kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meclis'te kardeş koalisyonu
12 Eylül öncesi siyasi olarak yolları ayrılan iki kardeşten biri DSP, diğeri de MHP milletvekili olarak Meclis'te yerini aldı

Halkın çeşitli siyasi kamplara bölündüğü 12 Eylül öncesinin ürkütücü ortamında, fikren yolları ayrılan ve biri sağ, diğeri sola kayan iki kardeşin kaderi 20 yıl sonra Ankara'da birleşiyor. Trabzon'dan aday olan küçük kardeş Orhan Bıçakçıoğlu MHP, İzmir 2. bölgeden aday olan ağabey Burhan Bıçakçıoğlu DSP'den milletvekili seçildiler. Olası DSP-MHP koalisyonunu önce kendi ailelerinde kuran Bıçakçıoğlu kardeşlerin, MHP'li olanı Trabzon, DSP'li olanı ise İzmir'de yaşıyor.

MHP'li kardeş Orhan Bıçıkçıoğlu, kaderin bu cilvesi için "20 yıl önce bizim yollarımız ayrıldı. Fikri platformda farklı insanlarız. Ben ülkücüyüm O sol görüşlü. Dört kardeşiz 3'ü MHP'li, sadece Burhan abim solcu oldu, ne diyebiliriz. Şükürler olsun ki ikimiz de başarılı olduk" dedi.

Yolları çocuk yaşta ayrıldı
DSP'li ağabey Burhan Bıçakcıoğlu, 43 yaşında. MHP'li kardeş Orhan Bıçakcıoğlu ise ağabeyinden sadece bir yaş küçük. Neredeyse ikiz gibi büyüyen bu kardeşlerin yolları, 1970'li yılların başında henüz çocuk denecek yaşlarda ayrıldı.

Öğretmen olduktan sonra İzmir'e yerleşen ağabey, 80'lı yıllarda bir de dershane açarak ekonomik durumunu düzeltmeyi başardı. Ancak, ağabeyi gibi öğretmen olmak için yüksekokula giden kardeşi, eğitimi yarıda bırakmak zorunda kaldı. 12 eylül öncesi MHP hareketi içinde yeralan ve bazı suç iddialarına adı karışan Orhan, darbe sonrası cezaevine düşmüştü.

22 yıldır konuşmuyorlar
Cezaevinden sonra biri İzmir'de diğeri Trabzon'da ayrı ayrı dershane açarak yollarına devam ettiler. Kaderin cilvesi onları yıllar sonra yeniden birbirine bağladı. 18 Nisan seçimlerinde ikisi de milletvekili seçildiler.

Aralarına "kara kedi" gibi giren görüş ayrılığı yüzünden 22 yıldır konuşmuyan kardeşlerden Burhan Bıçakçıoğlu, "Biz kendisiyle siyasi açıdan farklı olduğumuz için görüşmüyoruz. Şimdi koalisyon ortağı olsak bile konuşmayız" diyerek bu koalisyonun evde bile ne kadar zor kurulduğunu ima etti.

ERSİN RAMOĞLU-HALİME SÜREK-MURAT KABAN-ŞAMİL TAYYAR

Meclis'te 4'üncü kardeş vekiller
Meclis'e ilk kez 1961 yılında Gökhan Evliyoğlu ve Kamran Evliyoğlu Adalet Partisi'nden milletvekili seçildi. 1965 yılında da Abidin İnan AP'den milletvekili, Kamran İnan ise AP'den senatör seçilmişti. 1987'de ise ANAP'tan Turgut ve Yusuf Bozkurt Özal birlikte Meclis'e girdiler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır