|
|
|
|
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi
ADEM SÖZÜER Son olarak Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu'nun bu faaliyetler, olumlu etkiler yaratıyor mu? Vatandaşın talepleri ağırlıklı olarak neler7
H. NURİ YAŞAR Demin de söz ettik, bir aidiyet duygusu olmalı diye... Bu bilgiye dayalı bir şey bir yere ait olacaksınız ama ne olduğunun da bileceksiniz. Türkiye'de insanlar kendilerine ilişkin çok az bilgiye sahip. Bize gelen talepler kendilerine yönelik. Eskiden herkes başkalarının yaptığı şeyleri merak ediyor sanıyordum. Oysa insanlar kendi haklarında ne düzenlenmiş onu merak ediyor. Kendisinin hakkında devletin inşa etmiş olduğu kimliği deşifre etmek istiyor. İnsanlar uzun yıllar önce başlarına gelen şeylerin gerekçelerini öğrenmek istiyor. Başlangıçta yalan yanlış bilgi verilmiş ya da hiç verilmemiş. Memuriyetten ihraç edilmiş ama gerçek nedenleri bilmiyor. Emekli olmuş ama bunun altında yatan sebepleri öğrenememiş. Ancak ülkemiz bakımından iyi taraf şu: Arşivi var her şeyin, kaybolmuş değil, istendiğinde de gayet güzel ulaşılıyor. Yargıyla ilgili örnek vereyim: Hakim sicillerin açıklanmasına karar verdik. İnsanlar kendi hakındaki sicil raporlarını görebilecek. Kastımız şuydu: Raporun bir örneği verilsin. Peki ne veriyorlar? Sicilin sonucunu veriyorlar, iyi orta kötü diye. Yeniden değerlendirmek gerekti ve oturup ayrıntılı biçimde verilmesi gerekeni özetlemek zorunda kaldık mesela. BDDK örneğinde, devlet sırrı diye sunulan şeyin geçmiş dönemde aslında hiçbir güvenlik tedbiri alınmaksızın ınternet üzerinden iletildiğini gördük, bunun başkalarının eline geçme kaygısı olmaksızın. Bu bilginin verilmesine karar verdik mesela.
ADEM SÖZÜER İnsanların "ben neyim'den sonraki sorusu, "bana niye bu oldu" aslında. Bu nedenle bilgi edinme hakkı çok önemli. Belki de bireyin birey olması için Türkiye'de bu kurumun çok önemli hizmetleri olacak. Hakim, savcı bile, terfi ve tayinlerde yaşadığı olumsuzlukların nedenini bilmiyor. Biz sanıyoruz ki sadece vatandaşın başına geliyor bu ama niye bir hakim Yargıtay üyesi olamamış bunu bilemiyor. Aslında normal bir hukuk devletinde liyakatin varsa olursun, yoksa olamazsın. Ancak burada hiç bilmediğiniz nedenlerle bir yere gelemiyorsunuz ve bunun gerekçesini de öğrenemiyorsunuz. Türkiye'deki asıl mesele, insanların kültürel kimliklerinin kabul edilmemesinin ötesinde, bireyin en üst bir değer olarak vatandaş kabul edilmemesi.
|
|
|
|
|