kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Devlerin arası kapanacak mı?
Ekonominin ve borsanın tartışmasız iki devi var. Biri Sabancı diğeri ise Koç Holding. Geçmiş yıllarda Koç Holding'in hisse senetlerinin performansı, Sabancı'nın önünde koşuyordu. Ancak uzunca bir dönemdir bu tablo çarpıcı şekilde terse döndü.

Koç Holding hisseleri kriz öncesi zirvesini 12 Mayıs'ta 63.800 puanla yapmıştı. Krizin ardından toparlanan borsada Koç Holding bu seviyeye ancak önceki gün ulaştı. Dün de yüzde 12.9 artışla 70 bin liraya çıktı.

Sabancı Holding'e gelince... 6 Temmuz 1998'de 8.225 puanla zirve yapan hisse, bugün bu seviyesinin yüzde 39 üzerinde.

Neden bu fark?
İki devin borsa performasını bu derece etkileyen faktör son zamanların pek "in" sözcüğü globalleşme. Bu eğilime ayak uyduran Sabancı Grubu çeşitli alanlarda faaliyet gösteren şirketlerine bir bir yabancı ortak aldı. Şirketlerde yabancı ortak olunca, yabancı fonlar da gerek yönetim anlayışından, gerekse bilançoların şeffaf olacağını düşündüklerinden bu hisseye Koç'tan daha fazla ilgi göstermeye başladı.

Borsa yarışında geri kalan Koç Grubu da anlaşılan aradaki makası kapatmaya uğraşıyor. Migros hisselerinin bir kısmının yabancılara satışı, ardından Demirdöküm ve Koçtaş'ın yabancı ortak arayışı, Kav Ambalaj'ın yüzde 50'sinin International Paper Co.'ya satışı ve Michelin-Tekersan ortaklığı, Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un da belirttiği gibi, Koç Grubu'nun da yüzünü dışarıya döndüğü iyice ortaya çıkarttı. Borsada son günlerde ucuz kalan hisselere doğru bir hareket olduğu konuşuluyor. Bakalım son üç günkü atakla yükselen Koç Holding hissesi, Sabancı ile arasındaki makası kapatabilecek mi?


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır