kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Yazarlar
I H Y
Magazin
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Sofra
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Sümer Holding'den ödül
Sümer Holding Pazarlama İşletmesi kuruluşunun 50. yılında başarılı bayilerini plaketle ödüllendirdi. Pazarlama Müdürü Osman Şimşek, 1997'ye göre yüzde 43 artan satışların 6.8 trilyon liradan 9.8 trilyona çıktığını belirterek, "Bu yıl mamul satışını 14 trilyona ulaştırmayı hedefledik" dedi.

Additiva Türkiye'de
Almanya'da Dr. B. Scheffler firması tarafından üretilen Additiva Multivitamin çiğneme tabletleri OTC Farma tarafından ithal edilmeye başlandı. 10 vitamin bileşiminden oluşan Additiva, özel oyunlu kutusu ile satılıyor.

Nokia'nın yeni modeli
Başarı Elektronik, NMT 450 standardında çalışan dünyanın en küçük ve hafif mobil telefonu Nokia 650'yi piyasaya sürüyor. FM radyo anteni özelliği ve standart kulaklık seti olan Nokia 650; toplantı, dış mekan veya ev gibi farklı çevresel koşullara göre telefonun ayarlarını değiştiren tercihler menüsü var.

Besan'dan yeni ürünler
Besan Besin, Çapamarka ve Knorr ürün çeşitlerini Türk damak zevkine uygun olarak artırıyor. Besan, Knorr markasıyla ürettiği çorbaların special serisine kremalı ıspanak, kremalı brokoli, terbiyeli şehriyeli tavuk ve arpa şehriyeli domatesi kattı.

İhracata teşviğin kapsamı büyüyor
İhracatta en önemli teşviklerden biri olan vergi, resim ve harç istisnası teşviğinin kapsamı genişletildi. Yerli firmaların ihraç ürünlerinin pazarlanması amacıyla yurtdışında mağaza açmak ve işletmek için yapılan harcamalara da ihracat kapsamında vergi, resim ve harç istisnasından yararlanacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) İhracatı Teşvik Tebliği'nden yaptığı değişiklikler, 27 Aralık 1998'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünsayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile resen vergi, resim ve harç istisnası uygulanacak ihracata ilişkin işlemler nedeniyle düzenlenecek kağıtlar yeniden düzenlenirken, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin kapsamı genişletildi. Tebliğe göre, yerli firmalarca, ihrac ürünlerinin pazarlanması amacıyla yurtdışında mağaza açılması ve işletilmesi de ihracat, döviz kazandırıcı hizmet sayılacak. Aynı şekilde, 'yerli firmalarca, yabancı ülkelerde ekonomik ve sosyal araştırmalar yapmak suretiyle bilgi bankası oluşturulması ile bu bilgilerin yurtiçinde ve dışında pazarlanması amacıyla bilgi iletişim ağı kurulması ve işletilmesi' de döviz kazandırıcı hizmet kapsamında değerlendirilecek.

Beykoz Spor Klubü Tepe Grubu'nun
Beykoz Spor Klubü şirketleşti. Ortaklarını Tepe grubuna bağlı şirketlerin oluşturduğu şirket, 'Beykoz Spor Klubü 1908 A.Ş' adını taşıyor. Şirket, Türk sporunun gelişmesi amacı kapsamında, profesyonel futbolla ilgili eleman yetiştirmeyi hedefliyor. Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan duyuruya göre, merkezi İstanbul olarak belirlenen şirket, 5 milyar lira sermaye ile kuruldu. Şirkette, Tepe İnşaat 4 milyar 960 milyon lira ile en büyük payı alırken, Tepe Emlak, Tepe Yapı Sanayi, Tepe Yapı Market ve Tepe Altyapı de 10'ar milyar liralık paylarla yer aldılar. Şirket, amacı çerçevesinde, profesyonel futbolla ilgili eğitim ve sağlık tesisleri kurabilecek, inşa edebilecek, mevcut tesisleri kiralayabilecek ve işletebilecek.

