kapat

29.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dikkat! Alman ekonomisi hapşırıyor
En büyük ticaret ortağımız Alman ekonomisindeki durgunluk sinyalleri, ihracatımıza darbe vurabilir

Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve Türkiye'nin birinci ticaret ortağı Almanya'dan iyi haberler gelmiyor. Alman hükümeti ve ülke ekonomisinde söz sahibi olan ekonomik araştırma enstitüleri 1999 yılına ilişkin büyüme tahminlerini düşürdüler.

Maliye Bakanlığı geçen yıl yüzde 2.8 büyüyen ekonominin bu yılki performansına ilişkin tahminini yüzde 2'den yüzde 1.5'e düşürdü. Maliye Bakanlığı 1998'de yüzde 11.1 olan işsizliğin bu yıl 10.6'ya düşeceğini tahmin ediyor.

Almanya'nın önde gelen 6 ekonomik araştırma enstitisü ise daha önce yüzde 2.3 olarak tahmin ettiği 1999 büyümesini yüzde 1.7'ye düşürdü.

Ekonomiye kötü haber
Son üç yılın en düşüğü olan bu oranların gerçekleşmesi, Rusya krizinden önemli bir darbe alan Türkiye ekonomisinde de olumsuz etki yaratabilir. Çünkü, 1998 yılında 5.2 milyar dolarla toplam ihracatının yüzde 20'sini bu ülkeye yapan Türkiye, toplam ithalatının yüzde 16.5'ini de bu ülkeyle yapıyor. Almanya'da olası bir durgunluk ihracatımızda önemli sıkıntılara yol açacak bir durum.

Türkiye ile Almanya'nın ticari ilişkilerinin yanısıra, turizmde de sıkıntılar daha da artabilir. Çünkü, Alman turistler yüzde 25'e yakın bir pay ile Türkiye'ye gelen turistler arasında ilk sırada yer alıyor ve turizm gelirlerinde de önemli bir pay sahibi. Almanya'da olası bir durgunluk, tatil planlarının da ertelemesine yol açacak. Bu da halen kriz yaşayan turizm sektörünün yarasını daha da ağırlaştıracak.

Alman ekonomisine ilişkin olumsuz haberlerden bir başkası da Almanya Merkez Bankası'ndan (Bundesbank) geldi. Bundesbank Konsey Üyesi Hans Juergen Krupp, ekonominin bir durgunluğun başlangıcında olabileceğini söyledi. Krup, ekonominin içinde bulunduğu yavaşlamanın geçici olup olmadığının henüz netleşmediğini belirtti.

Almanya'da ekonomik yavaşlamanın şiddetlenmesinin nedeni olarak, ülkenin en büyük ihracat pazarları olan Rusya, Asya ve Latin Amerika'daki yavaşlama gösteriliyor. Bu bölgeler Almanya'nın ihracatının beşte birini oluşturuyor. Bu nedenle bu yıl ihracat artışının şüzde 1 oması bekleniyor.

Birleşme yavaşlattı
Helmut Kohl'ün 16 yılık iktidarından sonra ülkeyi devralan Gerhard Schröder de birleşmenin sancılarını yaşıyor. Alman ekonomisinin en önemli sorunu büyümenin çok yavaş olması ve yavaş büyüme nedeniyle yüzde 10'larda seyreden işsizlik. Almanya, 1993-98 arasında toplam yüzde 11.4 büyüdü. Bunun en önemli nedeni iki Almanya arasındaki birleşme. Birleşme işgücünü muazzam artırdı ancak bunu karşılayacak yatırım ve üretkenlik artışını beraberinde getirmedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır