Merakla beklenen BM İklim Raporunda, küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığı ve asırlarca süreceği belirtildi.
Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği konulu panelde, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu tarafından 21 sayfalık bir rapor yayımlandı. Grubun başkanı Rajendra Pachauri, yaptığı açıklamada, raporu, "daha önceki araştırmaların birkaç adım ötesine giden çok etkileyici bir belge" olarak nitelendirdi.
Raporda 2100'e kadar sıcaklığın 1,8 ila 4 derece artacağı ve okyanuslardaki su seviyesinin 18 ila 59 santimetre yükseleceği kaydedildi. Raporda ayrıca daha şiddetli fırtınaların görüleceği ve sıcaklık dalgalarının daha sık yaşanacağı ifade edildi. Panele 130 ülkeden 500 delege katıldı. Panele katılan yüzlerce bilim adamı ve bürokrat, kapalı kapılar ardında bir hafta süren müzakerelerde bulundu.
GREENPEACE: "RAPOR ALARM SİRENİ"
Çevreci örgüt Greenpeace raporu, "alarm sireni" olarak değerlendirdi. Greenpeace'ten yapılan yazılı açıklamada, "Grubun (2001'deki) son raporu uyanmak için bir çağrıysa, bugünkü rapor bir alarm sirenidir" denildi. Açıklamada, "İyi haber iklim sistemini ve insan etkisini anlamamızda büyük ölçüde ilerleme sağlanması, kötü haber ise geleceğimizin ne kadar tehlikede olduğunu bilmemiz. Hükümetlere gönderilen mesaj açıktır" ifadesine yer verildi.
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
BM İklim Programı İcra Direktörü Achim Steiner, 2007'de doğacak çocukların daha sıcak bir dünyada yaşayacağını açıkladı. BM'nin küresel ısınma risklerine dikkati çekeceği iklim raporunun yayımlanmasından birkaç saat önce yazılı açıklamada bulunan Steiner, küresel olarak mesajın açık olduğunu belirterek, çok geç olmadan bir şeyler yapılmaması halinde, karbondioksit ya da sera etkisi yaratan diğer gazların insanlık için gerçek bir risk oluşturduğu konusunda şüpheye mahal kalmayacağını ifade etti.
Steiner, "2007'de doğacak çocuklar daha sıcak bir dünyada, meteorolojik koşulların dikkate değer biçimde değiştiği ve denizin daha yüksek bir seviyede olduğu bir dünyada yaşayacak" ifadesini kullandı. 130 ülkeden 500 kadar delegenin katılımıyla bu hafta Paris'te bir araya gelen uzmanların, iklim değişimi ve küresel ısınmayla ilgili raporlarını bugün açıklamaları bekleniyor.
FARKLI BİR GEZEGEN YARATIYORUZ
Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği konulu panelde bir araya gelen bilim adamları ve bürokratlar, şu anda dünyada neler olduğuna ilişkin iç karartan görüş belirtip, gelecek için korkunç tahminde bulundular. Kapalı kapılar ardında bir hafta süren panelden sonra küresel ısınmayla ilgili uyarı niteliğinde yayınlanan 21 sayfalık raporda, ''küresel ısınmanın büyük oranda insan eliyle yapıldığı'' kaydedildi.
Raporda, küresel ısınmanın nasıl ve neden olduğu anlatıldı, ancak dünyanın bununla ilgili ne yapması gerektiği belirtilmedi. Raporda, ''Hava ve okyanus sıcaklıklarının artması, kar ve buzların erimesi ve deniz yüzeyinin yükselmesiyle elde edilen gözlemlerden, küresel ısınmanın var olduğundan tereddüt edilmediği'' ifade edildi.
Raporda, insan eliyle sera gazlarının salımının neden olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı: ''Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış. (Özellikle Atlas Okyanusunda)'' Raporda, ''Eğer şimdi bunun kötü olduğunu düşünüyorsanız, 21. yüzyıl boyunca zararlı etkileri, 20. yüzyıl sırasındaki etkilerinden daha büyük olacak'' denildi.
Raporda, uygarlaşma ne kadar yavaşlarsa yavaşlasın, ya da sera gazlarının salımı ne kadar azalırsa azalsın, küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesinin asırlarca süreceği vurgulandı. Panele katılan Amerikalı bilim adamı Susan Solomon, ''Sera gazlarındaki artışın, insan faaliyetlerinin egemenliği altında olduğundan hiç şüphe yok'' dedi.
Colorado'daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezinden iklim analizi yöneticisi Kevin Trenberth ise ''Bu durduramayacağınız bir şey. Bununla yaşamak zorunda kalacağız. Farklı bir gezegen yaratıyoruz'' dedi. Trenberth, bilim adamlarının 1990, 1995 ve 2001 yıllarında yaptıkları uyarılara, dünyanın şimdi daha fazla önem verdiğini kaydetti. Dünya liderlerinin mesajı yanlış alıp yenilgiyi kabullenmelerinden de endişe eden bilim adamları, liderlere sera gazları salımını azaltmaları ve daha sıcak bir dünyaya adapte olunması çağrısında bulundu.
Arizona Üniversitesinden Jonathan Overpeck, "Buradaki nokta, bir şey yapmazsak ve bir şey yaparsak neler olacağına dikkati çekmek. Eğer bir şey yapmamaya karar verirseniz, etkileri bir şey yapmamızdan daha büyük olacaktır'' diye konuştu.
TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLADI!
Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği panelinde açıklanan ve tehlikeli değişimin başladığına dikkat çeken küresel ısınma raporuyla ilgili, çevre örgütlerinden çeşitli tepkiler gelmeye başladı.
Çevre örgütleri, "tehlike çanlarının artık çalmaya başladığını, ancak hala bir şeyler yapılabileceğini" vurguluyor. Uzmanlar, aralarında ABD'nin de bulunduğu sanayi ülkelerine, atmosfere saldıkları zehirli gazları en kısa zamanda azaltmaları çağrısında bulundu. Friends of the Earth (Dünya Dostları) örgütünden Catherine Pearce, "Dünya, iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeye karşı uyanmalı" diye konuştu. Pearce, hala bir şeyler yapılabileceğini, ancak acil eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti.
İngiltere Meteoroloji kurumunda çalışan ve rapora katkı veren bilim adamı Richard Wood, raporu "iklim araştırmalarında bir köşe taşı" olarak nitelendirdi.Wood, "Dünya, iklim değişikliği konusunda çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya..." diye konuştu. Greenpeace İklim Kampanyası Sorumlusu Stephanie Tunmore ise Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubunun önceki raporunun "uyanmaya çağrı" olarak değerlendirilebileceğini, ancak bu raporun "tehlike sireni" olduğunu belirtmişti.
Tunmore'un açıklamasında, "İyi haber iklim sistemini ve insan etkisini anlamamızda büyük ölçüde ilerleme sağlanması, kötü haber ise geleceğimizin ne kadar tehlikede olduğunu bilmemiz. Hükümetlere gönderilen mesaj açıktır" ifadesine yer verilmişti. Tunmore, durumu değiştirme imkanlarının hızla azaldığını vurguladı.
Yayın tarihi: 26 Temmuz 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/dosya_3703.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu dosyayla ilgili haberler