kapat

21.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
 Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir ekmek için
Arnavutluk ve Makedonya'da binlerce mülteci, her sabah birkaç kilometre uzunluğundaki kuyruklarda çile çekiyor

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da görülen en büyük göç dalgasında tüyler ürperten manzaralar yaşanıyor. Kosova'dan kaçan onbinlerce insan kendileri için kurulan kamplarda bir ekmek için dört saat, bir telefon edebilmek içinse 5 saat kuyrukta beklemek zorunda kalıyorlar. Bir dakikalık telefon ücretinin fiyatı ise 3 dolar (yaklaşık 1 milyon 200 bin lira). Time dergisinde çıkan bir yazıda kamplardaki birçok mültecinin, askerlerin cep telefonlarını ücret karşılığı kullandıkları belirtildi. France Telecom Makedonya'daki Stankoviç kampına üç uydu telefonu görderdi.

Ancak bu yeni telefonlar işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale dönüştürdü. Bir gün içinde telefonla konuşan 150 mülteciye dışarıdaki akrabalarından toplam 6 bin kez telefon geldi. Bu da kapasitesi zaten düşük olan santrali kilitledi. Arnavutluk'taki birçok kampta bir çadırda 43 kişi yatıp kalkıyor. İçme suyu yok. İçmek ve temizlenmek için kullanılan suyun rengi neredeyse kahverengine dönüşmüş durumda. Arnavutluk , Karadağ ve Makendonya'daki kamplardaki mülteci sayısı 600 bine ulaştı ve kimse bu insanların nasıl evlerine döneceğini bilmiyor.

Sırayı bozana cop
Kuyruktan çıkan yerini kaybediyor. Şiddetli yağmur ve çamura rağmen ekmek kuyruğu bozulmuyor. Kukes kampındaki Arnavut polisi de zaman zaman mültecilerin oluşturduğu kuyruğu düzene sokmak için sert müdahaleler yapıyor.

Erken kalksanda fayrdası yok. Yine sıra yine sına...

Burası Arnavutluk sınır kasabası Kukes... Kasabanın ana caddesindeki bu manzara sabahtan akşama kadar hiç değişmiyor. Kosova'dan kaçan etnik Arnavutlar ekmek, biraz meyve ve kurabiye kapabilmek için Kuveyt İnsani Yardım konvoyu önünde sabah saat 05.00'dan itibaren kuyruk oluşturuyorlar.Telefon edebilecek kadar şanslı olanlar ise 3 dolar ödemek zorunda...

Yagmur çamur 3.5 kilometrelik ekmek kuyrugu
Bir başka ekmek kavgası da Üsküp yakınlarındaki Stankoveç kampında yapılıyor. NATO kampındaki kuyruk da diğer kamplardakilerden farksız. Kampın dışına taşıp, uçsuz bucaksız arazi boyunca uzanıyor. 3.5 kilometreye yaklaşan kuyruk içinde bekleyen mülteciler birkaç saat sonra ekmek alıyor. Bir kişi bir ekmek alabiliyor. Bir avuç da bisküvi. İşte kahvaltı...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır