tapu kadastronun zarar gördüğü duyulunca ev sahipleri kayıtları kontrol etmek için genel müdürlüğe akın etti

Bugünü kadar bilgisayarların başına gelen en büyük felaketlerden biri olarak kabul edilen Çernobil virüsü, Türkiye'de pek çok kuruluşu etkiledi. Virüsün, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bilgisayar sistemlerini de etkilediğinin duyulması panik yarattı. Tapu kayıtlarının silindiği endişesiyle, ev sahipleri tapu müdürlüklerini telefonla arayarak bilgi aldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri ise Çernobil virüsünün kendi sistemleri üzerindeki etkisinin son derece lokal olduğunu, tapu kayıtları ve işlemleri açısından risk olmadığını kaydettiler.

Bunun yanı sıra virüs internet kullanıcılarının yüzde 40'ını zor durumda bıraktı. Superonline yetkililerinden alınan bilgiye göre, virüs, 26 Nisan günü internete bağlanmak isteyen 3 bin 200 kişiden 900'ünün bağlantı sağlayamamasına neden oldu.

Ayların 26'sına dikkat
Çernobil virüsünün 26 Mayıs ve 26 Haziran'da tekrar devreye girmesi bekleniyor. Özellikle 26 Haziran'dakinin büyük zarar vereceği belirtiliyor. Bu tür virüslerin her zaman devreye girebiliyor. Bu yüzden virüse karşı önlem almak şart. Bunun için bilgisayara mutlaka anti-virüs programı yüklenmeli. İnternet'ten bulunabilecek ya da dışardan satın alınabilecek anti-virüs programları sürekli güncelleştirilmeli. Çünkü virüslerin her gün yeni bir versiyonu çıkıyor. Şu adresten bilgi alınabilir: www.powermark.com/powerbriefing/990315/02.html

En çok Asya ve Ortadoğu'yu eritti
Çernobil virüsüne karşı yapılan uyarıları dikkate almayan Asya ve Ortadoğu'da milyonlarca bilgisayar etkilenirken, 50 milyon PC'nin bulunduğu ABD'de bu rakam 10 bini bile bulmadı.

300 bin bilgisayarın etkilendiği Güney Kore'de zarar 250 milyon dolara ulaştı. Bagladeş'te 10 bin kadar bilgisayarın çalışmaz hale geldiği açıklanırken, Çin'de ise devlete ait bir medya organı tarafından 8 bine yakın bilgisayarın zarar gördüğü açıklandı. Ancak Çin'in en büyük anti-virüs şirketi, rakamın 100 binlere vardığını açıkladı. Hindistan'ın günlük Express gazetesinde verilen bir haberde ise en az 10 bin bilgisayarın virüsten etkilendiği, milyonlarca dolarlık zarar meydana geldiği belirtildi. Virüs Ortadoğu'yu da vurdu. Birleşik Arap Emirlikleri'nde Bakanlıklar dahil olmak üzere ülkedeki bilgisayarların yüzde 10'luk bölümünün hasar gördüğü açıklandı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır