kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Yazarlar
I H Y
Magazin
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Sofra
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faiz 10 puan düştü
Bir hükümetin kurulmasına oynayan piyasada, MHP'den gelen ılımlı açıklamalar iyimserliğin devam etmesini sağladı. Faiz, önceki ihaleye göre 15 puan, iki günde de 10 puan gerileyerek yüzde 92'ye indi

Seçimlerden MHP'nin beklenenin üzerinde güçlenerek çıkmasının piyasalar üzerindeki şoku kısa sürdü. 18 Nisan'a yüzde 100'lük faiz seviyesinden giren ve ortaya çıkan tablo ile Pazartesi sabah 3-4 puan yükselen bono faizleri, aynı gün yüzde 100'e indi. Dün de hızla yüzde 92 civarına geriledi.

Bu düşüş Hazine'nin bir hafta öncesine göre 15 puan altından borç alabilmesini sağladı. Seçimlerden hemen önceki Salı yüzde 107 bileşikten borçlanan Hazine, dün 391 günlük ihalede yüzde 91.74 ortalama faizden 746 trilyon nominallik tahvil satışı gerçekleştirdi. Katılım miktarı 2.2 katrilyona yakın oldu. Piyasadan net 371 trilyon civarında para çeken Hazine, ihaleden sonra kamu kuruluşlarına da 204 trilyonluk tahvil sattı. Böylece 491 trilyonluk itfaya karşılık, piyasadan çıkacak net tutar 575 trilyona yükseldi.

Beklenenin üzerinde kamu satışı ihaleden sonra faiz düşüşünü frenledi. 17 Mayıs 2000 vadeli tahvilin faizi yüzde 93'e doğru çıktı.

Neden düştü?
Sonuç olarak bono faizleri iki günde ikinci el piyasada yaklaşık 10 puan, önceki ihaleye göre de 15 puan geriledi. Bu hızlı düşüşü ortaya çıkaran nedenler ise şöyle:

t*Seçim öncesinde piyasanın beklentileri arasında yeni hükümetin DSP, ANAP ve MHP tarafından kurulacağı vardı. Ancak MHP'nin bu kadar güçlü olabileceği hesaba katılmamıştı. MHP seçimden muhtemel koalisyonun büyük ortağı olarak çıkınca, bu parti hiç tanınmadığı için önce bir duraklama yaşandı. Daha sonra partiden gelen açıklamalar ılımlı bulununca, seçim öncesi piyasalardaki iyimser havanın devamı geldi.

*Dün, DYP ve ANAP'ın birleşeceği ve DSP ile koalisyon kuracakları yönünde senaryolar da konuşuldu. Dünkü faiz düşüşünde bu senaryo da kısmen etkiliydi.

*Faiz düşüşünde en "ayağı yere basan" faktör döviz girişi oldu. Seçim öncesinde TL'den dövize geçen yaklaşık 600-700 milyon dolar, hareketini terse döndürdü. Merkez Bankası pazartesi günü öğleden sonra, dün de gün boyunca alım müdahalesi yaptı. Fon yöneticileri bazı "gerçek" yabancıların da Türkiye'ye geldiğini belirttiler. Yabancıların bir kısmının kısa vadeli TL'de kaldığı, bir kısmının da dünkü ihaleden tahvil aldığı söylendi. Döviz girişi, seçim öncesinde yüzde 100'lerin üzerine çıkan gecelik faizlerin düşmesini, piyasadaki likidite dengesinin yeniden kurulmasını sağladı.

Temkİnlİ olmakta fayda var
Para piyasasında iyimserlik ağır basıyor. Dün bonoya gelen alımların kuvvetli olduğu, bu havanın oranları yüzde 90'nın altına indirebilecek güçte olduğu söylendi. Ancak piyasaların iyimserliği aşırıya götürmesini gerektirecek, faizde yeni bir düşüş dalgası daha getirecek henüz somut gelişme yok. Şimdilik bir hükümetin mutlaka kurulacağına oynanıyor. Hükümet kurulunca da yüzde 30'lardaki risk priminin düşeceğine inanılıyor. Ama piyasa hükümetin hangi süre içinde kurulabileceğine ve daha sonra neler olabileceğine şimdilik dikkat etmiyor. MHP'nin yeni hükümette yer alacağını düşünüyor, ancak ekonomik programını fazla bilinmiyor. Örneğin programda piyasaları huzursuz edebilecek şöyle maddeler var: Ziraat Bankası'nın çiftçilere kullandırdığı kredi faizleri düşürülecek, limitleri artırılacak. Bankanın kooperatifleri ve birlikleri finanse etmesi sağlanacak. Merkez Bankası reeskont kredileri artırılacak. Özelleştirme yılsonuna kadar durdurulacak. IMF'yle halkın genelinin durumu kötüleşmeden gerekirse anlaşma yapılacak. Gümrük Birliği masaya yatırılacak...Tabii MHP'nin oy tabanını memnun edecek bu maddelerin hükümeti kurma aşamasında ne kadar ortaya atılabileceği belli değil. Ama genel olarak bakıldığında siyasi, dolayısıyla ekonomik açıdan belirsizlik yaşanan bu dönemde piyasalarda dalgalanmalar olabilecek gibi görünüyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır