SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi


Leyla Zana'ların Avrupa'daki bazı ülkelerdeki gazetelere verdiği ilanlara bakalım: "İskoçlar gibi olalım, Bosnalılar gibi olalım, Kıbrıs'ın istediğini biz de istiyoruz" gibi istekler var. Farklı kültürel kimlikte olmak, dilini konuşabilmek, dilinde yayın yapabilmek ülkenin bütünlüğü açısından bir endişe de doğuruyor. Bir müddet sonra "kendi geleceğimizi tayin etme hakkımız var" talebi olacak. Kuzey Irak'taki gibi imza toplayacaklar, BM'ye başvuracaklar. Aslında bütün bunların amacı Türkiye üzerinden ayrı bir devlet kurmaktır, deniyor. Acaba uluslararası hukuk açısından farklı kimliğin tanınması, kültürel hakların kullanılması kendi kaderini tayin hakkına dönüşür mü? Dönüşmek zorunda mı gerçekten? Türkiye bu etnik kimlik meselesinde İskoçya, İrlanda, Bask modelleriyle karşılaştırılabilir mi? Bu konularda diğer modeller ne ölçüde örnek alınabilir? Her model o ülkedeki toplumsal, siyasal ve tarihsel ilişkilerin bir sonucudur diyoruz hep.

Diğer bir husus da, bu taleplerin bir ayrılmaya yol açacağı. Ayrılmadan kast edilen, ülkesel olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin dışında bir başka devletin oluşumuna yol açacağı endişesidir.

TURGUT TARHANLI Bu tartışma, bugün uluslararası hukukta bir devletin, belki anayasa ve idare hukukundan biraz daha soyut ya da daha makro düzeyde ele alınmasını gerektirebilir. Uluslararası hukukta birey-idare veyahut toplum-devlet ilişkisi nedir diye baktığınız zaman, iki temel ölçütün dikkate alındığı tartışmayla karşılaşıyoruz: Bu tartışmanın dayandığı bir ölçüt meşruiyet ise diğeri de etkililiktir. Özellikle bir devletin sürekli ve etkili bir denetimi icra etme kabiliyeti bakımından, uluslararası hukukta bugün bunların her ikisinin birlikte mütalaa edilmesi beklenir. Devlet, diğer devletolan ilişkileri çerçevesinde, 17. yüzyılın ortalarından itibaren güçlenen bir biçimde, kendi yetki alanını diğer devletlerin kendi yetki alanlarından ayırmak ve bunu korumak üzere bir teşkilatlanmayı esas alır. Fakat bu, büyük ölçüde temel parametreleri devletler arasındaki ilişki güç ve çıkar merkezinde tasarlanmış bir ilişki biçimidir.
Bir devlet düzeninin iç işleyişi bakımından, az önce andığım meşruiyet ya da etkililik ölçütlerinden birinin ya da ötekinin daha ön plana çıktığı bir düzen anlayışı, her zaman kendini gösterebilir. Etkililik ölçütü, devletin kendi yetki alanı üzerindeki 'etkili' bir denetim ve teşkilatlanma anlayışını ifade eder. Ülkede yaşayan insanı olduğu kadar orada gerçekleştirilen tüm ilişkiler üzerinde de etkili olmayı önemseyen bir tasarım olarak belirginleşir. Bu, devletin temel işlevleri bakımından değerlendirildiğinde, aslında olması gereken etkili ve sürekli bir denetim işlevidir. Meşruiyet ölçütünün ayırt edici karakteri ise ülkede yaşayan insanların siyasi iktidarın beve işleyişinde, ülkedeki insan unsuru iradesinin etkisiyle değerlendirilebilir. Siyasal seçimlerin özgür bir biçimde yapılması bunun üzerinde etkiliyse de, bu konuda başlı başına yeterli faktör değildir. O ülkedeki insan topluluğunun, kendi konumunu haklarıyla tanımlayarak belirlemesi sürecinde, buna elverişli olacak tüm kanalların etkili bir biçimde kullanılması asıl dikkate alınacak konudur. Kısaca halkın, o ülkedeki insan topluluğunun kendi geleceğini belirleyebilme olanağı önemli bir ölçüttür.

 1 .. 15  16  17  18  19  20  21  22  23  .. 42   




Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu