kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


NATO ve Demirel

Siz bu satırları okurken, biz, Washington yolunda olacağız.. Evet, biliyoruz ki sizler seçim sonuçları ve muhtemel koalisyon hesapları içinde olacaksınız.. Bu konuda seçimlerin yapıldığı günün akşamından itibaren yabancılardan birçok telefon aldık.. Herkes "Alınan sonucun ne anlama geldiğini" soruyordu bizlere.. Bizler de soru yağmuruna cevap yetiştirmeye çalışıyorduk..

Şimdi Washington'da da aynı sorularla, üstelik çok sık karşılaşacağımıza ilişkin sinyaller alıyoruz..

Ayrıca Washington'de dün, "Türkiye'deki seçim sonuçları" konulu çok önemli bir toplantı yapıldı. Ne konuşulduğunu öğrenip size duyuracağız..

Bu arada da, Türkiye'den binlerce kilometre uzakta, NATO'nun şimdiye kadar görülmemiş derecede ilginç geçmesi beklenen zirve toplantısını ve bu zirvede Türkiye'yi temsil edecek olan Cumhurbaşkanı Demirel'i izleyeceğiz..

Bu arada şunu hemen hatırlatalım ki, ABD Dışişleri Bakanlığı "Demirel ile Clinton'a başbaşa bir görüşme sağlamak için" çalışıyor.. Ancak, dün itibariyle, tarih ve saat henüz belli olmamıştı. Ancak görüşmenin olmasının, çok kuvvetli bir ihtimal olduğu söylendi bize...

Gerek zirveye gelen temsilciler ile konuk devlet başkanlarının tümünün Clinton ile ikili görüşme istemesi, gerekse Kosova olayları nedeniyle başkan Clinton'ın çok yoğun olduğunu söylüyor Amerikalı yetkililer..

Evet, NATO 50 yaşında.. Atlantiğin iki yakasında güvenliği sağlamak için kurulan bu örgütün Washington zirvesinin gündemi, Kosova Savaşı yüzünden değişti..

Örneğin "Genişleme konusu" tamamen kaldırıldı.. Çok ağırlıklı olarak Kosova gündeme gelip oturdu.. Kara Savaşı konusu masaya getirilecek.. Hava saldırıları ele alınacak.. Batı dünyası bir hafta boyunca NATO zirvesini, burada yapılan konuşmalar ve kararları tartışacak.. Görkemli törenler yok.. Sakin bir kutlama göreceğiz.. Bu sayede de Rusya bir ölçüde rahatlayacak..

Bir başka konu da, NATO'nun bundan sonraki meydan okumalara nasıl cevap vermesi gerektiği.. Bu konuda da liderler görüşlerini söyleyecekler..

Öğreneceğiz

Biz bu arada, batının Türkiye'ye nasıl baktığını, Bakü-Ceyhan ile Türkmen doğal gazı konularının hangi aşamada olduğunu, IMF'yi, siyasi ve askeri alanda durumu, Washington'da son derece güçlü olan Yahudi lobisinin konulara yaklaşımını da, öğrenmeye çalışacağız..

Bu sütunun okurlarının zaman zaman rastladığı, Washington'da olup biten hemen herşeyi duydukları için, kendilerine, kenti çevreleyen "Beltway'in altında yaşayanlar" diye nitelendirilen arkadaşlarımızı da dinlemek imkanımız olacak..

Düşünce üreten kurumlara gideceğiz.. Türkiye için son derece önemli olan, Ortadoğu'daki muhtemel gelişmeleri, yazılan senaryoları onlardan öğreneceğiz..

Ve öğrendiklerimizi herşeye rağmen sizlerle paylaşmaya çalışacağız.. Herşeye rağmen diyoruz, çünkü yazımızın başında belirttiğimiz gibi, Türkiye'de son derece ilginç seçim sonucu çıktı..

Sizler bunlarla meşgul olacaksınız, ama yeni hükümetin kurulması için görev verecek kişi olan Demirel, bizim yanımızda..

Cumhurbaşkanı muhtemelen "Neyin olacağını görmek için, neyin olmayacağını görmek lazım" cümlesini bir kez daha kullanacak..

Biz de Cumhurbaşkanı'ndan, NATO'dan çok Türkiye üzerine düşüncelerini öğrenmek için uğraşacağız..

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır