kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL()


Maliye'nin büyük gafı

Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı mensupları için çıkarılan talimatnamede hata yaptı. Ya hata düzeltilecek ya da 400 bin hastadan, ödenmiş reçetelerin parası istenecek

Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı'na bağlı sigortalı ve emeklilerin bazı ilaçlarını kapsam dışı bıraktı. Vitaminler, boğaz pastilleri ve akne tedavisinde kullanılan ilaçların ödemesi artık Emekli Sandığı tarafından yapılmayacak. Fakat cilt hastalıklarında kullanılan Cleocin-T adlı ilaç da bunlar arasında yer alıyor, antiseptik ve yenileyici etkin maddeler içeren pastiller de...

Bakanlığın yayınladığı talimatnamede büyük bir hata daha var. Bütçe Uygulama Talimatnamesi'ni 6 Mart 1999'da Resmi Gazete'de yayınlayan Maliye Bakanlığı, uygulama tarihini ise 1 Ocak 1999 olarak veriyor.

Bu durumda ya bakanlığın tarihle ilgili hatayı düzeltmesi, ya da Emekli Sandığı mensubu hastalardan 2 ay boyunca aldıkları ilaçların parasının istenmesi gerekiyor.

Sorunu, eşi devlet memuru olduğu için adının açıklanmasını istemeyen bir okurumuzun şikayetini araştırırken öğrendik.

Okurumuzun yüzünde sürekli sivilceye neden olan bir cilt hastalığı varmış. Emekli Sandığı'na bağlı okurumuz Mart ayına kadar doktorunun kendisine verdiği Skinoren krem ile Cleocin-T losyonunu kullanıyormuş.

Eczaneler şaşkın
Bu tarihe kadar iki ilacı ücretsiz alabiliyorken doktorun son verdiği reçeteyi eczaneye götürdüğünde, Emekli Sandığı'nın bu ilaçları kapsam dışı bıraktığını ve ücret ödemesi gerektiğini öğrenmiş.

Eşinin maaşından her ay 50 milyon lira Emekli Sandığı için para kesildiğini belirten okurumuz, "Buna rağmen masrafı karşılanan ilaçların sayısı her geçen gün azalıyor. Bu ilaçların toplam fiyatı 5 milyon lira. Ayda iki kez kullanmak zorundayım. Emekli Sandığı doktorun verdiği bu krem ve losyonun kozmetik değil, ilaç olduğunu ve sağlığım için kullanmak zorunda olduğumu nasıl anlamaz?" diye yakınıyordu.

Arkadaşımız Belma Basank, önce Emekli Sandığı yetkilileri ile görüştü.

Yetkililer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptılar: "Her yıl Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatnamesi hazırlar. Bu talimatnamede hangi ilacın ödenip hangisinin kapsam dışı bırakılacağı belirlenir. İlaçların listesi belirlenirken Sağlık Bakanlığı ve bilim adamlarına danışılır. Bu yıl ki talimatname 6 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre pastiller, akne ilaçları ve reçetesiz satılan vitaminler kapsam dışı bırakıldı. Ancak bu ilaçlarla ilgili belirleme yapılırken kapsam çok geniş tutulmuş. Örneğin; boğaz pastillerinin hiçbirinin ödemesi yapılmayacak. Ancak bazı pastiller bitki özlerinden yapılır ve boğazı yumuşatmak için kullanılırken bazılarının içinde antiseptik ve yenileyici etkin maddeler var ve tedavi amaçlı kullanılır.

Akne ilaçlarıda öyle. Bir kısmı kozmetik muhtevatında olmasına rağmen bazılarının içinde deri hastalıklarının tedavisinde mutlaka kullanılması gereken antibiyotik içerir. Talimatnamede ayırım yapılmadığı için hiçbirinin ödemesi yapılmıyor."

Emekli Sandığı yetkilileri geriye dönük bir uygulamayla ilk kez karşılaştıklarını belirtiyor ve "1 Ocak-6 Mart tarihleri arasında tam 400 bin reçete ödemesi yapılmış. Reçetelerin tek tek gözden geçirilip, kapsam dışı bırakılan ilaçların saptanması ve bedelinin hastalardan tahsil edilmesi gerekecek" diyorlar.

Kaos yaşanacak
Bir kaos yaşanacağını Emekli Sandığı yetkilileri de kabul ediyor.Talimatnamenin düzeltilmesi için Maliye Bakanlığı'na yazı yazmışlar. Henüz bu talebe yanıt gelmemiş. Bu nedenle Bakanlığın kararına rağmen Emekli Sandığı, geçen yıl ki talimatnameyi uygulamaya devam edecek.

Bu arada Maliye Bakanlığının talimatlarının ulaştığı eczacılarında kafası karışmış durumda. Bir çok eczacı reçeteleri hazırlarken Emekli Sandığı'na danışmak zorunda kalıyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır