AB Komisyonu'nun 2005 yılı Türkiye İlerleme Raporu
AB Komisyonu, Türkiye-AB ilişkileri yanında politik ve ekonomik kriterlerle Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve uygulamaların AB standartları kapsamında değerlendirildiği 2005 yılı ilerleme raporunu açıkladı.
MÜZAKERE BAŞLIKLARI
Raporda müzakere başlıkları da analiz edilirken, malların serbest dolaşımıyla ilgili olarak ''Bazı alanlarda tartışmasız şekilde sağlanan ilerlemeye rağmen AB ve Türkiye arasında malların serbest dolaşımı tam olarak işlemiyor'' deniliyor.
İşçilerin serbest dolaşımıyla ilgili olarak henüz bir ilerleme kaydedilmediği not edilen raporda, yerleşme hakkı ve hizmet sağlama özgürlüğü başlığında yapılan değerlendirmede ise, Türkiye'den AB vatandaşları ve tüzel kişilikleri için ''önemli yasal düzenlemeler ve uygulamada ilerlemeler'' isteniyor.
Sermayenin serbest dolaşımı başlığında sağlanan ilerlemeye rağmen, Türkiye'nin AB müktesebatına olan uyumunun ''düşük'' kaldığı ifade ediliyor.
Kamu alımları (ihaleleri) başlığında ciddi bir ilerleme olmadığı, Kamu İhale Kanunu'nun bazı alımları kapsamadığı vurgulanıyor.
Şirketler hukuku başlığında, Türkiye'nin özellikle muhasebe alanında bazı ilerlemeler sağladığı kabul edilirken, AB müktesebatına uyumun ''sınırlı'' kaldığı anlatılıyor.
Fikri haklar başlığında Türkiye'nin AB müktesebatına yakınlaştığı, fikri ve sınai mülkiyet haklarını koruma altına aldığı belirtiliyor.
Rekabet politikası başlığında sınırlı ilerleme sağladığı düşünülen Türkiye'de, Rekabet Kurumu'nun daha etkin hale geldiği düşünülüyor. Finansal hizmetler başlığında, ''Bankacılık sektöründe ilerleme kaydedildi. Fakat genel bakışla, AB müktesebatına yakınlaşma seviyesi orta'' deniliyor.
Bilgi toplumu ve medya başlığında, son ilerleme raporundan bu yana Türkiye'nin bazı ilerlemeler sağladığı kabul edilirken, Telekomünikasyon Kurumu'nun güçlendirilmesi talep ediliyor.
Tarım ve kırsal kalkınma başlığında, Ortak Tarım Politikası mekanizmalarıyla uyumda sınırlı ilerleme sağlandığı kaydediliyor.
Gıda güvenliği, hayvan ve bitki sağlığı politikası başlığında ise, bazı ilerlemelere dikkat çekilerek tam uyum için büyük çaba gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Balıkçılık başlığında Türkiye'nin son ilerleme raporundan bu yana ilerleme sağlamadığı iddia ediliyor.
Ulaşım politikası başlığında Türkiye'nin demiryolu ulaşımının ''sınırlı'' kaldığı belirtilerek, genelde olumlu adımların atıldığı bildiriliyor. Enerji başlığında AB müktesebatıyla belli ölçüde yakınlaşmanın sağlandığı düşünülüyor.
Vergilendirme başlığında ise ''Türkiye'nin mali politikası, AB müktesebatıyla benzerlik gösteriyor'' deniliyor. Ekonomi ve para politikası başlığında bazı ilerlemelerin sağlandığı, genel bir uyumun ise sınırlı olduğu ifade ediliyor.
İstatistik başlığında belirli ilerlemelerin sağlandığı, Türkiye'nin AB'nin resmi istatistik kurumu Eurostat'la daha yakın işbirliğine gideceği kaydediliyor. Sosyal politika ve istihdam başlığında Türkiye'nin reformları sürdürmesi isteniyor.
Şirketler ve sanayi politikası başlığında, ilerlemenin olmadığı savunularak, ulaşım altyapısının tamamlanması talep ediliyor. Bölgesel politika başlığında, Türkiye'nin yaptığı reformlarla yerinden yönetimi güçlendirdiği kaydediliyor.
Hukuki ve temel haklar başlığında, yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'yla ilerleme sağladığı belirtiliyor. Adalet, özgürlük ve güvenlik başlığında belirli ölçüde AB müktesebatıyla uyum sağlandığı bildiriliyor.
Bilim ve araştırma başlığında, 6'ncı Çerçeve Programı'na katılmasının Türkiye'ye fayda sağladığı ifade ediliyor. Eğitim ve kültür başlığında Türkiye'nin belirli alanlarda topluluk müktesebatına yaklaştığı düşünülüyor. Çevre başlığında sadece atıklarla ilgili ilerlemenin olduğu kaydediliyor.
Tüketiciyi ve sağlığı koruma başlığında, belirli ilerlemelerin sağlandığı anlatılarak, görev alanı daha daraltılmış tüketici ihtisas mahkemelerinin kurulması isteniyor. Gümrük Birliği başlığında AB müktesebatıyla uyumun yüksek olduğu ifade ediliyor.
Dış ilişkiler başlığında Türkiye'nin tam uyum için yeni çabalar göstermesi talep ediliyor.
Dış, güvenlik ve savunma politikası başlığında Türkiye'nin AB müktesebatına yakınlaşmayı sürdürdüğü belirtiliyor. Mali kontrol başlığında Türkiye'nin yaptığı yasal düzenlemeleri daha etkili uygulaması isteniyor. Mali ve bütçe koşulları başlığında her iki müktesebat arasında ciddi bir fark bulunmadığı bildiriliyor.
AB'den 'kıpırda' uyarısı Avrupa Birliği Komisyonu, 2005 Türkiye İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklık Belgesi'ni açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun her yıl hazırladığı, 151 sayfadan oluşan 2005 Türkiye...devamı
Gül: "İlerleme Raporu" memnuniyet verici Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Komisyonu'nun dün açıkladığı İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB), öncekilere göre çok daha dikkatli bir dilin...devamı
Rehn: "Türkiye'nin değişim hızında yavaşlama var" AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nu açıkladı. AB, Türkiye'deki reform hızının 2005'te yavaşladığını, ilerlemeye rağmen uygulamanın hala...devamı