Koç iletişimde yeni bir adım attı
Koç Topluluğu uluslararası rekabete açılma ve globalleşme konusunda gerçekleştirdiği girişimlere 'KOÇSİSTEM' adını verdiği bir yenisini daha ekledi. Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 6 aydır üzerinde çalışılan ve kısa, orta ve uzun vade olarak tasarlanan proje, 3 yıllık bir süreye yayılıyor. Türkiye'nin önde gelen stratejik iletişim danışmanlığı ve araştırma şirketlerinden Bersay, Orsa ve strateji-MORİ yöneticileri Ali Saydam, Salim Kadıbeşegil ve Selim Oktar'ın oluşturdukları konsorsiyuma verilen hedefler doğrultusunda geliştirilen proje, Koç Holding ve bağlı şirketlerde stratejik iletişim entegrasyonunun iş sonuçlarıyla ilişkilendirilmesini hedefliyor.

Rusya'dan ithal demir çeliğe isyan
Demir Çelik Üreticileri Derneği özellikle Ukrayna ve Rusya orijinli kalitesiz demir-çelik ürünlerinin piyasa girişinin önlenmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurdu. Dernek'ten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Daha önce demir-çelik sektörünün sorunlarına ilişkin görüşlerimizi Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bildirdik. Aradan geçen süre içinde Rusya ve Ukrayna'dan yıllardır stoklarda beklemiş düşük kaliteli ve paslanmış yuvarlak ve nervürlü demir ithalinin başladığına yönelik şikayetler aldık. Bu ürünlerin inşaatlarda kullanılması daha önce örneklerini yaşadığımız çökmelere ve telafisi imkansız zararlara yol açabilir. Rusya ve Ukrayna menşeili demir çelik ürünlerinin yurda girişinin engellenmesini için gerekenin yapılmasını rica ediyoruz."

ABD'de rekor dış açık
ABD'nin dış ticaretinde yıllardır verdiği açığın, Şubat ayında yeni bir rekora ulaştığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre, Ocak ayında 16.8 milyar dolarla tarihsel rekorunu kıran dış ticaret açığı, Şubat ayında bu düzeyi de aşarak 19.44 milyar dolara ulaştı. Raporda, Şubat ayında, özellikle sivil amaçlı uçak satışlarındaki azalma nedeniyle, ABD'nin toplam ihracatının yüzde 0.6'lık bir gerilemeyle 76.6 milyar dolara indiği belirtildi. Aynı dönemdeki ithalat ise özellikle yabancı otomobiller, tekstil ürünleri, oyuncak, telvizyon ve müzik setlerine olan talepteki artış nedeniyle yüzde 2.3'lük tırmanışla 96 milyar dolara yükseldi. Dünya ekonomisinin güçlüklerle boğuştuğu bir dönemde, ABD ekonomisinin gücünü korumasından kaynaklanan dış ticaret açığındaki yükselişin gelecek dönemlerde de artarak sürmesi bekleniyor.

Esbank'ta yeni genel müdür
Esbank Genel Müdürü görevine Murahhas Üye Yılmaz Mazlumoğlu atandı. Yılmaz Mazlumoğlu, Altan Tatlışen'in Zeytinoğlu Holding'de koordinatörlük görevine atanmasıyla boşalan Genel Müdürlük görevini 17 Mart'tan bu yana vekaleten yürütüyordu.

Oral, Akbank'tan BKM'ye transfer
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Akbank Ticari Bankacılık Pazarlama Müdürü İlker Oral getirildi. 13 bankanın iştirakiyle kurulan BKM'nin 41 adet üye bankası bulunuyor. Kuruluş, bankalara ödeme sistemleri konusunda hizmet sağlıyor.

Uğur Parmaksız Kibar Finans'ta
Hazine Müsteşarlığı'ndan bir süre önce kuruluş izni alan Kibar Finans Genel Müdürlüğü'ne, Cankurtan Holding bünyesindeki Cankart Tüketici Finansmanı Genel Müdürü Uğur Parmaksız atandı. Parmaksız, bankacılık kariyerinde İş Bankası'nda müfettiş olarak başladı. Daha sonra İş Bankası'nda bireysel bankacılık alanlarında üst düzey yöneticilik yaptı.

Altenatifbank'a kredi notu
Thomson BankWatch, Alternatifbank'a ülke içi notu olarak IC-B, kısa vadeli Türk lirası yükümlülükleri için de LC-1 notu verdi. Alternatifbank'tan yapılan açıklamada, LC-1 notunun Türk lirası cinsinden kısa vadeli yükümlülükler açısından en yüksek geri ödeme gücünü gösterdiği belirtilerek, sözkonusu değerecelendirme ABank'ın güçlü ortaklık yapısı, piyasadaki itibarlı ve güvenilir konumunu göstermektedir denildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır