kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşçi dövizinde atak
Avrupa'daki Türk vatantaşlarının Merkez Bankası'nın Dövize Çevrilebilir Mevduat Hesaplarına (DÇM) ilgisi gün geçtikçe azalıyor.

Son zamanlarda tasarrufların yüzde 9 faiz veren Merkez Bankası'ndan oranı yüzde 20'ye kadar çıkaran Türk bankalarına yönelmeye başladığı belirtiliyor. Banka, Türk vatandaşlarının ilgi odağı olmak için neler yapılabileceği konusunda bir araştırma yaptırıyor.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, 21 milyar marka ulaşan işçi dövizlerinin rezervdeki istikrarı korumak açısından önemli bir enstrüman olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı: "Şu anda vadesi üç yıla kadar çıkan, vadesinden önce çekilmesi halinde yüzde 2 faiz kazandıran hesaplar cazibesini koruyor. Yüksek kâr payı ile para toplayan bazı şirketler konusunda SPK'ya geçen yıl sonunda yazı yazdık. 1998 ödemeler dengesinde 600 milyon dolar ekstra artış, bu şirketler adına gelen paradan kaynaklanıyor. İşçi dövizi olarak havale ediliyor. TL'ye çevriliyor. Ama bu durum hesaplarda olumsuz etki yapmadı. Almanya'daki işçilerimiz yıllarca denemişler, hem getirisinden, hem de güvencesinden en küçük bir kuşkuları yok.

NÜKET AŞKIN-OKAN MÜDERRİSOĞLU

Wim Duisenberg euroyu savundu
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, euronun aşırı değer kaybının önlenmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Duisenberg, euronun Avrupa para birimlerinden daha değersiz olmadığını ifade ederek, "Euroda değer kaybı devam ettiği takdirde, bu bir endişe kaynağı olabilir" dedi. Duisenberg, birkaç aylık geçmişi olan euronun "tarihinin en düşük düzeyine gerilediği" yorumlarını, komik bulduğunu da belirtti. ABD Merkez Bankası yöneticilerinden McDonough da, euronun zayıflamasından aşırı endişelenmenin yersiz olduğunu bildirdi. Bu arada Almanya Merkez Bankası Konsey Üyesi Welteke, euronun değer kaybının sürmesi halinde, Avrupa Bölgesi'nde enflasyon tehlikesinin başgöstereceğini söyledi. Tietmeyer'den sonra Bundesbank Başkanlığı konusunda en kuvvetli aday gösterilen Welteke, Avrupa ekonomisinde yılın ikinci yarısından itibaren belirgin bir iyileşme beklediğini belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır