SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi


H. NURİ YAŞAR Bu anlamda yurttaşlar da kendilerini gruplar içerisine atıyorlar. Bakıyorlar ki devlet tek tek bireyleri tehlike olarak görmeye başlıyor, her türlü ilerlemeye karşı bir sürü tedbir alıyor... Burada devletin sadece işleyişinde değil, anlayışında da bir başarısızlık olduğu kesindir. Ancak bunu kolaylıkla saklamayı başardığından eleştiriden kurtuluyor. Oysa, bireyler bu yanlışlığın sonunda gözü kapalı olarak bir aidiyet içerisine dalıyorlar. Çoğu zaman bu davranışlarının gerçek saiklerinden habersiz olarak tabii. Birey acaba bu aidiyetle güçlenir, daha güçlü mücadele edebilir miyim diye düşünüyor. Böylece aslında sonradan başa çıkmakta daha çok zorlanacağı bir kimliğin kendine giydirilmede boyun eğmiş oluyor. Azınlık sorunu da buradan da kaynaklanıyor.

ADEM SÖZÜER Çok soru var ama Sayın Narlı'ya döneceğim... Daha somuta gidelim hocam, biraz da endişelerimizden söz edelim... Türk milleti kavramına ne olacak? Gelecekte herkesi kapsayacak bir kimlik olacak mı? 1924 Anayasası "Türklerin haklarıyla..." başlardı, ondan sonra 1961 ve 1982 anayasalarında " vatandaş olan herkes Türktür" denildi, AB süreci ile "azınlıklar" denmeye başlandı, İnsan Haklan Danışma Kurulu da dedi ki "Türk milleti kavramı, herkesi kapsayacak çadır olamaz. Türkiyelilik koyalım bunun yerine..." Acaba bir hukuki düzenlemeyle bir toplumun kimliği bu şekilde değiştirilebilir mi? "Türk ulusu kavramı bütünüyle devreden çıkarılsın; Türkler, Çerkezler, Kürtler gibi etnisitelerinin üst kimliği Türkiyelilik olsun" deniliyor. Bu sosyolojik açıdan, mümkün müdür, doğru mudur? Hukuki düzenleme yaparsak herkes kendini Türkiyeli hissedebilir mi?

NİLÜFER NARLI O soruyu cevaplamadan önce arkadaşımızın değindiği çok önemli bir konu vardı; bu konu üzerinde durmak istiyorum: "Birey'den söz ettiniz; birey, kendini devlete karşı korumak ve sosyal mobilite kazanmak için kendini bir cemaatin içine atıyor ve kendini o cemaat kimliği içinde eritmeye çalışıyor. Türkiye'de yaşandığı şekliyle hemşehri dernekleri, tarikatlar ve her türlü ilksel bağlara ve duygulara dayalı cemaat örgütlenmeleri, 1980'li yılların sonundan günümüze, başat örgütler olarak kentlerdeki bireyin yaşamını kuşatıyor. Bu bireyin aleyhine. Bireyin bir cemaatin elemanı olmasından ziyade, temel hak ve hürriyetlerine sahip çıkabilen bir insan olarak güçlenmesi ve devletin de yalnız bireyin haklarını koruyucu şekilde düzenlemelere gitmesinin önemli olduğunu ve demokrasi güçlenmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. AB'ye uyum sürecinde, bireyin her türlü devlet baskısına karşı korunması için gerekli çok sayıda hukuksal düzenlemeler yapıldı. Bireyin güçlenmesi, insan hakları ve onuru açısından olduğu kadar güçlü bir devletin gereği olan, güçlü vatandaşlık bağının oluşması için de önemli. Şimdi "Türkiyelilik" kimliği üzerine görüşlerimi aktarmak istiyorum: "Türkiyelilik" son derece suni bir kavram. Bu kavramın ortaya çıkmasında siyasi-psikolojık nedenler başattır. Belli bir etnik kimliğin yok sayılması ve bunun getirdiği travmalar ve kompleksler, "Türk" ulusal kimliğine alternatif arama çabalarını doğurdu. "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" ve 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" niçin rahatsızlık yaratıyor? Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları son derece kapsayıcı bir kavram ve bir etnik ve dini kimliğe vurgu yapmıyor. Üstelik bir üst kimlik tanımlıyor. Üst kimliği "Türkiyelilik" olarak tanımlamak ve buna göre hukuki düzenleme yapmanın çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Karşılaştırmalı bir çalışma yapılarak sorulara cevap aranabilir. Hemen aklıma ABD Anayasası geliyor: "Biz, yurttaşlar veya biz halk" diye giriş yapılır.


 1 .. 12  13  14  15  16  17  18  19  20  .. 42   




Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu