kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bahçeli zor olanı başardı
Seçim mitingleri için 88 bin 750 kilometre yol yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partililerin yoğun ısrarlarına rağmen yüzünü öptürmemeyi başardı

NEVİN BİLGİN

Sağladığı oy patlaması ile bir anda kamuoyunun en çok ilgilendiği kişi haline gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çizdiği insan portresiyle bu ilginin hiç de boşa olmadığını gösteriyor. Titizliği, kararlılığı ve mütavızılığıyla dikkat çeken Bahçeli, seçim çalışmaları için yaptığı 88 bin 750 kilometrelik yol boyunca partililerin yoğun ısrarına rağmen yanaklarını öptürmeme başarısını göstererek de ilgiyi hakettiğini kanıtladı.

Bahçeli, meydanlarda "yolsuzlukla mücadele" ve "yoksulluk" temalarını işledi. 13.5 milyon fakire "yoksulluk yardımı" vaadeden Bahçeli, Türk parasının itibarını kurtaracak "yeni lira" çıkarılması, "ilköğretim okullarında seçmeli Kur'an-ı Kerim dersi konulması", "başörtüsünün serbest bırakılması" görüşlerini savundu. MHP mehter marşını da bırakıp "Kiziroğlu" parçası ile meydanlara çıktı.

9 koç kurban edildi
Bahçeli, seçim mitinglerine en erken başlayan parti lideri oldu. 9 Eylül günü, 9 koç kurban edilerek, 9 davul çalınarak "seçim startı" veren Bahçeli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri haricinde tüm Türkiye'yi dolaştı. Bahçeli "ittifak" sözcüğünü gündemden çıkardı ve partinin tek başına seçime gireceği mesajı verdi,

Bekar olan ve ablası Serpil Bahçeli ile birlikte yaşayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim mitingleri ve il teşkilatlarında gezilerinden fırsat buldukça, geceleri evine kapanarak partisinin ar-ge (araştırma-geliştirme) çalışmalarına ışık tutacak hazırlıklar yaptı.

'Devlet devlette'
Türkeş döneminin değişmez sloganı "Başbuğ Türkeş", yerini "Devletin başına Devlet gelecek", "Başbakan Devlet" sloganlarına bıraktı. Doğan güneş, çiçekler, huzur veren tabiat manzaraları, yaşlılar, kuyruklarda bekleyen halk fotoğraflarının yeraldığı seçim afişlerinde, "Türkiye harekete geçiyor", "18 Nisan'da yeni bir çağ başlayacak", "18 Nisan'da birşey değişecek, herşey değişecek", "MHP meclise", "Kaderinizi değiştirin" temaları işlendi. MHP'nin geçmişte mafya söylentilerinin en fazla yoğunlaştığı parti olmasını gözönünde bulunduran Bahçeli, "temiz siyaset" yapacaklarını sık sık vurguladı. Diğer siyasi parti liderlerini fazla eleştirmeyen Bahçeli, partiden ayrılan Türkeş ailesi de dahil olmak üzere kimseyle polemiğe girmedi. Seçim otobüslerinin üstüne "profesörler" olarak anılan kurmaylarıyla birlikte çıkmaya özen gösteren Bahçeli, "kadro partisi" imajını güçlendirmeye çalıştı.

Özlenen mesajlar seçim vaatlerinde
* Yolsuzlukla Mücadele Kurulu oluşturulacak. Yolsuzlukları ihbar edenler korunacak, yapanlar teşhir edilecek. Sosyal Ahlak Yasası çıkarılacak.

* 200 bin lojman 3 yıl içinde satılacak. Günlük geliri 400 bin liranın altında olan 13.5 milyon fakire "yoksulluk yardımı" verilecek.

*Enflasyon yıl sonunda yüzde 30'a, ikinci yılda yüzde 15'e, üçüncü yılda yüzde 5'e düşürülecek. Liradan sıfır atılırken, Türk insanının onuruna yakışacak "yeni lira" çıkarılacak.

*Başörtüsü dramı sona erecek. Yedinci sınıftan itibaren Kur'an-ı Kerim seçmeli ders olacak. Zorunlu eğitim ana sınıfının da eklenmesi ile 9 yıla çıkarılacak.

seçim şaşkını

* Ankara Cumhuriyet Lisesi Müdürü Halil İbrahim Oral, aday gösterildiği Bitlis'ten milletvekili olurken, Çorum'da sıra doldurmak için aday gösterilen doktor Melek Demli Karaca, çiftçi Adnan Fatih Özdemir, emekli öğretmen Rüstem Karademir sürpriz isimler oldu. Et-Balık'ta çalışırken özelleştirme sonucu işsiz kalan Nidai Seven Ağrı'dan, emekli müftü Osman Müderrisoğlu Antalya'dan milletvekili olarak çıkmayı başardı.

* Bahçeli'nin rakibi Ramiz Ongun'un, dördüncü sırayı beğenmediği için çekilmesi sonucu Adana'dan beş milletvekili çıkarmayı başardı. Denizli'de kuyumculuk yapan Ali Keskin, Aydın'da emekli öğretmen olan Bekir Ongun, Erzurum'da 15 defa sürülen ve açıkta olan öğretmen Mücahit Himoğlu ikinci sıradan milletvekili çıkan adaylar oldu.

* Kürt Ahmet'in oğlunun düğününe katılması haber olan Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Faruk Bal Konya'dan ve savcı Sadık Yakut Kayseri'den, tabib Tümgeneral Mehmet Kaya Maraş'tan, emekli subay Vedat Çınaroğlu'dan Samsun'dan çıkan milletvekilleri oldu. Bedri Yaşar Gümüşhane'de ANAP'lı Oltan Sungurlu'nun, Bayburt'ta ise Şaban Kardeş ANAP'lı Ülkü Güney'in yeniden Milletvekili çıkmasına engel oldu.

* MHP Genel Merkezi'nin önü "Teşekkürler Türkiye" yazısı bulunan büyük boy pankart ve MHP bayraklarıyla süslendi. Ülkücü gençlerin, genel merkez önündeki davullu-zurnalı kutlamaları da sürüyor. Çoşkulu gençler, parti yöneticilerinin uyarılarına karşın sık sık "Devletin başına Devlet gelecek", "Ya Allah Bismillah Allah-ı Ekber" sloganları atmayı sürdürdü.

* İl teşkilatlarından ve vatandaşlardan genel merkez faks ve telefonlarına tebrikler yağdı. Çekilen fakslar arasında duygularını çizgilerle ifade edenler oldu. En ilginç faks notu da "atı boğazlayan kurt" ile seçimlerin ifade edilmesi oldu. MHP Genel Merkezi'ne Türk basını kadar Avrupa ve dünya basını da ilgi gösterdi. Alman ZDF, İtalya, ABD, Japonya ajans ve televizyonları da parti yöneticileriyle görüştü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır