Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* 17 Ağustos depreminde pek çok kişinin organlarının çalındığı iddia edildi. Bu; mümkün müydü?
Organ nakli kaçakçılığına dair en büyük yalanlardan biri budur. Kadavradan organ almak bile o kadar kolay değildir. Organlar ancak kalp durduktan sonra 30 dakika içinde çıkartılabilirlerse kullanılabilirler. 17 Ağustos depreminin ardından Sağlık Bakanlığı izin verseydi, Türkiye'nin en deneyimli organ nakli merkezleri bu alana gidebilseydi ve büyük çabalar sarf edilseydi bile en fazla iki kadavranın organları alınabilirdi. Bu sırada yaralılardan ya da organ bağışlamak isteyen kişilerden organ nakli almak da kesinlikle mümkün olamazdı. Çünkü bunun bir hazırlık devresi vardır. Bu; o şartlarda yapılamaz.

ÇOCUKLARIN ORGANLARI İŞE YARAMAZ!
* Küçük çocukların hatta bebeklerin organlarının çalındığına dair haberlerin aslı var mı?
Hayır. Çocukların damar çapları o kadar küçüktür ki; kolay kolay organ nakli için kullanılamazlar. Geçenlerde, dört aylık bir bebeğin beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi organlarını bağışladı ama organlar tüm Türkiye tarandığı halde uygun verici bulunamadığı için kullanılamadı. Bu hikayelere inananlara şaşıyorum. Bunlar internet hurafeleri! İnsanlar kandırılıyor. Bir yaşından ufak bebeklerin organları gelişmemiştir, nakil olamazlar. Üç-beş yaşındaki çocukların organları da ancak kendi yaşlarındaki hastalara nakledilebilir. Kaçırılan bebeklerin organları ancak 10 yıl boyunca organik gıdalarla, hijyenik şekilde büyütüldükten sonra alınabilir. Hiçbir kaçakçı da bununla uğraşmaz.

NAKİL İÇİN HAZIRLIK ÜÇ GÜNE İNDİ!
* Organ vericisi olmak kolay mıdır? Bir insan organlarını bağışlayabilmek için ne kadar zamanlık bir hazırlık sürecinden geçmelidir?
Böbrek naklinde artık doku uyumu aramıyoruz ama kan uyumunu Sağlık Bakanlığı şart koşuyor. Bu işi süratli yapmak için hastanemizde özel bir ekip kurduk. Normalde verici bir ayda hazırlanıyordu. Bazen bu süre altı aya kadar uzuyordu. Biz, üç güne indirdik. Hasta ve yakınları genelde fakir. Normale en kısa zamanda dönmeleri şart! Üç günde testlerini tamamlıyoruz. Her şey uygunsa dördüncü gün ameliyatı yapıyoruz. Beşinci gün, verici rahatlıkla evine dönebiliyor.