kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Astım Çağdaş yaşamın bedeli
Hava kirliliği, kullanılan kimyasallar astım vakalarında patlama yarattı. Uzmanlar, 'geleceğin en önemli sağlık sorunlarından biri astım olacak' diyor

Tüm dünyada en çok rastlanan solunum yolu hastalığı olan astım, son yıllarda Türkiye'de de büyük artış gösterdi. Ancak gerçek değerler ve hastalığın ülkemizdeki yayılışı 'gizli astım' vakalarının çokluğu nedeniyle henüz yeterince bilinmiyor. Uzmanlar, yetkililerin şimdiden önlem alması gerektiğini önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli sağlık sorunlarından birini artan astım vakalarının teşkil edeceğin söylüylor.

Türkiye'de 5 milyon astım hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Astım, bronşların daralması, nefes alımında zorlanılması ile ortaya çıkar ve testlerle kolayca tespit edilir. Ancak gizli astım vakalarında solunum testleri normal çıkar; bu yüzden kesin tanı hemen konulamaz, tedavi geciktirir" dedi.

Tanısı zor astım türü
Astım tedavisinin kolay olduğunu söyleyen Küçükusta, "Astımda en önemli şey, tanının hastalık kronikleşmeden konması, uygun ilaç ve aşılarla tedavi edilmesidir. Gizli astımlılarda daha en küçük histamin dozlarında bronşlarda ileri derecede daralma görülür. Provokasyon testi gizli astım tanısında en önemli yöntemdir" diye konuştu.

Doktor Küçükusta, gizli astımın önlenebilmesi için alınacak olan önlemleri de şöyle açıkladı: "Sigara dumanına maruz kalmayın, gebelik süresince sigara içmeyin, hava kirliliğinden uzak kalın. Evde tüylü hayvan beslenmek, evi iyice havalandırmamak zararlıdır. Temiz havada spor yapın, bol meyve ve sebze tüketin"


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır