kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Yazarlar
I H Y
Magazin
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Sofra
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Aman dışa kapanmayalım'
TÜSİAD, miliyetçi söylemleriyle bilinen iki partinin öne çıkması üzerine, 'dış politikada yalnızlığa itilmemiz önlenmeli' uyarısı yaptı

Solun milliyetçi kanadını temsil eden DSP ve milliyetçi söylemleriyle bilinen MHP'nin seçim galibiyeti nedeniyle 'Türkiye dışarıya kapanabilir' endişesini yaşayan patronlar, 'Dış politikada yalnızlığa itilme önlenmelidir' uyarısında bulundu.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 18 Nisan'da yapılan seçimlerin değerlendirmesini dün yaptı. Başta Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı olmak üzere TÜSİAD'ın tüm yönetim kurulu üyelerinin paylaştığı görüşlerde, "Sandıktan çıkan en önemli mesaj, Batı örneklerinde oyları azalan partilerde olduğu gibi parti içi demokrasi kanallarının açılması ve yeni oluşumların ortaya çıkmasının zorunlu olduğu mesajıdır" denildi.

TÜSİAD, birinci parti konumundaki DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit'in kurabileceği koalisyonların Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu tüm reformları süratle gündeme getirebileceğine inandığını açıkladı. Patronlar, reformlar konusunda, hükümetle yakın çalışma içinde olmayı da arzu ettiklerini dile getirdiler.

3 partili koalisyon
Siyasi partilerin Türkiye'nin gündemi ve öncelikleri üzerinde uzlaşması gerektiğini vurgulanan TÜSİAD'ın değerlendirmesinde, seçmenin, halkın gündeminden ve ülkenin önceliklerinden uzaklaşan partilere tepkisini açık bir şekilde ortaya koyduğu belirtildi ve şu görüşlere yer verildi:

* Seçmen, bir kez daha partiler arasında bir uzlaşmanın gereğine işaret etmiştir. Bizim de beklentimiz, 2000'li yılların eşiğindeki Türkiye'nin gerçek gündemini ısrarla takip edecek ve bu ağır gündemin gereklerini yerine getirebilecek bir siyasi uzlaşma gerçekleştirmeleridir.

*Yeni Meclis ve bu Meclis'ten çıkacak koalisyon hükümetine, siyasal-demokratik ve ekonomik-sosyal reformların süratle gerçekleştirilmesi konusunda ciddi bir sorumluluk yüklendi.

*Türkiye'nin dış politikayla ilişkili sorunlarının çözümlenmesi, dünya ile entegrasyonunun sağlanması ve herşeyden önemlisi adil gelir bölüşümü çerçevesinde halkın refah düzeyinin artırılması ve nüfusun yarısını oluşturan gençlerin istikbalinin garanti altına alınması bu reformların gerçekleştirilmesine bağlı.

* Türk ekonomisinin verimlilik içerisinde istihdam yaratması ve istikrarlı büyümesi için gerekli yatırımların önü açılmalı, Türkiye'nin dış politikada yalnızlığa itilmesi önlenmelidir. Dış politikamızın temel ilkesi, Türkiye'nin siyasi menfaatlerinin dış ekonomik ilişkilerimiz paralelinde belirlenmesi olmalıdır.

TÜSİAD açıklamasında, temsil adaletini zedeleyen ve siyasi istikrar sağlamayan seçim sisteminin değiştirilmesini savundukları hatırlatıldı. Açıklamada, yalnız parti seçme değil, tercih ettikleri koalisyonlara da işaret etme olanağı tanıyan ve istikrarlı hükümetler çıkaran 2 turlu seçim sisteminin, ele alınmasının zorunluluğuna dikkat çekildi.

İŞ dünyasI gÜçlü hükümet İstİyor
* Kani Aydoğdu Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı: İş dünyasının istediği, meclisten güçlü bir hükümetin çıkmasıdır. Yeni hükümetin ülkeyi yeni platformlara taşıyacak kararları kısa sürede alması, bugüne kadar belirsizlikler içinde yoluna devam eden ekonomiyi rayına oturtması gerekir.

Sosyal güvenlik, bankalar yasası, tarım reformu gibi yapısal reformlar start bekliyor. Enflasyonda TÜFE bazında yüzde 45, TEFE bazında da yüzde 35 hedefine ulaşılmalı. Şu anda geçici bütçeyle idare ediliyoruz, 1999 yılı bütçesi acilen çıkarılmalı.

*Tufan Ünal Ege Sanayici ve İşadamları Derneği: Seçmen kavgacı ve uzlaşmaktan ülke sorunlarına çözüm getirmekten uzak lider ve partilere cevabını bu seçimle gayet açık bir şekilde vermiştir. MHP ve DSP'nin büyük başarısı, Türkiye'de milliyetçiliğin yükselen değer olduğu şeklinde yorumlanıyor. İçe kapanma, çağdaş dünyadan kopma, çatışmacı politikaları benimseme gibi yanlış yönlere sapılmadıkça, bu gelişmeyi ülkemizin önünde bir engel olarak görmemek gerekir. Tam tersine dünya ile bütünleşmiş çağdaş bir milliyetçilik, başlatılacak topyekün kalkınma seferberliğinin motoru da olabilecektir.

* Ümit Özgümüş Adana Sanayi Odası Başkanvekili: Seçimler sonrası oluşan bu yapıdan istikrar çıkmayacaktır. Türkiye ikili koalisyonlara yeni alışmaya başlamışken üçlü koalisyonla istikrarlı bir yönetimin olacağını sanmıyorum. Kurulacak DSP-DYP-ANAP koalisyonu bir süre devam edebilir. Ancak erken seçim tartışmalarının başlaması da kaçınılmaz olur. Kaybeden liderlerin görevlerini bırakmaları gerekir. Merkez sağda ANAP ve DYP'nin birleşmelerinin istikrara katkısı olur. Bunu hemen yaparlarsa hükümetin kurulması konusunda istikrarlı yapı ortaya çıkar. Ayrıca, daha uzun vadeli koalisyonun oluşmasına yarar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır