SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi

Bu yaklaşımdan siyasi bir sonuç çıkar veya çıkmaz, o başka bir şey. Siyasi olarak değil öncelikle insan olarak gerçekliğinin görülebilmesidir önemli olan. İnsan hakları mücadelesinin tarih boyunca temeli ve amacı da hep bu oldu zaten. Çünkü -başlangıçta belirtmiştim- insan hakları söylemiyle insan gerçekliğinin birbirinden ayrılması işten bile değildir. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki haklar mücadelesi dönemine kadar böyle bir söylemin hakim olduğunu söylemek mümkün. Sömürge yönetimi altındaki ülkelerde yaşayan insanların hakları, bu dönemde haklar söylemi içinde tanımlanmaya başlandı. Daha 20. yüzyıın ortasına kadar Avrupa'daki panayır alanlarında, Avrupalı'dan farklı ten rengine sahip insanların getirilip bir hayvanat bahçesindeki gibi teşhir edilmesi, bu hak ve insan arasındaki bağın mutlak olarak kabul edilmediği dönemlerin örnekleridir. O insan, aslında "insan" değildir, yani beyaz insan değildir.
H. NURİ YAŞAR Ahmet Mithat, Paris'teki büyük fuara ilişkin hatıralarını anlatırken, fuarda Mısırlılar ve Afrika'dan getirilenlere bir gösteri malzemesi olarak bakıldığını ayrıntılı biçimde tasvir eder.
TURGUT TARHANLI O Avrupalı gibi olmayan insanın kendini insan olarak görme hissiyatını anlamaya çalışmak, bugünün tüm insan haklarına ilişkin sorunları bakımından da geçerlidir.
Herkes, haklarıyla ilgili bir mücadele veya sorun bağlamında, bu değişik biçimlerde olsa da, kendisinin insan ve gerçek olarak tanınmasını bekAslında insan haklan hukuku da bunu koruma altına alır; bunu tanımaya, korumaya ve geliştirmeye yönelik mekanizmaları kurar. Bu noktada yakın tarihimizden birkaç örnek vereyim: Biliyorsunuz, 1991 yılında, Süleyman Demirel ve Erdal İnönü'nün öncülüğünde DYP-SHP koalisyonu kurulmuştu. Büyük iddialarla kurulan ANAP iktidarlarından sonra hükümet programında, Kürt sorunu diye adlandırılan soruna da dolaylı bir ifadeyle temas ederek, şu görüşe yer vermişlerdi:
"Yurttaşlarımız arasında kültür, düşünce, inanç, dil ve köken farkları olması doğaldır. (...) Böyle bir çeşitlilik demokratik ve üniter devlet için bir zaaf değildir. Bu üniter yapı içinde çeşitli etnik, kültürel ve dile ilişkin kimlik özellikleri özgürce ifade edilecek, özenle korunabilecek ve rahatça geliştirilebilecektir. (...)"
"Ülkemizde uluslararası anlaşmalarla kabul edilen azınlıklar dışında hiçbir yurttaşımız azınlık değildir. Türkiye'de herkes eşittir ve birinci sınıf yurttaştır. Herkesin kendi ana dilini, kültürünü, tarihini, folklorunu, dini inançlarını araştırması, koruması ve geliştirmesi temel insan hak ve özürlüğü kapsamı içindedir. Bu haklar yasalar çerçevesinde sağlanacaktır." 1993 yılında kurulan Tansu Çiller kabinesinin hükümet programında da, aktardığım ilk paragrafın giriş cümlelerine aynen yer verildiğini görürü:. Ancak paragrafın son cümlesi bazı kısaltmalar yapılarak değiştirilmiştir. Bu cümlede daha önce yer verilmiş olan, "özenle korunabilecek ve rahatça geliştirilebilecektir" fiilleri, yeni hükümetin programında yer almamıştır Aynı değişiklik, aktardığım ikinci paragrafla da belirgindir. Bu paragrafın ikinci cümlesinde yer alan "araştırma" ve "geliştirme" sözcüklerine yer verilmeyip sadece "koruma" sözcüğüyle yetinmek tercih edilmiştir.


 1 .. 28  29  30  31  32  33  34  35  36  .. 42   




Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu