kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hazine'nin ufku açıldı
1999'un başındaki zorlu dönemi atlatan Hazine'nin, 2000 başı için stratejisi hazır. Yeni hükümetle birlikte 2002 yılı vadeli borçlanma planları da yapılıyor

Hazine, ilk dört ayda 21 milyar doları aşan iç borç ödemesi nedeniyle zorlu geçeceği belirtilen dönemin sonuna geldi. Bu dönemde yüzde 140'lardan yüzde 90'a inen faiz, yönünü belirlemek için yeni hükümetin kurulmasını bekliyor.

Yoğun ödemeler Mayıs ve Haziran'da da sürecek. Ancak programına göre itfasından yaklaşık 700 trilyon daha az borçlanma açıklayan Hazine'nin zorlanması beklenmiyor. Ayrıca piyasa, beklentilerine uygun hükümetin kurulması halinde daha düşük faizden de Hazine'ye borç verme niyetinde.

Artık gelenekselleşen "Eylül sendromunun" bu yıl yaşanmayacağı tahminini yapmak da çok yanlış olmaz. Vadeyi 2000'e taşıyan Hazine'nin yılın son aylarında geri ödemesi az. Borçlanma stratejisinde kısa vadeye az pay ayıran Hazine'nin bu dönemi fazla "dolduracağı" da düşünülmüyor.

2000 yılı planları
Gelelim 2000'e... Son aylarda "azalan vadede aynı tarihe ihale" açan Hazine, ortaya şöyle bir tablo çıkardı: Şubat'tan itibaren Mayıs'a kadar her ay sadece bir tarihte iç borç geri ödemesi var. Şubat 2000'deki ayın 22'sinde, Mart'taki 21'inde, Nisan'daki 19'unda, Mayıs'taki de 23'ünde. Bu stratejinin önümüzdeki aylarda açılacak ihalelerde de devam etmesi bekleniyor. Ay bazında kimisinde 3 katrilyonu aşan, dolar bazında 5 milyara ulaşan bu yük için Hazine'nin bazı planları var.

*Bunlardan ilki 1997'de denenen "geri alım ihalesi". Düşen enflasyona karşılık, yüksek faizle uzun vadeli borçlanarak, roll-over riskini ortadan kaldıran Hazine, uygun şartlar oluştuğu takirde daha önce ihraç ettiği tahvilleri belli bir iskonto ile geri almayı düşünüyor.

* Vadesinden bir süre önce, valörlü ihale açma planı da konuşuluyor. Bu, piyasanın önünü görebilmesi açısından önemli.

*Son aylarda gözlenen "bir tarihe birkaç ihale açma" planının 2000 yılı ihaleleri için uygulanacağı söyleniyor.

Aslında geçmişe bir bakıldığında yüklü itfa dönemlerinde Hazine'nin daha kolay borçlandığı, "Sorun çıkmaz" denilen aylarda ise faizin yükseldiğini de hatırlatmak gerekli.

*Türkiye'ye karşı güvenin oluşup yurtdışı kaynak akışının başlaması halinde iç borcun dış borçla ikame edilmesi de gündemde. Hükümetin kurulmasının ardından Hazine'nin road-show'a çıkıp, euro ve dolar cinsinden yüklü miktarda dış borç arayışına gideceği yönünde söylentiler var.

*Son olarak gündemde iç borçlanma eğrisinin 3 yıla kadar uzatılması planı da var. 57'inci hükümetle birlikte Hazine'nin 2002 vadeli tahvil satışına çıkacağı da düşünülüyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır